Lübnan'da son durum: İsrail işgali genişlerken hedef Nasrallah'ın halefi

Lübnan'a kara harekatına başlayan İsrail, ülkenin çeşitli bölgelerine yönelik şiddetli bombardımanı sürdürüyor. İsrail basını Hizbullah'ın ikinci ismi Haşim Seyfettin'in hedef alındığını öne sürdü. İsrail ordusu, sivillerin işgalden kaçmak için kullandığı yola saldırı düzenledi. Suriye sınırındaki Masnaa Sınır Kapısı yakınlarına düzenlenen saldırı yüz binlerce insanın İsrail bombardımanlarından kaçmak için kullandığı yolu kapattı. Hizbullah'ın İletişim Birimi Komutanı Muhammed Raşid Sakafi'nin dün Beyrut'ta gerçekleştirilen saldırıda öldürüldüğü ileri sürüldü. Yeni tahliye emirleriyle işgal genişlerken İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkent Beyrut'a ulaştı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise dört yıl aradan sonra bugün ilk kez cuma namaz kıldırıp hutbe verdi.

Haberler ntv.com.tr 04.10.2024 - 11:01 Son Güncelleme : 04.10.2024 - 15:14

  • 1

    İsrail Ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bir kez daha hedef aldı. Beyrut'un güneyinde peşpeşe patlama sesleri duyuldu.

    23 Eylül’den bu yana yaşanan en şiddetli patlamalardan biri meydana geldi. Art arda yaşanan patlamalar binalarda sarsıntılara sebep oldu. 

  • 2

    NASRALLAH'IN HALEFİ SEYFETTİN HEDEF ALINDI

    İsrail basınına göre, Hizbullah yöneticilerinin bulunduğu Dahiye'deki bir yeraltı sığınağına saldırı düzenlendi.

    İsrail'in Nasrallah'ı öldürmesinden bu yana bölgedeki en ağır bombardımanlardan birinin yaşandığı belirtildi.

    Saldırının hedefinin ise Nasrallah'ın halefi Haşim Seyfettin olduğu iddia edildi.

    Saldırının Beyrut'un güneyindeki yoğun nüfuslu mahallelerin yanı sıra başkentin merkezinde de şiddetli şekilde hissedildiği kaydedildi.

    Seyfettin'in saldırıda öldürülüp öldürülmediğine ilişkin ise açıklama yapılmadı.

  • 3

    İSRAİL ORDUSUNDAN YENİ TAHLİYE EMİRLERİ

    İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki 20'den fazla kasabanın sakinlerini bölgeyi boşaltmaları konusunda uyardı.

    Ordu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Lübnan'ın güneyindeki el-Bas, Mecdel Salm ve Toulin'in de aralarında bulunduğu 20 köyde yaşayan halka evlerini derhal boşaltmaları uyarısında bulundu.

  • 4

    İSRAİL İŞGALİ GENİŞLİYOR

    İsrail'in Lübnan'a yönelik işgalinin genişlediğinin bir işareti olarak, İsrail ordusu bu hafta ülkenin güneyindeki geniş alanlar ile sınırdan çok uzakta bulunan Sur kentinin kuzeyindeki bölgeler için tahliye emri yayınladı.
  • 5

    İLETİŞİM BİRİMİ KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

    İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada, Hizbullah'ın İletişim Birimi Komutanı Muhammed Raşid Sakafi'nin dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirilen saldırıda öldürüldüğü ileri sürüldü.

    Açıklamada, "Sakafi, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın iletişim biriminden sorumlu olan üst düzey bir isimdi. Sakafi, Hizbullah'ın tüm birimleri arasındaki iletişim kabiliyetlerini geliştirmek için önemli çabalar sarf etmişti." ifadeleri kullanıldı.

  • 6

    İSRAİL-SURİYE SINIRINA SALDIRI

    Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamieh, Suriye sınırındaki Masnaa Sınır Kapısı yakınlarına yeni bir İsrail saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

    Gerçekleşen saldırının, yüz binlerce insanın son günlerde İsrail bombardımanlarından kaçmak için kullandığı yolu kapattığı belirtildi.

    Ulaştırma Bakanı Hamieh, saldırının Lübnan toprakları içinde sınır kapısı yakınlarına isabet ettiğini ve dört metre genişliğinde bir krater oluşturduğunu belirtti.

  • 7

    İSRAİL'DEN HİZBULLAH'A SUÇLAMA 

    İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askeri sözcüsü Avichay Adraee, perşembe günü Hizbullah'ı sınır kapısını Lübnan'a askeri malzeme taşımak için kullanmakla suçlamıştı.

    Adraee sosyal medya platformu X'te, “IDF bu silahların kaçakçılığına izin vermeyecek ve savaş boyunca yaptığı gibi mecbur kalması halinde harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir.” paylaşımında bulunmuştu.

  • 8

    İSRAİL SALDIRISI HASTANEYİ HEDEF ALDI

    İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Marjayoun kasabasına saldırı düzenledi. Hastane müdürü Mounes Klakesh, saldırının ana hastanenin girişine yaklaşık beş metre mesafeye isabet ettiğini ve sağlık personelinin geçici olarak tahliye kararı aldığını aktardı.

    Klakesh, “Sağlık personelinden yaralanan olmadı ancak güvenlik durumu netleşene kadar geçici olarak tahliye kararı aldık.” dedi.
  • 9

    İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI BEYRUT'A İNDİ

    İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin Beyrut'a indiği bildirildi.

    Geçen hafta Beyrut'ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail saldırısında öldürülmesinden bu yana üst düzey bir İranlı yetkili ilk kez Lübnan'ı ziyaret ediyor.

    EŞ ZAMANLI ATEŞKES

    Arakçi yaptığı açıklamada, Tahran'ın Lübnan'da ateşkes çabalarını, Hizbullah tarafından kabul edilmesi ve Gazze Şeridi'nde ateşkesle eş zamanlı olması koşuluyla desteklediğini söyledi.

  • 10

    HAMANEY'DEN DÖRT YIL SONRA İLK

    İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, cuma namazını kıldırdı ve İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran'ın planlarına ışık tutabilecek bir vaaz verdi.

    İran televizyonu, Hamaney'in dört yıl aradan sonra ilk kez namaz kıldırıp hutbe vereceği caminin dışında büyük kalabalığın toplandığını bildirdi.

    Hamaney'in cuma hutbesi, Gazze'deki İsrail-Hamas savaşının birinci yıl dönümünden üç gün önce gerçekleşti.

  • 11

    NASRALLAH İÇİN ANMA TÖRENİ DÜZENLENECEK

    Namazın ardından saat 10.30'da Tahran destekli Hizbullah'ın öldürülen lideri Hasan Nasrallah için "anma töreni" düzenlendi.

    Hamaney, son olarak Ocak 2020'de İran'ın, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine yanıt olarak Irak'taki bir ABD üssüne füze fırlatmasının ardından cuma namazını kıldırmıştı.

  • 12

    BIDEN "TOPYEKÜN SAVAŞA" İNANMIYOR

    ABD Başkanı Joe Biden, İsrail misilleme seçeneklerini değerlendirirken, Ortadoğu'da “topyekün bir savaş” olacağına inanmadığını söyledi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, “Yağmur yağmayacağından ne kadar eminsiniz? Bakın, topyekün bir savaş olacağına inanmıyorum. Bence bundan kaçınabiliriz. Ama daha yapacak çok şey var.” ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.