Lübnan çağrı cihazlarının patlaması olayında son durum: Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlaması olayı nedir, ne oldu? Çağrı cihazları ve telsizler nasıl patlatıldı? 

Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlaması olayı, tüm dünyanın gündeminde yer almaya başladı. Lübnan'da bulunan çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde patlatılan çağrı cihazlarının ardından biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybetti ve 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandı. Çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığı, nasıl patlayıcı işlevi verildiği merak ediliyor. Öte yandan Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını ürettiği iddia edilen Macaristan merkezli BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) hakkında soru işaretleri artarken, şirketten halen açıklama yapılmadı ve internet sitesi kapatıldı. Peki, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlaması olayı nedir, ne oldu? Çağrı cihazları nasıl patlatıldı? 

Haberler 18.09.2024 - 17:48

  • 1
    Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması olayıyla ilgili gündemdeki son gelişmeler merak ediliyor. Lübnan'da üst düzey yetkiliye ait birçok kişinin ceplerinde veya çantalarında bulunan çağrı cihazları eş zamanlı olarak patladı. Yaşanan patlamanın ardından ise 9 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı. Peki, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlaması olayı nedir, ne oldu? Çağrı cihazları nasıl patlatıldı?
  • 2

    ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLAMASI OLAYI

    Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

    Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

    İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

    İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.
  • 3

    İKİNCİ SALDIRIDA TELSİZLER PATLATILDI

    Lübnan'daki Hizbullah tarafından kullanılan iletişim cihazlarına yeni bir siber saldırı düzenlendi.

    Grubun kullandığı el telsizleri, ülkenin güneyinde ve başkent Beyrut'un güney banliyölerinde bir kez daha patladı.

  • 4

    PATLAMADA ONLARCA KİŞİ YARALANDI

    Telsizlerin Hizbullah tarafından beş ay önce, siber saldırı düzenlenen çağrı cihazları ile aynı zamanda satın alındığı belirtildi.

    Lübnan güvenlik kaynakları, son patlamalarda onlarca kişinin yaralandığını bildirdi.

  • 5

    ÇAĞRI CİHAZLARI HANGİ ŞİRKETE AİT?

    Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, Lübnan'da çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde infilak ettirilen çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri "BAC" isimli firmayı işaret etti.

    Patlamaların ardından Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının dolaşıma soktuğu görsellerde yer alan hasar görmüş çağrı cihazlarının marka ve modelinin "Gold Apollo Rugged Pager AR924" olduğu görülmüştü.
  • 6

    ŞİRKETLE İLGİLİ SORU İŞARETLERİ ARTIYOR

    Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını ürettiği iddia edilen Macaristan merkezli BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) hakkında soru işaretleri artarken, şirketten halen açıklama yapılmadı ve internet sitesi kapatıldı.

    Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, patlatılan çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri Macar ortağı "BAC Consulting KFT" isimli firmayı işaret etti.

    AA muhabiri iddialara karşı bir açıklama için Macar firmayla telefon ve e-mail yoluyla temasa geçmeye çalıştı ancak herhangi bir yanıt alınamadı.

    TSİ 14.30 itibarıyla, hakkında soru işaretlerinin arttığı şirketin internet sitesi erişilemez hale getirildi.

    Merkezi Budapeşte'deki Szonyi Yolu üzerinde yer alan şirket, 2022'de kuruldu. Arcidiacono Cristiana Rosaria şirketin genel müdürü ve sahibi olarak gösteriliyor.

    Rosaria'nın LinkedIn'deki profilinde, BAC Consulting'in iş geliştirme, yönetim danışmanlığı, strateji ve ortaklık planlamasıdır, liderlik gelişimi, çevre danışmanlığı, siyasi danışmanlık, hakla ilişkiler ve telekomünikasyon hizmetleri verdiği bilgisi yer alıyor.

    Rosari'nın Avrupa Komisyonu'nda yaklaşık 3 yıl değerlendirme uzmanı olarak çalıştığı da profilinde bulunuyor.

  • 7

    ÇAĞRI CİHAZLARI NASIL PATLADI?

    Sky News Arabia'ya göre, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah'ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine, Hizbullah üyelerinin eline geçmeden önce Nitrogliserin bileşiği enjekte etti.

    Bu bileşik oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunuyor.

    Ancak 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratabilecek şekilde patlıyor.

    İsrail'in uzaktan sinyal göndererek cihazlardaki bataryayı ısıttığı ve patlamasına neden olduğu belirtiliyor.

    Çağrı cihazlarına daha önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah'ın Şubat ayından bu zamana çağrı cihazlarındaki değişimi fark etmediği de gelen haberler arasında.

  • 8

    ÇAĞRI CİHAZI NEDİR, NE İŞE YARAR?

    Çağrı cihazı veya pager, alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır. Mesajlar, çağrı ağı aracılığıyla kendisine gönderilir. Çağrı cihazına posta göndermek için operatörün telefonunu çevirmek, abonenin numarasını veya adını vermek ve mesajı dikte etmek gerekir.
  • 9
    İlk telefon çağrı sisteminin patenti 1949 yılında Alfred J. Gross tarafından alındı. Dünyada ilk çağrı cihazı Motorola tarafından 1956'da piyasaya çıktı. Çağrı cihazlarını ilk benimseyenler hastane personeli ve yöneticileriydi. Sonra her zaman ulaşılabilir olmak isteyenler çağrı cihazı almaya başladı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.