Bakan Fidan: Yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmeli (Kahire'de Filistin için barış zirvesi)

Onlarca ülkenin liderleri ve üst düzey yetkilileri Mısır'ın başkenti Kahire'de, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmaya dair artan endişeler devam ederken,  İsrail-Hamas çatışmasını "yatıştırmanın" yollarını tartışmak için Mısır'ın başkentinde bir araya geldi. Kahire Barış Zirvesi'ne Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkililerinin yanı sıra Türkiye, Ürdün, İtalya, Fransa, Almanya, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, ABD, Katar ve Güney Afrika gibi pek ülkenin temsilcileri katıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan zirvede yaptığı konuşmada, "Bölgede, yeni bir garanti mekanizması hayata geçirilmelidir. Türkiye, bunun için elinden geleni yapmaya hazırdır." dedi. Kahire'deki Gazze zirvesinden sonuç çıkmadı. Liderler ortak bildiride anlaşamadı.

Haberler ntv.com.tr, AFP 21.10.2023 - 19:25 Son Güncelleme : 21.10.2023 - 21:33

  • 1
    Mısır, İsrail ile  Hamas arasında çatışmaların 15. gününde devam ederken,Gazze'de tırmanan gerilimi görüşmek üzere bugün  uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor.
  • 2

    Türkiye'yi Dışileri Bakanı Hakan Fidan'ın temsil ettiği Kahire Barış Zirvesi'ndeki diğer katılımcıların isimleri ise şu şekilde;

    Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi,  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed,  Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Sabah, Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ve  İtalya Başbakanı Giorgia Meloni.

  • 3
    İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs lideri Nikos Christodoulides, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Çin'in Orta Doğu konularından sorumlu elçisi Zhai Jun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell ve ABD'nin Mısır Maslahatgüzarı Beth Jones.
  • 4

    AÇILIŞ KONUŞMASINI SİSİ YAPTI

    Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, yaptığı açılış konusmasında, Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi sona erdirecek ve İsrail ile Filistinliler arasında barışa giden yolu yeniden canlandıracak bir yol haritası üzerinde anlaşmaya davet etti. Sisi, yol haritasının hedefleri arasında Gazze'ye yardım ulaştırılması, ateşkes sağlanması ve ardından iki devletli çözüme giden müzakerelerin yer aldığını söyledi.
  • 5

    KAHİRE'DE ZİRVE SONUÇSUZ

    Zirveye ev sahipliği yapan Mısır'dan yapılan açıklamada, katılımcıların barış konusunda ortak bir bildiride anlaşma sağlayacağının umulduğu belirtildi. Ancak müzakerelere katılan diplomatlar da anlaşma için iyimser olmadıklarını belirttiler.

    Açık oturumda Gazze'deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi çağrısı yapılsa da, liderlerin ortak bildiri metni üzerinde mutabakat sağlayamadığı belirtildi.

  • 6

    ABBAS: TOPRAKLARIMIZDA KALACAĞIZ

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da zirveye katıldı ve Gazze'nin insani yardım koridorlarının açılmasını istedi. Abbas, Filistin halkını Gazze Şeridi, Kudüs ya da başka bir yerde yerinden etme girişimlerine karşı İsrail'i uyardı. Abbas, "İsrail ayrım gözetmeksizin Gazze Şeridi'ndeki binlerce sivili, hastaneleri, okulları ve barınma merkezlerini hedef almaktadır. Yerimizden edilmeyi kabul etmeyeceğiz. Zorluklara rağmen topraklarımızda kalacağız." dedi. 

    İsrail hükümetinin "ateşkes çağrılarını duymadığını" söyleyen Filistin Devlet Başkanı "Her iki tarafta da sivillerin öldürülmesini kınıypr ve tüm tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

  • 7
    Ürdün Kralı Abdullah zirvede yaptığı konuşmada "Tüm sivillerin yaşamı önemlidir. Biz konuşurken Gazze'de devam eden amansız bombardıman her açıdan zalimce ve vicdansızcadır. Kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılmasıdır. Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu bir savaş suçudur. Başka bir yerde olsa, sivil altyapıya saldırmak ve bütün bir nüfusu gıda, su, elektrik ve temel ihtiyaç maddelerinden kasten mahrum bırakmak kınanırdı. Hesap verilebilirlik uygulanırdı... ama Gazze'de değil" ifadelerini kullandı.
  • 8

    BAKAN FİDAN: YENİ BİR GARANTİ MEKANİZMASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in 2 milyon insanı, insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu belirterek, "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

    Fidan, İsrail'in 2 milyon insanı, insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu ve bunu terörizme karşı savunma olarak adlandırdığını dile getirerek, "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yummayacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir." ifadesini kullandı.

    "Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir." diyen Fidan, Türkiye'nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
  • 9
    Fidan, İsrail'in saldırılarının bir katliama dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

    "Topluca cezalandırmanın, insan haklarına, insan hayatına karşı gerçekleştirilen bu saldırıların hiçbir bahanesi olamaz. Tereddütsüz olarak sivillerin hayatını kaybetmesini kınıyoruz. Uluslararası toplum, davranışlarının ve verdiği mesajların ne kadar kritik olduğunun farkında olmalıdır. İsrail'e geçici sözde bir galibiyetin tarih sürecinde uzun vadeli bir barışa yol açmadığını geçmişte olduğu gibi şimdi de gerçekleşmeyeceğini anlamalıdır. Kendisine gerçekleştirilen saldırıları, Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık çek olarak görmemelidir. Hastanelere, sivillere yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır.

    İki devletli bir çözümle sonuçlanacak müzakerelerin ve sürecin derhal yeniden canlandırılmasını istiyoruz. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan egemen bağımsız ve coğrafya bütünlüğü olan bir Filistin sadece barış için haiz değildir. Bu hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için şarttır. Tabii ki bunlar yeterli değil. Anlaşmanın ötesine geçmemiz ve bu vizyon için somut adımlar atmamız gerekiyor. Mısır'a zamanında yapılmış bu zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkürlerimizi sunmak istiyorum."
  • 10

    GUTERRES: İNSANİ BİR FELAKET YAŞANIYOR

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'nin büyük bölümünü harabeye çeviren çatışmalar nedeniyle "insani ateşkes" talebinde bulunarak "bu korkunç kabusu sona erdirmek için harekete geçilmesini" istedi. Guterres, 2,4 milyon nüfuslu Filistin bölgesinin binlerce ölü ve bir milyondan fazla yerinden edilmiş insanla "insani bir felaket" yaşadığını söyledi.

    Guterres,  "Acı içinde kıvranan ve uçurumdan bir adım ötede olan bir bölgenin kalbinde buluşuyoruz. 56 yıldır süren ve görünürde bir sonu olmayan işgalin ardından Filistin halkının şikayetlerinin meşru ve uzundur.  Ancak, hiçbir şey Hamas'ın İsrailli sivilleri terörize eden kınanacak saldırısını haklı çıkaramaz. Ancak, bu menfur saldırılar, Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını asla haklı gösteremez." dedi. 

  • 11

    AB'DEN ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU

    Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in kendini savunma hakkını onayladıklarını ancak bunun uluslararası hukuk içinde uygulanması gerektiğini söyledi.

    AB'nin, iki dünya savaşının ardından kurulan bir siyasi proje olduğunu hatırlatan Michel, AB'nin kuruluş anlaşmasında yer alan ve Birliğin "barış, güvenlik, gezegenin kalkınması, dayanışma, halkların birbirine saygı duyması, başta çocuklarınki olmak üzere insan haklarının korunması, uluslararası hukukun sıkı şekilde uygulanması ve geliştirilmesi" konularına katkı yapmasını öngören 3. maddesini okudu.

    Michel, "Çifte standart olmamalı. Takip etmemiz gereken düz bir çizgi olmalı." dedi. AB olarak Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadıklarını, rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptıklarını anımsatan Michel, "Sivillerin ve sivil altyapıların her zaman ve her yerde korunmasının önemini vurguluyoruz. İsrail'in kendini savunma hakkını onaylıyoruz. Bu savunma hakkı uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca uygulanmalıdır." diye konuştu.


    Michel, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze'ye acilen insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Topyekun kuşatma uluslararası hukuka aykırıdır." ifadesini kullandı. Bölgesel tırmanışı engellemek, şiddet döngüsünü sonlandırmak için herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Michel, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli kalıcı çözüm için her türlü çabanın yürütülmesinin önemine değindi.

  • 12

    ALMANYA: GAZZE'DEKİ İNSANİ DURUM DİKKATE ALINMALI

    Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Hamas'a karşı mücadelenin, Gazze'deki masum erkek, kadın ve çocukların insani durumu mümkün olan en üst düzeyde dikkate alınarak yürütülmesi gerektiğini söyledi. 

    İsrail-Filistin çatışmalarına değinen Baerbock, "Hamas'a karşı mücadele, Gazze'deki masum erkek, kadın ve çocukların insani durumu mümkün olan en üst düzeyde dikkate alınarak yürütülmelidir." dedi. Baerbock, Gazze Şeridi'nde acı çeken nüfusa daha fazla destek sağlama çağrısında bulunarak, Gazze için 50 milyon euro daha göndereceklerini ifade etti.

    İnsani yardım malzemelerinin Mısır'ın Refah kapısından Gazze'ye ulaşabilmesinin çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Baerbock, Mısır hükümetine, ABD ve Birleşmiş Milletler'e (BM) bu konudaki çabalarından dolayı teşekkür ederek, "Ancak acıyı hafifletmek için daha fazla yardıma ihtiyaç duyulacağını biliyoruz." ifadesini kullandı. Baerbock, bölgenin her yerinde korkunç bir insani acı ve korku görüldüğünü aktararak, "Çok açık konuşayım, hiç şüphe yok ki, tüm sivillerin hayatları aynıdır." değerlendirmesinde bulundu.

  • 13

    MELONİ: İTALYA BU KONUDA ÇALIŞIYOR

    Hamas'ın, İsrail'e yönelik saldırılarını kınadıklarını vurgulayan Meloni, rehineler için de endişeli olduklarını ve bütün rehinelerin bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini dile getirdi. Meloni, bir devletin ne kadar tahrik edilse de "intikam alma" hissiyle yaklaşmaması gerektiğini, bununla beraber bir devletin, vatandaşlarının ve sınırlarının güvenliğini sağlamasının meşru olduğunu belirtti.

    Başbakan Meloni, "Krizin tırmanmasını önlemek ve bu krizin kontrolünü kaybetmekten kaçınmak için imkansızı yapmalıyız çünkü sonuçları hayal bile edilemez. Bunu yapmanın en ciddi yolu, 'iki halk-iki devlet' perspektifine dayanan, somut ve belirli bir zaman çerçevesine sahip olması gereken yapısal bir çözüme yönelik siyasi girişimdir." ifadesini kullandı.

    Acil önceliğin, sivil halkın daha fazla acı çekmesini önlemek için gerekli olan insani yardım erişiminin sağlanması olduğunu vurgulayan Meloni, "Kitlesel göç de bu bölgenin istikrarsızlaşmasına yol açabilir. Bu ihtiyacımız olan bir şey değil." dedi. Meloni, krizin yatışması için yapılan girişimlere ve Gazze’ye yönelik yardımlara da değinerek, "Bu konferansta hazır bulunan birçok aktörün yaptığı arabuluculuk çalışmasını bu anlamda çok önemli buluyorum. AB Komisyonu'nun Gazze'ye insani yardımlarını 3 katına çıkarma kararının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. İtalya da bu konuda çalışıyor." diye konuştu.
  • 14
    Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise  İsrail ve Filistinliler arasındaki anlaşmazlığa ilişkin barış sürecinin iki devletli çözüm temelinde yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Miçotakis, "Hiçbir askeri müdahale uygulanabilir bir siyasi çözümün yerini alamaz." dedi.
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.