Gazze'den çıkış yok: "Hasta ve yaralılar aylardır mahsur"

İsrail'in mayıs ayı başında ele geçirdiği ve geçişleri durdurduğu Refah Sınır Kapısı, Mısır'a açılan tek çıkış konumunda. Bu durum, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan binlerce Filistinlinin bölgeden kaçış yolunu tıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 10 binden fazla kişinin bölge dışında acil tıbbi tedaviye ihtiyacı var.

Haberler ntv.com.tr 19.07.2024 - 15:20

  • 1

    TEK ÇIKIŞ YOLU

    Neredeyse tüm Gazzeliler için, güneydeki Refah sınırı dokuz aydır süren savaş başladığından beri tek çıkış yoluydu.

    Ancak İsrail mayıs başında kara harekatı düzenleyerek burayı ele geçirdiğinden beri sınır tüm sivillere kapatıldı. İsrailli, Mısırlı ve Filistinli yetkililer sınırı yeniden açmak için şartlarda anlaşamadılar.

  • 2

    ACİL İHTİYAÇ SAHİPLERİ TEHLİKEDE

    Yardım görevlileri ve doktorlar, uzun süreli kapanmanın Gazze'nin en savunmasız kesimlerinden bazılarını, ciddi yanıkları olan çocukları, kanser hastalarını ve kalp ameliyatına ihtiyacı olan kişileri tehlikeye attığı konusunda uyarıyor.
  • 3

    YARDIM YOLU KAPANDI

    Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 10 binden fazla kişinin bölge dışında acil tıbbi tedaviye ihtiyacı var.

    Kapatma aynı zamanda Gazze'ye giden insani yardımın hayati önem taşıyan bir yolunu da kesmiş oldu ve açlıkla boğuşan nüfusa giden yardım miktarını önemli ölçüde azalttı.

  • 4

    Refah sınırının Gazze tarafı, İsrail'in mayıs ayında ele geçirmesine kadar Hamas tarafından yönetiliyordu.

    Sınır kapısının kapatılmasının ardından yaşanan yardım kesintilerini gidermek için Mısır, yiyecek ve ilaç taşıyan bazı kamyonların, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom Sınırı üzerinden farklı bir güzergahtan bölgeye yönlendirilmesini kabul etti.

  • 5

    SINIR YERLE BİR OLDU

    Haziran ayı sonuna doğru çekilen fotoğraflar, Rafah Sınır Kapısı'nın büyük bölümünün yıkıldığını ortaya koydu; bu da hızla yeniden açılmanın önündeki bir diğer engeldi.
  • 6

    SAHRA HASTANESİ TEKLİFİ REDDEDİLDİ

    İsrail hükümeti hasta ve yaralı Gazzelilerin sorumluluğunu üstlenmeyi çoğunlukla reddetti.

    Bu hafta, İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazzeli çocuklar için bölge sınırına bir sahra hastanesi inşa etme önerisini reddetti.

  • 7
    Savaştan önce bile, İsrail-Mısır'ın Hamas yönetimindeki Gazze'ye uyguladığı abluka, bölgenin sağlık sektörünü felç etti ve birçok kişiyi İsrail'de veya Batı Şeria'da tedavi aramaya zorladı.
  • 8

    Kasım ayında Mısır, İsrail ile koordinasyon halinde, kanserli çocuklar gibi bir avuç acil vakanın Refah üzerinden çıkmasına izin vermeye başladı.

    Tahliye edilenlerin çoğu Mısır hastanelerine götürüldü; diğerleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri veya birkaç Avrupa ülkesine gönderildi. Birkaçı Amerika Birleşik Devletleri'nde tedavi edildi.

  • 9

    DSÖ rakamlarına göre, Gazze yetkilileri savaş başladığından beri en az 12 bin 760 kişinin tıbbi bakım için ayrılması talebinde bulundu.

    Çoğu haftalar veya aylar süren gecikmelerden sonra yaklaşık yüzde 46'sı onaylandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.