İlişkili Haberler
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı verilen müfredatta eğitim programlarının içeriği sadeleştirildi, bilgi temelli yaklaşımdan uzaklaşarak, beceri kazanımına odaklanıldı.
Müfredat değişikliklerinin toplumun her kesiminden ilgi ve alaka gördüğünü belirten Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim öğretim sürecine ilgi gösteren herkese teşekkür etti.
Katkı ve önerilerin bakanlıkta ciddi şekilde değerlendirileceğini vurgulayan Bakan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sadece bir rakam vermek istiyorum. Bugün itibarıyla bir hafta oldu, bir hafta içerisinde eğitim öğretim müfredatlarımız yani bizim program dediğimiz dokümanlar 1 milyon 372 bin defa indirilmiş. Yani o yüzlerce sayfa diye ifade ettiğimiz programlar 1 milyon 372 bin defa indirilmiş. Bu çok devasa bir rakam. O dosyaların 1,5 milyona yakın kişi tarafından indirilmiş olması benim açımdan, problemleri kamuoyuyla birlikte çözmek isteyen, istişare süreciyle yürütmek isteyen bir bakan olarak oldukça mutluluk verici bir şey. Aynı şekilde an itibarıyla, bunların bir kısmı ayrıntılı rapor, bir kısmı kısa düşünce, görüş ve öneri olmak üzere toplamda 45 bin 636 ayrı görüş bildirilmiş. Görüş bildiren, kanaat ifade eden kişilere teşekkür etmek istiyorum. Bütün bu katkılara, tüm bu yapıcı sürece açığız. Eğitim öğretim süreci ancak 86 milyon kişinin gerek gerçek gerek tüzel kişilerin gerek kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin katkısıyla desteklenirse güçlü bir altyapıya kavuşmuş olur."
İNTEGRAL MÜFREDATTAN ÇIKTI
Müfredat yüzde 35 oranında sadeleştirildi. Konuların kademelere göre dağılımları yeniden düzenlendi.
Bazı konular ise müfredat dışı bırakıldı. 12. sınıf matematik programında yer alan integral de müfredat dışı kalan konular arasında.
Yeni modelde, Türkçe'nin etkili kullanılmasına yönelik becerilerin kazandırılması, tüm derslerin ortak hedefi olarak belirlendi.
Dinleme, konuşma, yazma ve anlama becerisi kazandırma hedeflendi.
Matematik dersine de okuma yazma öğrenimiyle eş zamanlı olarak başlangıç yapılması planlandı.
ÖĞRENİLEN İLK KELİME "ANNE" OLACAK
İlk okuma yazma öğretiminde de değişikliğe gidildi. İlk yazılacak hece "an", ilk kelime de "ana" ve "anne" olacak.
YENİ METİN TÜRLERİ MÜFREDATTA
"Hiper metin, infografik, grafik simge, vlog, ilk gösterim filmi (fragman), belgesel, dijital öykü" gibi türler metinler arasına dahil edildi.
Taslakta bilgi, dijital, finansal, görsel, kültür, vatandaşlık, veri, sürdürülebilirlik ve sanat olmak üzere 9 alanda öğrencilere okuryazarlık kazandırılması hedefleniyor.
Ayrıca İlk kez öğrenci profili tanımı yapılarak, müfredatın hedeflediği öğrenci "yetkin ve erdemli insan" olarak tanımlandı.