İlişkili Haberler
Corona virüs pandemisinden en çok etkilenen sektörler arasında turizm başı çekiyor. Türkiye yılın başında turizmle ilgili açıkladığı hedeflerin gerisinde kalmasına karşın, güvenli turizm sertifikası ve güvenli tatil anlayışı ile kayıplarını azaltmayı başardı.
Covid-19 kapsamında, sağlıklı ve güvenli turizmi mümkün kılmak ve alınan tedbirlerin üst seviyede güvenirliliğini sağlayabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelge ile 30 oda ve üzeri kapasitesi bulunan tüm konaklama tesislerinin "Güvenli Turizm Sertifikası" alması zorunlu oldu.
Yeni faaliyete geçecek 50 oda ve üzeri tesisler faaliyete geçmelerini takiben 30 gün içerisinde, 30 oda ile 49 oda arası kapasitesi bulunan, faal tesisler ise yılbaşına kadar Güvenli Turizm Sertifikası almak zorunda olacak.
"KÜÇÜK OTELLER İÇİN ZORUNLU OLMAMALI"
Kararı ntv.com.tr'ye değerlendiren Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu, bu durumun butik, özel belgeli ve nitelikli belediye belgeli otellerde uygulanma kısmında birtakım zorluklarla karşılaşılabileceğini ifade etti.
Ustaoğlu ayrıca, genelgede yer alan maddeler doğrultusunda "izolasyon alanları ve odaları" oluşturma şartı gibi uygulamaların da küçük otellerdeki mimari yapıya uymayacağı için başka sıkıntılar yaratabileceğinin altını çizdi.
"YENİ GENELGE DOĞRU BİR HAMLE"
Planlarını kalabalık yerlerden uzak durmak üzerine kuran birçok kişinin, insan yoğunluğunun daha az olduğu butik otellere talep gösterdiğini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu da; sosyal mesafe, izolasyon ve hijyen gibi konularda butik otellerin bazı avantajlara sahip olduğunu ve bu avantajların da Ege'deki butik otelleri bu sezonun 'parlayan yıldızı' haline getirdiğini dolayısıyla da genelgede yer alan maddeleri yerine getirmekte maddi olarak zorlanmayacaklarını belirtti.
Bu sezon birçok otelin, "Güvenli Turizm Sertifikası"nın meyvelerini aldığını ve yeni genelgenin doğru bir hamle olduğunu ifade eden Bülbüloğlu, "Pandemi nedeniyle otellerde uygulanan kuralların birçoğu konulmasa bile butik otellerimiz tarafından uygulanıyordu" dedi.
"SERTİFİKA SÜRECİNE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ"
Normalleşme süreci ile hayatımıza giren Güvenli Turizm Sertifikası'nın önce zorunlu olmayıp sonradan zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise, "Sektör çok hızlı bir şekilde bu sertifikasyon programına adapte oldu. Temmuzda aldığımız önlemleri ve sertifika kapsamını diğer ülke gazetecilerine ve tur operatörlerine anlattık. Yine aynı dönemde başta Ukrayna olmak üzere hava sahalarının açılması ile birlikte tesislerimize gelen turistler ülkemizden çok memnun döndüler.
Mutlu ve sağlıklı giden misafirlerimiz yaşadıklarını çevreslerine anlattı. Bizler de aldığımız önlemleri geliştirerek daha mutlu daha sağlıklı misafir olgusu oluşturduk. Pandeminin olduğu böyle zor bir dönemde büyük bir başarıya imza atarak turizm yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Tamamı olmasa da tesislerimiz açıldı ve turizm adına unutulmaz bir süreç yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz.
Güvenli Turizm Sertifikası pandemi döneminde en büyük gelişimimiz oldu ve sektöre çok büyük değer kattı. Şu an seyahat edilebilir ender destinasyonlardan birisi olmamızı bu sertifika sürecine borçluyuz" dedi.
VİDEO: TURİZMDE YENİ DESTEK PAKETİ