İsrail'in Lübnan'a başlattığı kara harekatına kim, hangi tepkiyi verdi?
İsrail askerinin Lübnan'a başlattığı karadan işgal, dünyanın dikkatini bir kez daha Ortadoğu'ya çevirdi. Çok sayıda ülke, İsrali'in kara saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Tepkiler çoğunlukla "gerilimin azaltılması" çağrısı düzeyinde kalırken Batı'dan İsrail işgaline karşı net bir tutum gelmedi.
Haberler AFP, Reuters 02.10.2024 - 14:41
-
İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik günlerdir beklenen kara operasyonu başladı. "Kuzey Okları" adı verilen operasyonun, Hizbullah hedeflerine yönelik sınırlı saldırılar içerdiği öne sürülürken, ABD'ye harekat hakkında bilgi verildi.
İsrail, Lübnan sınırındaki kasabaları askeri bölge ilan etti ve sivillerin evlerini derhal terk etmesini istedi.
Öte yandan Hizbullah, Metula'da İsrail askerlerine, Tel Aviv'deki askeri mevzilere ve Mossad karargahına saldırılar düzenledi.
Yemenli Husiler de Tel Aviv ve Eliat'taki İsrail askeri kontrol noktalarını insansız hava araçlarıyla hedef aldığını açıkladı.
İsrail askerinin Lübnan'a girmesine ilişkin çok sayıda ülke açıklama yaptı.
-
-
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a kara saldırısını "işgal girişimi" olarak nitelendirerek, İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Hitler benzetmesi yaptı. Erdoğan, İsrail yönetiminin Filistin ve Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yerin Türkiye toprakları olacağını söyledi.
Rusya, İsrail'in Lübnan'daki askeri faaliyetlerinden ve Suriye'nin başkenti Şam'a yönelik saldırıdan derin endişe duyduğunu ifade etti.
Moskova, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara saldırılarını şiddetle kınadı ve Tel Aviv'e, askerlerini geri çekmesi ve çatışmaları derhal durdurması çağrısında bulundu.
-
İtalya hükümeti, G7 dönem başkanı olarak Ortadoğu'daki çatışmaların azaltılması için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
Açıklamada ayrıca İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Lübnanlı mevkidaşı Necib Mikati ile telefonda görüştüğü, ateşkes ve krize diplomatik bir çözüm bulunması yönündeki çabalarını teyit ettiği aktarıldı.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel, "İsrail'in Lübnan'daki kara saldırısı derhal durmalı" dedi.
İsviçre, Lübnan'da güvenliğin tırmanmasından duyduğu derin endişeyi dile getirerek çatışan taraflar arasında diyalog ve gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.
-
-
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, tüm tarafları derhal gerilimi azaltmaya çağırdı.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) Cristhian Cortez, Lübnan'daki durumun insani bir krize dönüştüğünü söyledi.
Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, Lübnan'ın dört bir yanındaki ve Mavi Hat'tın ötesine geçen saldırılarla şiddetin tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade etti.
Hennis Plasschaert, “Bu şiddet döngüsü hiç kimse için iyi sonuçlanmayacak” diye ekledi.
-
Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pawel Wronski, Polonya'nın Beyrut'taki büyükelçiliğinde çalışan personel sayısını sınırlandıracağını ve Varşova'nın Lübnan'dan ayrılmak isteyen Polonya vatandaşları için ulaşım organizasyonu yapacağını söyledi.
Öte yandan Çin, "Lübnan'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlallere karşıyız. Çin, Ortadoğu'da düşmanlığı körükleyen ve gerilimi tırmandıran hamlelere karşı" açıklamasını yaptı.
-