Nobel Barış Ödülü Tunus'a gitti

2015 Nobel Barış Ödülü sürpriz şekilde Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verildi. Nobel'in en büyük adayları arasında Papa Françis ve Almanya Başbakanı Merkel vardı.

Haberler ntv.com.tr 09.10.2015 - 13:15

Nobel Barış Ödülü'nü alan kurum Norveç'in başkenti Oslo'da açıklandı.

2015 Nobel Barış Ödülü, Tunus'ta barış ve demokrasi için mücadele eden Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verildi.

Nobel Komitesi, Tunus'ta 2011'deki Yasemin Devrimi sonrası, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün ülkede demokrasinin yeniden inşa edilmesi için yürütüğü çabalardan dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Nobel Komitesi o dönemde Tunus iç savaşın eşiğindeyken Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün barışçıl bir siyasi süreç başlattığına dikkat çekti.

Nobel Komitesi büyük zorluklara rağmen ulusal birlik ve kardeşleğini koruyan Tunus'un diğer ülkelere örnek olması gerektiğini vurguladı.

SENDİKA VE STK'LARDAN OLUŞUYOR 

Sendika ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, 2013'ün yaz aylarında kurulmuştu.

Tunus Ulusal Diyalog Komitesi üyeleri, dönemin Tunus Başbakanı Mehdi Cuma ile birlikte görülüyor.
2015 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ödülü 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törenle alacak. Tunus Ulusal Diyalog Komitesi yaklaşık 1 milyon dolar (972.000 dolar) para ödülünün de sahibi oldu.

273 KİŞİ VE ÖRGÜT ADAY GÖSTERİLMİŞTİ 

Nobel Barış Ödülü için bu yıl 273 kişi ve örgüt aday gösterilmişti. Adı geçen adaylar arasında Katoliklerin ruhani lideri Papa Françis, ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de vardı.

2015 Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Komitesi'ne verildiğini Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five açıkladı.

ADAYLAR ARASINDA PAPA DA VARDI

Papa Françis'in ABDa ve Küba arasında ilişkilerin normalleşmesindeki arabuluculuğu, iklim değişikliğiyle mücadele ve nükleer silah karşıtı söylemleri nedeniyle ödüle layık görülebileceği belirtiliyordu.

Rusya'daki muhalif basın organı "Novaya Gazeta"ya da 2015 Nobel Barış ödülü için şans tanınıyordu.

ZARİF VE KERRY'NİN DE İSMİ GEÇİYORDU 

Nükleer anlaşmaya varılmasında önemli rol oynayan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de adaylar arasında gösteriliyordu.

GEÇEN YIL MALALA YUSUFZAY'A VERİLDİ

Nobel Barış Ödülü'nün en genç sahibi geçen yıl 17 yaşındayken ödülü alan Malala Yusufzay oldu. 1995'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 87 yaşındaki Joseph Rotblat ise Barış Ödülü'nü alan en yaşlı kişi olarak tarihe
geçti.

VİETNAMLI SİYASETÇİ KABUL ETMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile 1973'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Vietnamlı siyasetçi Le Duc Tho ödülü reddetti. Vietnam Savaşı'na son veren barış anlaşmasına yaptığı katkı nedeniyle ödüle layık görülen Le Doc Tho ülkesindeki durumu öne sürerek ödül alacak durumda olmadığını belirtti.

ÜÇ İSİM ÖDÜL TÖRENİNE KATILAMADI

Alman gazeteci Carl von Ossietzky, Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii ve Çinli insan hakları savunucusu Liu Xiaobo ise gözaltında ya da hapiste oldukları için ödül törenine katılamadılar.

MADALYA'NIN ŞİFRESİ

Nobel Barış Ödülü'nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği törende bir de İsveçli sanatçı Gustav Vigeland tarafından tasarlanan madalya veriliyor. Madalyanın bir tarafına Alfred Nobel, diğer tarafına ise kardeşlik bağını temsil eden üç erkek figürü nakşedilmiş.

Madalyada aynı zamanda "Pro pace et fraternitate gentium" ifadesi yer alıyor. Latince ifade, "İnsanlığın barışı ve kardeşliği için" anlamına geliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.