ABD'de sıra dışı keşif: 13 bin yıllık dev yaratık!

ABD'de mammut cinslerinden biri olan dev bir Mastodonun kalıntıları orta çıktı. Araştırma ekibi Yaratığın insanlarla etkileşimine dair kanıt bulmayı umduklarını belirtti. 

Haberler ntv.com.tr 22.08.2024 - 10:07 Son Güncelleme : 22.08.2024 - 15:11

  • 1
    Arkeologlar ABD'nin Iowa eyaletinde iyi korunmuş, bilimsel olarak kazılan ilk mastodon kafatasını ortaya çıkardılar. Yeni keşif bölgede ilk insanların yaşadığı ve avlandığı döneme tarihleniyor.
  • 2

    13 BİN 600 YILLIK

    Iowa eyaletindeki bir dere yatağında çamurunun derinliklerine, 13 bin 600 yıllık bir mastodonun birkaç kemiği ve devasa kafatası bulundu.
  • 3

    Mastodonlar, günümüzdeki fillerin ve soyu tükenmiş mamutların uzak kuzenleridir ve 3,5 milyon ile 10 bin 500 yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamışlardır.

  • 4

    İNSANLARLA ETKİLEŞİME GİRDİLER Mİ?

    Ekip dev yaratığın  insanlarla etkileşime girip girmediğine dair işaretler arıyor, özellikle de yiyecek için öldürülmüş olabileceğini gösteren kemiklerindeki  kesik izlerini araştırıyor.
  • 5
    Iowa Üniversitesi'nde müdür ve eyalet arkeoloğu olan John Doershuk, "Bu yaratığın insanlarla etkileşimine dair kanıt bulmayı umuyoruz; hayvanı öldürmek ve kesmek için kullanılan mermi uçları ve bıçaklar da olabilir" dedi.

    Doershuk "Kemiklerin üzerinde de potansiyel kanıtlar var, tanımlanabilir kesik izleri olabilir"  diye ekledi.
  • 6
    Ekip ayrıca mastodon kafatasından birkaç bin yıl sonrasına tarihlenen taş aletler gibi insan yapımı eserler de buldu.
  • 7

    MASTODONLAR

    Mastodonlar (Mammut cinsi), günümüzden 5.3 milyon ila 10.000 yıl önce arasında yaşamış olan, günümüzdeki tüm fillerin ortak atalarına dair harika evrimsel izler taşıyan bir canlı grubudur. Bu canlıları bir arada toplayan cinse Mammut denmektedir. Ancak mastodonlar, Mammutidae isimli bir aileye aittirler ve filler ile mamutlardan oldukça farklılaşmışlardır.

    Mastodonlar günümüz filleriyle aynı büyüklükteydi. Dişilerin boyu 2 metre, erkeklerin boyu ise 3 metreydi.

  • 8
    Dişleri mamutlarınkinden daha az kavisliydi ama fil dişlerinden daha büyük ve uzundu. Ancak mastodonları mamutlardan ayıran en belirgin özellik yanak dişleridir.

    Mastodon, modern fillerin ve soyu tükenmiş mamutların aksine, belirgin, koni benzeri sivri uçlu azı dişlerine sahipti. Mamutların, mastodonun dişlerinden tamamen farklı, düz, çıkıntılı, azı dişleri vardı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.