Akciğer sağlığının bozulduğunu gösteren 6 işaret! Yaşlandıkça ortaya çıkıyor

Akciğerler solunum sisteminin önemli bir parçası. Bu nedenle akciğer sağlığını korumak vücudun genel sağlığını korumak için de önemlidir. Ancak yaşınızın da ilerlemesiyle birlikte akciğerleriniz genç yaşlardaki gibi iyi çalışmayabilir. Bu durumda Akciğerin yeteri kadar iyi çalışmadığını gösteren bazı işaretler gün yüzüne çıkar. İşte Akciğer sağlığının bozulmaya başladığının 6 işareti. 

Haberler ntv.com.tr 25.09.2024 - 15:31

  • 1
    Yaşınız ilerledikçe vücudunuzdaki her organ da yaşlanmaya başlar. Akciğerlerimizin eskisi kadar iyi çalışmayabileceğinin ince belirtilerinin farkında olmak kesinlikle önemlidir. Bu belirtileri erken anlayarak, solunum sistemimizin sağlığını daha iyi koruyabilir ve performansını artırmak için uygun önlemleri alabiliriz.
  • 2
    Akciğerlerimiz de dahil olmak üzere çoğu kas ve organların, yaşlandıkça işlevleri azalır. Kemikler incelir, etraflarındaki kas dokusu elastikiyetini kaybeder ve hava kesecikleri şekillerini koruyamaz. Sonuç olarak, yaşı ilerlemiş olan erkekler ve kadınlar kolayca yorulur, nefes darlığı yaşar ve hava akışının azalması ve oksijen seviyelerinin düşmesi nedeniyle sürekli öksürük yaşarlar. Bunların dışında, yaşlanma vücudun bağışıklık sisteminin tepkisini de zayıflatır.
  • 3
    Akciğerlerimiz de dahil olmak üzere çoğu kas ve organların, yaşlandıkça işlevleri azalır. Kemikler incelir, etraflarındaki kas dokusu elastikiyetini kaybeder ve hava kesecikleri şekillerini koruyamaz.
  • 4
    Sonuç olarak, yaşı ilerlemiş olan erkekler ve kadınlar kolayca yorulur, nefes darlığı yaşar ve hava akışının azalması ve oksijen seviyelerinin düşmesi nedeniyle sürekli öksürük yaşarlar. Bunların dışında, yaşlanma vücudun bağışıklık sisteminin tepkisini de zayıflatır.
  • 5
    Bu, patojenlere ve çevresel toksinlere maruz kaldıklarında onları daha savunmasız hale getirir ve kanser riskinin artmasına ve solunum yolu hastalıklarının daha uzun süre devam etmesine yol açar.
  • 6

    1- NEFES ALIRKEN ISLIK SESİ

    Nefes aldığımızda çıkardığımız hırıltı sesi, hasarlı akciğerlerin erken belirtilerinden biri olan tiz bir ıslık sesidir. Daralmış hava yolları bu sese neden olur.

    Çünkü havanın akciğerlere girip çıkmasını zorlaştırırlar. Bunu düzenli olarak gözlemliyorsanız, akciğer fonksiyonunuzu incelemek için tıbbi muayene yaptırmanız faydalı olacaktır.

  • 7

    2- SIK SIK BALGAMLI ÖKSÜRÜK

    Balgam üreten öksürükler sıklıkla alerjiler veya enfeksiyonlarla ilişkilidir. Zamanla devam ederlerse, düşündüğümüzden daha ciddi bir soruna işaret ediyor olabilirler.

    Akciğerler hava yollarını korumak için daha fazla mukus üretir. Ancak sürekli balgam öksürürken bulursanız, bu aynı zamanda akciğerlerinizin tahriş edici maddeleri temizlemede iyi bir iş çıkarmadığı anlamına da gelebilir ve bu da hasta bir akciğer çiftinin göstergesi olabilir.

  • 8

    3- NEFES DARLIĞI

    Yoğun egzersizden sonra nefessiz kalmak yaygın olduğunda, günlük görevleri yerine getirirken nefessiz kalmak bir uyarı işareti olabilir.

    Akciğerleriniz zamanla elastikiyetini kaybetmeye başlayabilir ve genişlemesi ve daralması daha zor hale gelebilir, bu da vücudunuzun yeterli oksijeni emmesini zorlaştırır.

    Bu his daha sık ortaya çıkmaya başlarsa akciğerlerinizin sağlığını değerlendirmek için bir doktora görünün.

  • 9

    4- NEFES ALAMAMA HİSSİ

    Kendinizi nefes nefese kalmış veya derin bir nefes alamıyormuş gibi hissederseniz, akciğerleriniz zorlanıyor olabilir. Bu his genellikle akciğer kapasitesinin azalmasından kaynaklanır. Akciğerleri çevreleyen kaslar bozuldukça derin nefes almak daha zor hale gelir. Bu, yetersiz hava soluma hissine yol açabilir.
  • 10

    5- MERDİVENLERİ ÇIKARKEN NEFES NEFESE KALMAK

    Merdiven çıkmak gibi basit aktivitelerin sizi eskiden olduğundan daha yorgun bıraktığını fark ettiniz mi? Bu, akciğerlerin sizden daha hızlı yaşlandığını gösterebilir.
  • 11
    Akciğer fonksiyonu azaldığında, vücut fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu, özellikle eskiden basit bulduğunuz şeyleri yaparken kendimizi zayıf ve bitkin hissetmemize neden olabilir.
  • 12

    6- GÖĞÜS AĞRISI VE SIKIŞMASI

    Göğüs ağrısı veya sıkışması da sağlıksız akciğerlerin bir göstergesi olabilir. Özellikle efor sırasında akciğerleriniz gücünü ve esnekliğini kaybettiğinden göğsünüzde hafif bir basınç veya gerginlik hissedebilirsiniz.

    Bu, akciğerlerinizin eskisi kadar kolay hava soluyamaması nedeniyle göğüs kaslarınızda artan gerginlik veya baskı sonucu ortaya çıkabilir.

  • 13

    Vücudumuzdaki dokular yıllar içinde mutasyonlar biriktirir ve bu akciğer dokusunda da görülür. İnsanlar yaşlandıkça, bağışıklık sistemi akciğer kanserojenlerine sürekli maruz kalmayla mücadele etmede ve vücutta meydana gelen mutasyonları ele almada daha az etkili hale gelir.

    Akciğer kanseri, kanserojenlere uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanır ve gelişmesi yıllar alabilir.

    Bu faktörler, genç bireylere kıyasla yaşlı popülasyonlarda akciğer kanserinin daha yüksek oranda görülmesine katkıda bulunur. Nefes almada zorluk, balgamda kan, kilo kaybı, boyunda şişlik akciğer kanserinin bazı uyarı işaretleri olabilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.