Suriye'deki insanların durumunun iyileşmesi, sivillerin korunması ve insani yardımın sağlanması için Fransa ile ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, "Durum tam bir felaket. Yüreğimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lazım." dedi.
Merkel, insani yardım konusunda Suriye rejimiyle Rusya ve İran'ın da anlayış göstermesi için bütün yolları deneyeceklerini kaydetti.
Avrupa'daki sığınmacı krizini de görüşeceklerini belirten Merkel, zirvede, özellikle Akdeniz'deki kırılgan durumdan dolayı AB'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmanın benzerinin Afrika ülkeleriyle de hızlı bir şeklide gerçekleşmesi için baskı yapacaklarını ifade etti.
“AB-Türkiye anlaşmasını destekliyoruz" diyen Merkel, bu anlaşma kapsamında Yunanistan'a daha fazla yardımcı olacaklarını söyledi.
RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN UZATILMASI
Merkel, Ukrayna'ya ilişkin yavaş ilerleyen bir Minsk sürecinin bulunduğuna işaret ederek "Bundan dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımların bir kez uzatılması gerekli olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Suriye'de insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek "Halep'te 120 bin rehine var. Başka bir kelime bulamayız. Bombalanıyorlar, acı çekiyorlar ve Halep'ten çıkmak istediklerinde hayatlarını riske ediyorlar." diye konuştu.
Halkın Halep'ten tahliye edilmesi gerektiğini belirten ve insani yardım girişi için koridorların açılmasını isteyen Hollande, bu konuda Rusya’ya ve Suriye rejimine baskıyı arttıracaklarını kaydetti.
Hollande, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyinde Suriye'ye ilişkin her ilerlemeyi veto ettiğini söyleyerek "Rusya olmadan, operasyon yapma imkanı bulan Suriye rejimi olmaz." dedi.