Obama Hiroşima'yı ziyaret edecek

ABD Başkanı Obama Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine tarihi bir ziyaret yapacak. Obama'nın ziyaret sırasında özür dilemesi beklenmiyor.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 10.05.2016 - 17:04

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama 21-28 Mayıs tarihlerinde Vietnam ve Japonya'yı kapsayan seyahate çıkacak. İkili ilişkileri geliştirmek için Vietnam'a gidecek Obama, buradan Japonya'ya geçecek.

Gelecek yılın ocak ayında koltuğunu yeni başkana devredecek Obama, Japonya'da ABD Başkanı olarak son kez G-7 Zirvesi'ne katılacak.

Obama daha sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima'ya gidecek. Görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak Obama'nın ziyareti bu bakımdan tarihi önem taşıyor.

Beyaz Saray, Obama'nın Hiroşima ziyaretinin "nükleer silahların olmadığı bir dünyada barış ve güvenlik arayışı amacı taşıdığını" belirtti.

Önceki başkanlar, "ABD'nin özür dilediği" izlenimine yol açmamak için Hiroşima veya Nagazaki'yi ziyaret etmemişti. Obama 2009'da yaptığı bir konuşmada, "Hiroşima ve Nagazaki'deki anılar dünyanın hafızasına kazındı. Ben de başkanlığım sırasında bu kentleri ziyaret etme fırsatı bulursam bundan onur duyacağım" demişti.

KURBANLARI ANACAK AMA ÖZÜR DİLEMESİ BEKLENMİYOR

Beyaz Saray yetkilileri, daha önce Obama'nın olası Hiroşima ziyaretinin Japonya'dan bir özür anlamına gelmeyeceğini, ABD'nin Japonya'dan resmi olarak özür dilemesinin beklenmemesi gerektiğini söylemişti.

Bu nedenle Obama'nın ziyareti sırasında Hiroşima saldırısından ötürü özür dilemesi beklenmiyor.

Japonya Başbakanı Abe de İse-Şima'da yapılacak G-7 Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya gelecek Obama'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD'nin atom bombası attığı Hiroşima'yı ziyaret edeceğini ve saldırının kurbanlarını anacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de geçtiğimiz ay Hiroşima'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirmişti. 

200 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

ABD 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını bırakmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etti.

Japonya bombaların atılmasından birkaç gün sonra İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul etmişti.

Bazı tarihçiler atom bombası atılmasının gereksiz olduğunu hatta suç unsuru taşıdığını belirtirken, bazı tarihçilerse birçok Amerikalının hayatının kurtulduğunu, hatta olası bir ABD istilasında ölecek birçok Japonun da hayatının kurtulduğunu savunuyor.

Bomba, savaş ve kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne sererken, ayakta kalan nadir yapılardan felaketin en büyük simgesi Genbaku Dome, eski adıyla Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi hala muhafaza ediliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.