Gıda güvenliği yetkililerinden ''Yemeyin'' uyarısı: İçinde böcek olduğu tespit edildi

Gıda Standartları Ajansı (FSA), Rude Health markasının  Çikolatalı Çıtır Granolası'nda 'böcek' olabileceğini belirtilerek, tüketilmemesi uyarısında bulundu.

22.03.2025 - 11:16 Son Güncelleme : 24.03.2025 - 08:04

  • Markanın son tüketim tarihi 24/10/2025 olan ürünlerinin güvenli olmadığını ifade eden yetkililer, ''Satın alınması durumunda iade edin'' çağrısı yaptı. 1

    Markanın son tüketim tarihi 24/10/2025 olan ürünlerinin güvenli olmadığını ifade eden yetkililer, ''Satın alınması durumunda iade edin'' çağrısı yaptı.

  • Ancak Rude Health tarafından yapılan açıklamada, böceklerin insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı öne sürüldü. Marka, ürünlerinde yapay hiçbir içeriğe yer verilmediğini ve sağlıklı atıştırmalıkları olabildiğince lezzetli hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı. 2

    Ancak Rude Health tarafından yapılan açıklamada, böceklerin insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı öne sürüldü. Marka, ürünlerinde yapay hiçbir içeriğe yer verilmediğini ve sağlıklı atıştırmalıkları olabildiğince lezzetli hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

  • Daha önce Nestlé, Tesco ve TK Maxx gibi markaların ürünleri de geri çağrılmıştı.
Özellikle son kullanma tarihi geçmiş gıdaların tüketilmesi, zehirlenme riskini artırabiliyor. 3

    Daha önce Nestlé, Tesco ve TK Maxx gibi markaların ürünleri de geri çağrılmıştı.

    Özellikle son kullanma tarihi geçmiş gıdaların tüketilmesi, zehirlenme riskini artırabiliyor.

  • 4

    Gıda zehirlenmesine yol açan kirleticiler arasında ise bakteriler, virüsler, parazitler veya toksinler yer alıyor. 

  • 5

    GIDA ZEHİRLENMESİNİN ETKİLERİ

    Gıda zehirlenmesi, genellikle mide ve bağırsak sistemini etkileyen semptomlarla kendisini gösterir.

    Bunlar arasında:

    Karın ağrısı ve kramp: Genellikle gıda zehirlenmesinin ilk belirtilerindendir.

    Bulantı ve kusma: Yiyeceklerin mideye girerken vücudu savunmaya çalışmasıyla meydana gelir.

    İshal: Vücut, zararlı maddeleri atmak için fazla su ile dışkıyı hızlandırır.

    Ateş: Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir.

    Baş dönmesi ve halsizlik: Vücut sıvı kaybı yaşadıkça, baş dönmesi ve halsizlik ortaya çıkabilir.

    Dehidratasyon: Ağız kuruluğu, düşük idrar üretimi ve baş dönmesi gibi belirtiler sıvı kaybı nedeniyle görülür.

  • 6

    TEDAVİ YÖNTEMLERİ

    Gıda zehirlenmesinin tedavi yöntemleri, şu şekilde sıralanabilir:

    Sıvı tüketimi: İshal ve kusma nedeniyle sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle su, elektrolit içeren içecekler (örn. oral rehidrasyon solüsyonları) ve çorba gibi sıvı gıdalar tüketilmelidir.

    İlaç tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar durumunda doktor, antibiyotik tedavisi önerebilir. Virüs kaynaklı gıda zehirlenmesinde ise genellikle destek tedavisi yeterlidir.

    Dinlenme: Bağışıklık sistemi enfeksiyonla mücadele ederken vücuda yeterli dinlenme fırsatı verilmelidir.

    Antiemetikler: Kusma şikayeti varsa, doktor tarafından önerilen ilaçlarla bulantı kontrol altına alınabilir.

    Antidiyareik ilaçlar: Hafif ishallerde, doktor gözetiminde kullanılan bazı ilaçlarla ishalin etkileri hafifletilebilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2025 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.