Aşure yemek için 7 neden
Üzerine bolca serpilmiş kıpkırmızı narı, fındığı, cevizi, minik kayısı-incir parçaları ve tarçınıyla hem göze hem de damağa hitap eden bir lezzet, aşure.
Haberler ntv.com.tr 04.11.2015 - 13:37
-
Muharrem ayında yapılıp komşularla paylaşılan aşure, aynı zamanda bir şifa kaynağı. Bağışıklığı kuvvetlendirip vücut direncini artırmasından kalp ve damar sağlığına, depresyonu önlemesinden çocuklarda büyümeyi desteklemeye dek birçok faydası bulunan aşurenin faydalarını içine eklenen besinler arttırıyor. İdeal aşurenin 41 çeşit malzemeden oluştuğu bilinse de genelde ortalama 15 çeşit malzeme ile sofralara konuluyor.
-
-
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey, aşurenin buğday, kuru fasulye ve nohuttan kuruyemişlerine, meyvelerden baharatlarına dek pek çok malzemesiyle tek başına dengeli bir öğün olmayı başardığını vurguluyor. Hem lezzetli bir tatlı tüketmek hem de faydalı bir şeyler yemek isteyenlerin, yüksek besin değeriyle aşureyi ilk sıraya koymalarını öneren Müge Güzey, buna karşın diyet yapanların ve diyabet gibi kronik hastalığı olanların tükettikleri miktara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek “Aşure besleyici olsa da porsiyonu başına 350-400 kalori içeren yüksek enerjili bir tatlıdır. Bir kase aşure 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyvenin toplamına eşdeğerdir.
-
Aşure hazırlanırken rafine şeker yerine tarçın, incir, kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin miktarını artırarak meyvelerin şekerinden faydalanmak diyet yapanlar ve diyabet hastaları için uygundur” diyor. Güzey aşurenin 7 faydasını şöyle anlatıyor:
-
-
• Kalp-damar sağlığını destekliyor
Aşureye konan tüm besinler bitkisel kaynaklı olduğu için doymuş yağ oranı çok düşüktür ve kolesterol içermez. Aşureye konan; nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller çözünür posa ile ceviz omega 3 yağ asitleriyle kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur, fındık çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitaminiyle kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösterir. -
• Bağışıklığı kuvvetlendiriyor
Neredeyse tüm bitkisel besin gruplarını içeren aşure vitamin, mineral yoğunluğu ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlı. Meyvelerden antioksidan etki gösteren A C, E vitaminlerini, buğday ve yarma gibi tahıllardan B grubu vitaminleri ve çinko, demir gibi mineralleri, yağlı tohumlardan ise E vitamini ve anti inflamatuar etki gösteren omega 3 yağ asitlerini içeriyor. -
-
• Büyümeyi destekliyor
Büyüme gelişme çağında olan çocukların yeni doku yapımı için enerjiye ve mikro-makro besin ögelerine (vitamin-mineral) ihtiyaçları artmaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimi için gerekli besinleri sağlamanın yanı sıra büyüme ve gelişmeye destek olabilecek tatlıların başında gelmektedir. -
• Süt yapımını artırıyor
Emziren annelerin emzirme nedeniyle enerji ihtiyaçları artmaktadır. Dengeli beslenmeleri ise süt kalitesini sağlamaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral dengesiyle emziren annelere süt artırmada yardımcı olacak bir tatlıdır.
-
-
• Kabızlığın giderilmesinde etkili
Buğday yarma gibi tahıllar ve ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, kuru incir posa açısından zengin besinlerdir. Aşure içerdiği çözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlıyor ve bağırsak, rektum gibi kanserlere yakalanma riskini düşürüyor. -
• Depresyondan koruyor
B grubu vitaminleri yeterli düzeyde almak ve omega 3 yağ asitlerinden yararlanmak negatif ruh hali ve depresyon riskini azaltan etkenlerdir. B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh haline de katkı sağlıyor. -
-
• Vejetaryen dostu
Vejetaryenlerin en büyük sıkıntılarından biri besinlerle yeterli proteini karşılayamamaktır. Aşure nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagillerle ve fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarla tamamıyla bitkisel kaynaklı proteinleri içeriyor. Vejetaryenlerin rahatlıkla protein ihtiyaçlarına destek olarak tüketebileceği bir tatlı olarak kabul ediliyor.