Harris ve Biden'ın kürsüye çıktığı Demokrat Parti Kongresi, Filistin'e destek eylemlerinin gölgesinde başladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti Ulusal Kongresi başladı. Kongre'nin ilk gününde, perşembe konuşması beklenen Başkan Adayı Kamala Harris sürpriz bir şekilde katılımcıların karşısına çıktı. ABD başkanı Joe Biden da yaptığı konuşmada, "Gazze'de ateşkes sağlanabilmesi için çok çalıştıklarını" belirtti.  Kongre sırasında binlerce Filistin destekçisi Şikago caddelerinde protesto yürüyüşü yaptı.

Haberler ntv.com.tr 20.08.2024 - 07:29 Son Güncelleme : 20.08.2024 - 09:50

  • 1

    SÜRPRİZ KONUŞMA

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti Ulusal Kongresi, Şikago'daki United Center’da başladı. Kongrenin ilk gününde, Demokratların Başkan Adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris, sürpriz bir şekilde sahneye çıkarak coşkulu kalabalığı selamladı.

  • 2

    Kamala Harris, perşembe günü yapacağı adaylığı kabul konuşması öncesinde kısa bir konuşma yaptı ve birlik çağrısında bulundu.

    Harris’in eşi Douglas Emhoff ve başkan yardımcısı adayı Tim Walz da etkinlikte yer aldı.

  • 3

    Harris, yaptğı konuşmada, "Vatan sevgisiyle hareket ederek, bizi ayıran şeylerden çok, bizi birleştiren ortak değerlerimizin olduğunu bilerek mücadele edelim. Değer verdiğimiz idealler uğruna savaşalım. Ve şunu hep hatırlayalım: Mücadele ettiğimizde kazanırız" ifadelerini kullandı.

    Başkan Joe Biden’a bayrağı devrettiği için teşekkür eden Harris, demokratik değerlere vurgu yaptı.

  • 4

    "GAZZE'DEKİ SAVAŞI BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

    Biden da kongrenin ilk gününde sahneye çıktı.  Uzun süre alkışlanan konuşmasında Trump'a ağır sözlerle yüklenirken Demokrat seçmenlerden Harris'e destek istedi.

    "Seni seviyoruz Joe" sloganları ve pankartları eşliğinde konuşmasını yapan Biden, hitabının büyük bölümünde kendi dönemindeki başarılardan bahsetti ve bunları Harris'le birlikte başardıklarını anlattı.

    Konuşmasının dış politikayla ilgili bölümünde Gazze konusuna değinen Biden, Gazze'de ateşkes sağlanabilmesi için çok çalıştıklarını ve en kısa zamanda bir ateşkese ulaşılmasını umduğunu söyledi.

  • 5

    "DİKTATÖRLERE SEVGİ MEKTUPLARI GÖNDERMEYECEK"

    Konuşmacılar arasında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da yer aldı.

    Clinton, Harris’in demokrasiyi savunacağını belirterek,  Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın diktatör olarak nitelendirilen ülke liderleriyle ilişkilerini eleştirdi.

    "Kamala, diktatörlere sevgi mektupları göndermeyecek" dedi.

  • 6

    Clinton, kadınların siyasetteki yükselişine de dikkat çekti. 2016'da Trump'a karşı yarıştığı başkanlık seçimindeki "cam tavan" imgesini hatırlattı.

    "Birlikte en yüksekteki sert cam tavanda çatlaklar açtık. Şimdi bu cam tavanın ardında Kamala Harris, 47. Amerikan Başkanı olarak yemin ediyor" ifadelerini kullandı.

  • 7

    Kongrenin ilk gününde First Lady Jill Biden da destek mesajı verdi.  Biden kürsüye çıktığında dakikalarca ayakta alkışlandı.

    Biden, "Kamala ve Tim, bu yarışı kazanacaksınız" diyerek Harris ve Walz’a olan desteğini açıkladı.

  • 8

    "SADECE KAZANDIĞINIZDA ÜLKENİZİ SEVEMEZSİNİZ"

    Biden, konuşmasına "Amerika, sizi seviyorum" sözleriyle başladı ve "Özgürlük ve demokrasi için Kamala ve Tim’e oy vermeye hazır mısınız?" diyerek destek çağrısında bulundu. Ayrıca, Trump’a yönelik eleştirilerde bulunarak, "Sadece kazandığınızda ülkenizi sevemezsiniz" ifadelerini kullandı.
  • 9

    PROTESTOLAR EŞLİĞİNDE

    Kongrenin düzenlendiği United Center’ın yakınlarında ise binlerce Filistin yanlısı gösterici toplandı. Protestocular, Biden yönetiminin İsrail’e verdiği desteği çekmesini talep etti. Göstericiler bazı noktalarda barikatları aşmaya çalıştı.

    Eylemde gözaltına alınanlar oldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.