8 adımda Ramazana hazırlanın!
Yaklaşık 17 saat tutulacak oruç nedeniyle susuzluk ve beraberinde halsizlik hissine karşı dirençli olmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Haberler ntv.com.tr 15.06.2015 - 11:49
-
Ramazan, normal beslenme düzeninin dışına çıkılan, öğün sisteminin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönem. Yaz sıcağında bu uzun açlık ve susuzluk süreleri metabolizmanın işleyişini değiştireceğinden, Ramazan öncesi bünyeyi bu sürece hazırlamak önem taşıyor. Peki bir aylık oruç dönemine nasıl hazırlık yapılmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, 8 adımda bu sorunun cevabını şöyle veriyor:
-
-
1- Porsiyonlarınızı küçültün
Gün boyu tükettiğiniz besinleri azaltmak, mideyi ve sindirimi rahatlatarak Ramazana hazırlanmanızda önemli katkı sağlar. Örneğin, yiyeceğiniz bir et yemeğinin miktarını azaltıp, öncesine bir kase çorba ekleyebilirsiniz. Böylece hem vücuda sıvı alımını artırmaya başlamış hem de çeşitliliği artırarak porsiyonlarınızı küçültmüş oluyorsunuz.
-
2- Su tüketiminizi artırın
“Ramazanda gün boyu su içmeden duracağım, şimdiden kendimi susuzluğa alıştırayım’’ gibi yanlış düşüncelere kesinlikle kapılmayın. Zira vücudun suya her zaman ihtiyacı bulunuyor ve özellikle yaz aylarında idrar ve terleme ile atılan su miktarı çok daha fazla oluyor. Atılan suyu mutlaka yerine koymak ve Ramazan’da olduğu gibi bu sayılı saatlerde de günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle, şimdiye kadar yapmadıysanız da bundan sonra su içmeye dikkat edin ve su içmek için susamayı beklemeyin.
-
-
3- Ağır ve yağlı besinlerden kaçının
Ramazanda kilo almamızın en önemli nedenlerinden biri yağ içeriği yüksek olan yiyeceklerin sofralarda daha fazla yer alması! Oysa hem Ramazanda hem de Ramazan’a sayılı günler kala ekstra enerji vermeyen ve fayda sağlamayan yağlı ve ağır besinlerden uzak durmak gerekiyor. Midenizi ve sindirim sisteminizi rahatlatarak bir aylık sürece bünyenizi hazırlamak önemli.
-
4- Tuzlu besinler tüketmeyin
Tuz içeriği yüksek besinler iftar ve sahurda olduğu gibi Ramazan öncesinde de tercih edilmemesi gereken besin grubu! Bu nedenle şimdiden turşu, tuzlu fıstık, tuzlu kraker gibi seçenekleri beslenmenizden kaldırmanız en doğrusu. Ayrıca, tükettiğiniz peynir ve zeytinin de tuz miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peynirinizi, az tuzlu olanlardan seçerken, zeytini suda beklettikten sonra yemek doğrusu. -
-
5- Bu besinlere ağırlık verin
Şimdiye kadar beslenmenizde salata tüketimine yeterince yer vermediyseniz, bu son birkaç günde sofranızdan eksik etmeyin. Domates ve salatalık sindirimi kolay yiyeceklerdir. Yine esmer ekmek ile yumurta ve az yağlı peynir de sofranızda daha fazla yer bulması gereken besinlerdir. -
6- Meyve ve sebzesiz olmaz
Meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu yiyecekler, bağırsakları çalıştırıyor ve sindirimi rahatlatıyor. Vitamin ve mineral içerikleri ile de sağlığımız açısından önemli rol oynuyor. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, şeker içeriklerini unutmamak gerekiyor. -
-
Örneğin bu sıcak yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzu “Ramazanda gün boyu yiyemeyeceğim” diye olması gerekenden fazla şekilde tüketmek fayda yerine zarar veriyor. Yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzun miktarını doğru ayarlamak önemli. 1 porsiyon karpuz yaklaşık 200 gram. Tüm meyvelerde olduğu gibi karpuzda da miktarı aşmak, şeker alımını artırmak anlamına geliyor.
-
7- Mutlaka sahura kalkın
“Sahura kalkmadan oruç tutabilirim” düşüncesi son derece yanlış. Sahura kalkmamak hem gün boyu daha halsiz hissedilmesine hem de metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden oluyor. Öte yandan özellikle mide problemi olanların, yaz aylarına denk gelen Ramazanda uzun olan açlık süresini sahura kalkmadan oruç tutarak daha fazla uzatmaması şart. Aksi halde midede asit salgılanarak mide yanması, ekşimesi, kazınması gibi problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle Ramazan boyu, hele de ilk sahurun mutlaka yapılması gerekiyor. -
-
8- Sahurda kahvaltı yapın
Peki Ramazanın ilk sahurunda neleri tüketmek sağlıklı olacak? En kaliteli protein olan yumurta, tam buğday ekmeği, peynir gibi tok tutan besinleri tüketin. Ayrıca; ceviz, badem gibi kaliteli yağ içeren ve tok tutan besinler de sahur sofralarınızda yer almalı. Bunlara ek olarak; sahurda tüketeceğiniz 1 su bardağı süt veya 1 kase yoğurt da tok kalmanıza yardım edecek, besleyici yiyeceklerdir.