Pasifik Okyanusu'nun dibinde 30 yeni hayvan türü keşfedildi

Pasifik Okyanusu'nun tabanında yapılan yeni araştırmada 30'dan fazla yeni canlı türü keşfedildi. Araştırmada jeolojik bir kırılma alanı olan Clarion-Clipperton Bölgesi'ndekizengin ekosistem ilk kez detaylı bir şekilde gözler önüne serildi.

Haberler ntv.com.tr 27.07.2022 - 16:33 Son Güncelleme : 27.07.2022 - 17:21

Pasifik Okyanusu'nun tabanında yaşayan 30'dan fazla yeni hayvan türü bulundu.

İngiltere Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar, Orta Pasifik'teki Clarion-Clipperton Bölgesi'nin deniz tabanından örnekler topladı.

7 bin 250 km uzunluğunda jeolojik bir denizaltı kırılma alanı olan bölgedeki çalışmalarda uzaktan kumandalı bir araç kullandı.

Sonuçları Zookeys isimli akademik dergide yayımlanan çalışmaya göre bölgede yüksek tür çeşitliliği olduğunu buldu.

Toplanan 55 örnekten 48'inin farklı türlerdeki hayvanlara, 30’dan fazlasının ise bilim dünyası için yeni olan türlere ait olduğu tespit edildi. 

Bulunan yeni türler arasında parçalı solucanlar, kırkayaklar, aynı aileden omurgasızlar, denizanası ile aynı aileden deniz hayvanları ve farklı mercan çeşitlerinin olduğu belirtildi.

Psychropotes verrucicaudatus adı verilen yeni tür su altı robotu kullanılarak keşfedildi. 

ARAŞTIRMACILARDAN DENİZ MADENCİLİĞİ UYARISI

Bununla birlikte, 34 örnek 4 bin 800 metreden fazla  ikisi 4 bin 125 metrede ve 17 tanesi 3 bin ila 3 bin 562 metre derinlikte bulundu.

Çalışmanın yazarları, insanların deniz tabanındaki mineralleri sömürmeye devam ettikçe birçok hayvanın soyunun tehlikeye gireceği konusunda uyardı. 

Yenş keşfedilen türlerden biri olan Peniagone vitrea, denizanaları ile aynı aile içinde yer alıyor. 

Çalışmanın baş yazarı, Doğa Tarihi Müzesi'nden Dr, Guadalupe Bribiesca-Contreras "Bu araştırma yalnızca keşfedilen potansiyel olarak yeni türlerin sayısı nedeniyle değil, aynı zamanda okyanus derinliklerinde yapılması nedeniyle önemlidir. Artık, örnekler ve sahip oldukları DNA verileri ile hayvanların türlerini tanımlayabiliriz” diye konuştu.

"ALANINDAKİ İLK ÇALIŞMA"

Doğa Tarihi Müzesi'nin derin deniz araştırma grubunu yöneten Dr. Adrian Glover ise şunları söyledi: 

"Makrofauna adı verilen milimetre büyüklüğündeki hayvanların uçurumda son derece biyolojik çeşitlilik gösterdiğini biliyoruz. Ancak, çok az örnek toplandığı için megafauna dediğimiz daha büyük hayvanlar hakkında hiçbir zaman çok fazla bilgiye sahip olmadık. Bu çalışma, bu gruplarda da çeşitliliğin çok yüksek olabileceğini öne süren ilk çalışmadır.”

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.