İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER)’in bu yıl ilk kez düzenleyeceği "Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi" yarın İstanbul'da başlayacak.
Haliç Kongre Merkezi’nde 18-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek ve "Ne kadar erken o kadar iyi!" sloganıyla konunun uzmanı profesörleri ağırlayacak olan kongrede amaç, eğitimin; insanî, millî ve özgün model arayışları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi.
Atölye çalışmalarının ve çalıştayların yapılacağı kongreye, aile ve çocuklarda direnç konusunda dünyaca ünlü Kanadalı Profesör Michael Ungar başta olmak üzere birçok uluslararası ve yerli uzman katılacak. Toplam katılımcı sayısının ise 1500'ü bulması bekleniyor.
"2000 SONRASI DOĞANLAR KENDİNİ YÖNETEMEYECEK"
“Günümüzün hastalığı teknoloji bağımlılığı artık bebekleri bile esir aldı” diyen Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi Bilim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, kongre öncesi şunları söyledi:
“Bu nesil görsel okuyor. Günde 5-6 saat bilgisayar kullanmak da, 20 bardak portakal suyu içmek de zararlı. Türk çocukları da teknoloji bağımlısı oldu. 2000 sonrası doğanlar, potansiyellerini ortaya çıkaramıyor. Bu çocuklar 2030, 2040’lara gelindiğinde kendisini yönetemeyecek. Sistem, çocuğa hayat becerisi kazandırmıyor. 1 milyon TL verseniz de işyeri bile açamayacak."
Turan'ın dikkat çeken açıklamalarından bazıları şöye:
- “Çocuk 7’sinde neyse 70’inde o” sözü doğru. Müfredat fazla akademik, biz de ‘bilimsel olmasın’ demiyoruz. Ders dışı etkinlikler artmalı. Çocuğun gelişimi için düşüp-kalkması oynaması şart. Okulların bahçesi en az bina kadar olmalı.
- Cumhuriyet tarihinin en verimli, öğretmenleri sistemde ama müfredat hayat becerisi kazandırmıyor. Bugün doğana 25 yaşında 1 milyon TL verseniz bir işyeri açamayacak ya da evlense evliliğini yürütemeyecek. Mesela en çok boşanma fen mezunlarında.
- Bir ailede konuşulan kelime sayısı 6 binin üzerindeyse, çocuk hayatta çok başarılı oluyor. Ortalama bir Türk ailesinde 3 binden az kelimeyle konuşuluyor.
- Çocuğunuza asla, “babacığım-anneciğim” demeyin. Doğrusu, oğlum-kızımdır. Anne-babanın hatalı hitabı çocukların anlam dünyasını karıştırıyor. “Kitap oku” demek yerine aileler de kitap okuyarak örnek olmalı..."