İlişkili Haberler
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer uzlaşıya varılmasına ilişkin, "Çalışmalarımız henüz bitmedi, başarı garanti değil. Ama arkamızda uluslararası toplumla İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için tarihi fırsata sahibiz ve bunu barışçıl şekilde yapabilme fırsatına sahibiz. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz" dedi.
İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan görüşmelerde uzlaşıya varılmasının ardından Beyaz Saray'da medya mensuplarına açıklama yapan Obama, çerçeve anlaşması sayesinde, İran'ın el altından nükleer silah peşinde koşmasının önleneceğini bildirdi.
Uluslararası denetimcilerin İran'ın nükleer programını destekleyen tüm tesislere görülmemiş şekilde erişim imkanı olacağını belirten Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer İran aldatırsa bunu dünya bilecek. Eğer şüpheli bir şey görürsek onu inceleyeceğiz. Bu anlaşmayla İran, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla denetimle yüz yüze kalacak. Dolayısıyla bu, İran'ın potansiyel nükleer bombasının her bir izini ele alan uzun süreli anlaşma olacak."
Obama, İran'ın programında on yıl boyunca sıkı limitler olacağını, yeni tesis ve stoklara yönelik ilave kısıtlamaların 15 yıl süreceğini kaydederek, "Görülmemiş şeffaflık 20 yıl veya daha fazla sürecek. Dahası, bazıları kalıcı olacak. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın üyesi olarak İran'ın nükleer silah geliştirmesine hiçbir zaman izin verilmeyecek" ifadesini kullandı.
"BELİRLİ YAPTIRIMLARI KALDIRACAĞIZ"
Obama, İran'ın bu eylemlerinin karşılığı olarak da uluslararası toplumun belirli yaptırımları kaldıracağını söyledi. Bunun İran'ın adımları doğrultusunda aşamalı gerçekleştirileceğini ve ihlal durumundaysa tekrar yürürlüğe konulabileceğini anlatan Obama, ancak İran'a, teröre destek, insan hakları ihlali, balistik füze programı gibi konulardaki ABD'nin mevcut yaptırımlarının sürdüreceğini kaydetti.
Obama, ayrıca, anlaşmanın detaylandırılacağı üç ayda İran'ın herhangi şekilde taahhütlerinden uzaklaşması, teyitlerin ve teftişlerin istenilen düzeyde olmaması halinde, kalıcı anlaşmanın imzalanmayacağını da bildirdi.
"NÜKLEER PROGRAMI ELE ALMANIN 3 YOLU VAR"
İran'ın nükleer programını ele almanın üç yolu olduğunu anlatan Obama, birincisinin güçlü ve teyit edilebilir bir anlaşma, ikincisinin İran'ın nükleer tesislerini bombalama, üçüncüsünün de müzakerelerden ayrılıp ek yaptırımlar getirmek olduğunu söyledi.
İkinci seçeneğin Ortadoğu'da yeni bir savaş başlatacağına ve İran'ın bomba elde etme sürecini hızlandırabileceğini dile getiren Obama, uzun yıllardır uygulanan üçüncü seçenekte ise İran'ın teslim olmayıp her zaman programını geliştirdiğine ve kısa sürede bomba elde edebileceğine dikkati çekti.
Obama, "O yüzden anlaşma hakkında ileri geri konuşanlara şunu sorun: Bu gerçekten Ortadoğu'da yeni bir savaş başlatmaktan daha mı kötü bir seçenek" dedi.
Diplomatik çözümün en iyi yol olduğunu ve daha kapsamlı ve kalıcı çözüm getirdiğini bildiren Obama, "Bu bizim en iyi seçeneğimiz" diye konuştu.
"DİĞER KONULARDAKİ KAYGILAR SÜRECEK"
Obama, İran halkına da seslenerek karşılıklık saygı ve çıkara dayalı ilişki yürütmek istediklerini kaydetti.
Anlaşma tamamen uygulansa bile iki ülke arasındaki güvensizlik ve derin ayrılıkların son bulmayacağını da ifade eden Obama, İran'ın terörizme destek olması, Ortadoğu'da istikrarsızlığı sağlayan temsili savaşlara desteği ve İsrail gibi dost ve müttefikleri tehdit etmesine yönelik kaygılarının devam edeceğini bildirdi.
"İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İran'ın nükleer silah elde etmemesinin en etkili yolunu arıyorsa o zaman bu en iyi seçenek" diyen Obama, bugün Netanyahu ile de görüşeceğini ve İsrail'in savunulmasına yönelik taahhütlerinin sarsılmaz olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile de görüştüğünü belirten Obama, güvenlik işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğini konuşmak için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Bahreyn'in liderlerini baharda Camp David'e davet edeceğini aktardı.
Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.
"BU SAVAŞ VE BARIŞLA İLGİLİ MESELE"
Kongre'nin nasıl yapıcı bir gözetleme rolü üstlenebileceği noktasında gelecek gün ve haftalarda istişarelerde bulunacaklarını ifade eden Obama, burada söz konusu olanın siyasetin ötesinde "savaş ve barış" olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
"Kongre bunu, gerçekler temelinde, Amerikan halkının ve ulusal çıkarlarımızın en yararına olacak şekilde değerlendirmeli. Bu sadece ABD ile İran arasında bir anlaşma değil, İran ile ABD ve dünyanın diğer büyük güçleri arasında bir anlaşma. Eğer Kongre uzman analizlerine dayanmayan nedenlerle ve mantıklı alternatifler önermeden bu anlaşmayı öldürürse diplomasinin başarısızlığından ABD suçlanacak, uluslararası birlik yıkılacak ve çatışma yolu artacak."
Obama, sözlerini, "Çalışmalarımız henüz bitmedi, başarı garanti değil. Ama arkamızda uluslararası toplumla İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için tarihi fırsata sahibiz ve bunu barışçıl şekilde yapabilme fırsatına sahibiz. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz" diyerek bitirdi.