İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunu'nda engelli birey şöyle tanımlanmaktadır: "Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen birey".
Yukarıdaki tanım ile engelli olmanın yeti yitiminden, fonksiyon kaybından değil, "tutum ve çevresel şartlardan" kaynaklandığına vurgu yapılmaktadır. Örneğin istasyonlarda sesli anonsları işitemeyen işitme kayıplı bireyler için altyazılı anons olmaması (çevresel şartların bireye uygun olmaması) işitme kayıplı bireyi etkilemekte ve "işitme engelli" yapmaktadır.
Avrupa Birliği finansman desteği ile Sivil Toplum Geliştirme Merkezi tarafından yürütülen Birlikte Yerel STÖ'ler kurumsal destek programı kapsamında bilateral biyonik kulak kullanıcısı ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği başkan yardımcısı olan Onur Cantimur tarafından yazılmış olan "Bizim İçin Bizsiz Asla! Sağır ve İşitme Engelli Bireyler İçin Erişilebilirlik Kılavuzu" kitabı yukarıdaki konulara parmak basıyor ve savunuculuk kavramını aşılamaya çalışmanın yanında sağır bireyler ve işitme kayıplı bireyler özelinde Türkiye'nin imzaladığı BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere yasal hakları, sahadaki iyi örnekleri, doğru tutum ve yaklaşımları anlatıyor.
"Bizim İçin Bizsiz Asla!" diyerek karar alıcılara dezavantajlı bireyler için karar alırken sivil toplum kuruluşlarının dahil edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Erişilebilirliğin, makul düzenlemenin bir insan hakkı olduğunu vurgulayan sağır bireyler ve işitme engelliler özelinde Türkiye'de ilk ve tek olan bu kitap, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'ne başvuru suretiyle ücretsiz olarak talep edilebiliyor.