Patlayıcıyı gelen mesaj tetikledi! Cihazlara nasıl patlayıcı konuldu?

Lübnan'da, Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları eş zamanlı olarak patladı. Patlayıcı yerleştirilen cihazların gönderilen bir  mesajla patlatıldığı belirtiliyor.  Saldırıda 12 kişi öldü, 3 bine yakın kişi yaralandı. Saldırıdan İsrail sorumlu tutuluyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleştirildi?

Haberler NTV Haber 18.09.2024 - 13:59 Son Güncelleme : 18.09.2024 - 16:55

  • 1
    Dünya, İsrail'in çağrı cihazıyla Lübnan'daki Hizbullah üyelerine yaptığı saldırıyı konuşuyor.
  • 2
    Amerikan New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerden aldığı bilgilere dayanarak olayın ayrıntılarını ortaya çıkardı.
    Gazetenin haberine göre çağrı cihazlarının içine yaklaşık 56 gram patlayıcı yerleştirilmişti. Cihazların içine, patlayıcıyla birlikte, uzaktan kumandayla patlatılabilmesi için alıcılar konuldu. Hizbullah üyelerine dağıtılıan çağrı cihazlarına, Hizbullah liderliğinden aynı anda mesajlar düştü. Ancak mesajlar lider kadrosundan gelmiyordu. Patlamayı bu mesajlar tetikledi.
  • 3
    New York Times, çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo firması tarafından üretilen AR924 modeli olduğunu yazdı. Hizbullah, Tayvanlı şirketten, bazı kaynaklara göre 3 bin bazılarına göre ise 5 binden fazla çağrı cihazı şipariş etmişti. Şirket, saldırıda kullanılan modelin kendi üretimleri olmadığını açıkladı.
  • 4
    Tayvanlı şirketin kurucusu, Budapeşte merkezli BAC danışmanlık firmasına üretim için lisans verdiklerini söyledi. Bu modellerin, bazı ülkelere satış için verilen lisans altında Macaristan'da üretildiğini belirtti. Tayvanlı şirket, lisans verdiği Macar şirketine dava açacağını duyurdu. Tayvan Ekonomi Bakanlığı da, Tayvan'dan Lübnan'a çağrı cihazı ihracatı yapıldığına dair kayıt bulunmadığını açıkladı.
  • 5
    Ortadoğu Enstitüsü'nden Charles Lister, "saldırıda bataryaya gizlenen küçük plastik patlayıcı kullanıldığı neredeyse kesin" dedi.
    İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın, tedarik zincirine sızdığını söyledi. Macaristan'da üretildiği ortaya çıkan çağrı cihazlarının, Lübnan'a nasıl ve ne zaman sokulduğu bilinmiyor.
  • 6
    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu yıl, İsrail tarafından izlendiği gerekçesiyle üyelerinin cep telefonu kullanımını yasaklamıştı.
    Örgütün, cep telefonu yerine çağrı cihazı sipariş edip Lübnan'daki üyelerine dağıttığı belirtiliyor. Bazı çağrı cihazlarının Hizbullah'ın İran ve Suriye'deki müttefiklerine de ulaştırıldığı ifade ediliyor.
  • 7
    Saldırıda yaralananlar arasında İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amani de var. Amani'nin bir gözünü kaybettiği ileri sürüldü.  Beyrut Büyükelçiliği ise büyükelçinin gözünü kaybettiğine dair iddiaların doğru olmadığını duyurdu.
  • 8
    Saldırı haberi, İsrail'in Hamas'a karşı operasyonunu Hizbullah'ı da kapsayacak şekilde genişleteceğini ilan etmesinin hemen ardından geldi. Amerikan Axios haber sitesinin üç Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre çağrı cihazı saldırısı, Hizbullah'a karşı topyekun bir savaşın başlangıcı olacaktı. İsrailli yetkililerin, operasyonu Hizbullah tarafından farkedilmiş olabileceği endişesiyle erkene çektiği belirtiliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.