İsrail'in Gazze'ye kara harekatı ertelenecek mi? (İsrail-Hamas çatışmalarında 17. gün)

İsrail-Hamas çatışmasının 17. gününe girildi. İsrail, olası kara harekatı öncesinde Gazze'ye hava operasyonlarını yoğunlaştırdı.  Gazze'de toplam can kaybı 5 bini aşarken, bir gecede 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.  İsrail ordusu,  ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatını ertelemeye karar verdiğini duyurdu. Bununla birlikte İsrail Savunma Bakanı, Gazze'ye yönelik kara saldırısının aylar sürebileceğini söyledi. Gazze'ye yapılan rehine baskında Hamas'la çıkan çatışma sonucu bir İsrail askeri öldü. İşte son 24 saatte bölgede yaşananlar...

Haberler ntv.com.tr 23.10.2023 - 11:05 Son Güncelleme : 23.10.2023 - 16:30

  • 1

    Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 17. gününde sürüyor.

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı toplantısında, "Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak." dedi.

  • 2

    İSRAİL ORDUSU: KARA HAREKATI, TAKVİYE ABD KUVVETLERİ GELENE KADAR ERTELENECEK

    İsrail ordu radyosu tarafından yapılan açıklamada, "ABD, İran'ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara harekatına hazırlık olarak Orta Doğu'ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail'e bildirdi." ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, tahminlere göre takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi ve kara harekatının ertelenmesi konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

  • 3

    İsrailli yetkililerin, operasyonun ertelenmesinin tek nedeninin bu olmadığını belirttikleri aktarılırken, askeri güçlerin operasyonel hazırlığının arttırılması, Hamas'ın elindeki esirler meselesine çözüm bulunması ve ek serbest bırakma anlaşmalarının uygulanma olasılığı gibi başka nedenlerin de olduğuna işaret edildi.

    Bununla birlikte açıklamada, Orta Doğu'ya daha fazla ABD kuvveti gönderilmesinin elbette İsrail'in çıkarına olduğu, bu kuvvetlerin, savaşın ilerleyen aşamalarında artabilecek saldırılarla ortaklaşa hareket edilmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

  • 4

    ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 5 BİNİ AŞTI

    Öte yandan, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölen Filistinli sayısının 5 bin 87’ye, yaralı sayısının ise 15 bin 273’e çıktığını duyurdu. Ölenlerin 2 bin 55'inin çocuk ve bin 119'unun kadın olduğu belirtildi. Bakanlık, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda ise 182'si çocuk olmak üzere 436 Filistinlinin hayatının kaybettiğini açıkladı. Ayrıca, bakanlığın açıklamasına göre İsrail'in saldırılarında 57 sağlık personeli hayatını kaybetti, 12 hastane ile 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda ise  308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
  • 5

    GAZZE'YE BASKINDA 1 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

    Diğer taraftan, kapsamlı bir kara operasyonu beklenirken İsrail ordusu ara ara Gazze sınırlarına girerek operasyonlar düzenliyor. Son olarak Han Yunus bölgesinde baskın düzenleyen İsrail askerlerine Hamas karşılık verdi. Atılan anti-tank füzesi nedeniyle bir İsrail askeri ölürken üçü yaralandı. Hamas ise İsrail saldırısını geri püskürttük açıklaması yaptı.  İsrail ordusu Gazze sınırlarına girme sebebini rehinelerin bulunması olarak açıkladı.  Halihazırda Gazze'de 222 rehinenin bulunduğu öne sürüldü. 

    İsrail ordusu ayrıca, "Hamas'ın Gazze'ye giren yardımları almadığından emin olmak için izliyoruz, bu tarz el koymaların olmaması için operasyonlar yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı. 

  • 6

    BM: 14 YARDIM TIRI DAHA GAZZE'YE ULAŞTI

    Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths,  yardım taşıyan 14 tırın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini bildirdi. Griffiths, yardımların Mısır Kızılay ve BM tarafından sağlandığını belirterek, bunu "insani yardıma şiddetle ihtiyaç duyan milyonlarca insan için küçük bir umut ışığı" olarak nitelendirdi.
  • 7

    İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN'IN GÜNEYİNDE HİZBULLAH'A AİT BİR HÜCREYE SALDIRDI

    İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı. avaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi. Saldırılara ilişkin can kaybı ve maddi hasara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, Hizbullah'tan konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı.
  • 8

    İSRAİL'İN VURDUĞU CAMİ SAYISI 32'YE ÇIKTI

    İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'ndeki En-Nur el-Muhammedi Camisi'ne düzenlediği saldırı sonrası savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana yıkılan cami sayısı 32'ye yükseldi. Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail uçaklarının Gazze'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde bulunan En-Nur el-Muhammedi Camisi'ne saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırı sonucu yaralananlar olduğu ifade edilen açıklamada, aynı mahallede bir eve düzenlenen saldırıda da ölü ve yaralıların olduğu kaydedildi.

  • 9

    YAŞAMINI YİTİREN GAZETECİ SAYISI 23'E ÇIKTI

    Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının gazetecileri ciddi derecede etkilediği belirtildi. Gazze'de çatışmaları haberleştirerek görevini yerine getirmeye çalışan gazetecilerin ciddi tehlikeyle karşı karşıya olduğu kaydedilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana 23 gazetecinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

    Açıklamada, hayatını kaybeden gazetecilerinin 19'unun Filistinli, 3'ünün İsrailli ve 1 gazetecinin de Lübnanlı olduğu bilgisi paylaşılırken, saldırıların başladığı günden bu yana 8 gazetecinin yaralandığı, 3'ünden de haber alınamadığı belirtildi.
  • 10

    İSRAİL MISIR'A AİT BİR NOKTAYI VURDU

    İsrail ordusu, Refah Sınır Kapısı'na yakın bir noktada Mısır'a ait bir askeri noktayı hedef aldı. Tel Aviv saldırının yanlışklıkla yapıldığını açıkladı. Mısır yönetimi ise İsrail'in kendileriyle iletişiem geçip durumu anlattıklarını söyledi. Saldırı nedeniyle Mısırlı askerlerin hafif şekilde yaralandığı açıklandı. 

  • 11

    KARA HAREKATI OLACAK MI?

    Öte yandan Gazze sınırında on binlerce İsrail askerinin kara harekatı için bekleyişi ise sürüyor.

    Daha önce İsrail Ekonomi Bakanı, hükümetin orduya yeşil ışık yaktığını, operasyon kararının orduya ait olduğunu söylemişti.

  • 12
    Diğer taraftan İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden havalanan Kassam Tugaylarına ait iki insansız hava aracını (İHA) önlediğini duyurdu. Aynı şekilde ülkenin kuzeyinde de deniz üzerinden gelen bir İHA'nın etkisiz hale getirildiği belirtildi.

    Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, yaptığı yazılı açıklamada, kendi üretimi “Zevari” adlı kamikaze İHA ile bölgedeki bir İsrail askeri üssüne saldırı düzenlediğini açıkladı.  Kassam Tugayları, İHA'ların Gazze'den havalanıp gittiği görüntüleri de paylaştı.
  • 13

    İSRAİL'E DESTEK ZİYARETLERİ

    İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Hollanda Başbakanı Rutte'nin İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu.

    Rutte, bugün İsrail’in başkenti Tel Aviv’e günü birlik bir ziyaret yaparak Netenyahu ile bir araya gelecek.

    Rutte, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşecek.

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da salı günü İsrail'de olacak. 

  • 14
  • 15
  • 16

  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.