Covid-19 sonrası vakalarda artış: Boğmaca nedir? Belirtileri neler? 

Uzmanlar, 2024 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da artan boğmaca vakalarına dikkat çekti. ABD'de vaka sayıları neredeyse beş kat artarak 18 bin 500'ü geçti. Fransa, son 25 yılın en kötü boğmaca salgınını yaşarken, PCR testleriyle doğrulanmış 35 bin vakanın kaydedildiği ve 22 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. Uzmanlar, özellikle aşılanmamış bebeklerin yüksek risk altında olduğunu vurgularken, boğmacanın önlenmesinde aşılama sürecinin kritik önemine dikkat çekiyor.

Haberler ntv.com.tr 21.10.2024 - 10:04 Son Güncelleme : 21.10.2024 - 17:10

  • 1

    18 BİNİ GEÇTİ

    Covid-19 salgını sırasında düşüş gösteren boğmaca vakaları, 2024 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD)  ve Avrupa genelinde yeniden artış gösterdi.

    ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre,  boğmaca olarak bilinen son derece bulaşıcı enfeksiyonun vaka sayısı,ülke genelinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse beş kat artarak 18 bin 500'ü aştı. Bu, 2014 yılından bu yana yılın bu dönemindeki en yüksek vaka yükü olarak kaydedildi.

  • 2

    25 YILIN EN KÖTÜ SALGINI

    Fransız sağlık yetkilileri, Avrupa'da son 25 yılın en kötü boğmaca salgınına tanık olduklarını duyurdu. Fransa Halk Sağlığı, 2024 yılının başlarından bu yana devam eden salgında, "son aylarda yoğunlaşan önemli bir bakteri dolaşımının" mevcut olduğunu bildirdi.

    PCR testiyle doğrulanmış yaklaşık 35 bin vaka kaydedilirken, bu yıl Fransa'da 20'si bir yaşın altında olmak üzere 22 çocuğun boğmaca nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

  • 3

    BOĞMACA HASTALIĞI NEDİR?

    Boğmaca, Bordetella pertussis adlı bakterinin neden olduğu son derece bulaşıcı bir enfeksiyondur. Genellikle soğuk algınlığı benzeri belirtilerle başlayan boğmaca, zamanla şiddetli ve uzun süreli öksürüğe yol açabilir. Bu nedenle hastalığa "100 günlük öksürük" adı da verilmiştir.
  • 4

    BELİRTİLERİ NELER?

    Boğmacanın başlangıcında burun akıntısı, hapşırma ve hafif ateş görülebilir. Hastalık ilerledikçe, özellikle geceleri daha da kötüleşen şiddetli öksürük atakları meydana gelir. Öksürük atakları sırasında nefes almakta zorluk çekilebilir ve bazı durumlarda kusma da görülebilir.

    RİSK GRUPLARI 

    Aşılanmamış veya kısmen aşılanmış bebekler, boğmaca açısından en yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Bebekler, öksürmek yerine nefes almakta zorlanabilir veya morarabilir.

  • 5

    ÖNLEM VE TEDAVİ

    Uzmanlar, boğmacayı önlemenin en etkili yolunun aşılama olduğunu vurgulamaktadır. Hamilelik sırasında yapılan aşılama, henüz aşılanmamış olan yenidoğanlarda hastalık ve ölüm riskini azaltmada oldukça etkilidir. Boğmaca tedavisinde antibiyotikler kullanılmakta, ancak tedavi genellikle hastalığın erken dönemlerinde etkili olmaktadır.

    Boğmaca, ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için belirtiler görüldüğünde sağlık profesyoneline başvurulması önerilmektedir. Uzmanlar, toplumda aşılamanın önemine dikkat çekiyor.

  • 6

    DÜŞÜK BAĞIŞIKLIK SEBEBİYLE 

    Tipik olarak her üç ila beş yılda bir döngüsel boğmaca salgınları görüldüğü belirtilirkenİ
    CDC, ABD’deki yeniden canlanmanın, Covid-19 salgını sırasında boğmaca vakalarının önemli ölçüde düştüğünü ve şimdi "daha tipik eğilimlere dönüşü" temsil ettiğini belirtti.

    Fransa Pasteur Enstitüsü, pandeminin boğmaca döngülerinin düzenini bozduğunu ifade etti ve bu yıl "benzeri görülmemiş bir yeniden canlanma" yaşandığını bildirdi. Bilim insanları, bu artışın Covid-19 sırasında bağışıklığın azalmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü.

  • 7

    AVRUPA GENELİNDE ARTIŞ

    2024’ün başlarında yayınlanan bir ECDC raporuna göre, 2023 yılı boyunca Avrupa ülkelerinde yaklaşık 60.000 boğmaca vakası görüldü. Bu rakam, 2021 ve 2022 yıllarına kıyasla on katın üzerinde bir artışı temsil ediyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) ise, Ocak ve Ağustos 2024 arasında İngiltere’de 13.000’den fazla vaka kaydedildiğini ve bu süreçte 10 bebeğin hayatını kaybettiğini açıkladı.

    Uzmanlar, boğmaca vakalarının yakından izlenmesi gerektiğini vurguluyor ve aşılamanın önemini yeniden hatırlatıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.