Litvanya'da seçimleri muhalefet kazandı

Litvanya'da seçimleri muhalefetteki Litvanya Sosyal Demokrat Parti kazandı. 141 sandalyeli parlamentoda 52 milletvekili çıkaran parti, Litvanya İçin Demokratlar Birliği ve Litvanya Çiftçiler ve Yeşiller Birliği ile koalisyon hükümeti kuracak. Herhangi bir iktidar değişikliğinin, NATO ve AB üyesi Litvanya'nın komşu Rusya'ya yönelik güvenlik kaygıları nedeniyle Ukrayna'ya verdiği güçlü desteğe dokunmaması bekleniyor.

Haberler ntv.com.tr 28.10.2024 - 08:52

Sosyal Demokrat lider Blinkeviciute, "Litvanya halkı değişim istiyor" dedi.

Kuzey Avrupa ülkesi Litvanya'da parlamentonun kalan 63 üyesini belirlemek için bugün düzenlenen ikinci tur seçimlerin Litvanya Sosyal Demokrat Parti (LSDP) kazandı.

İlk turda 20 parlamenter çıkaran parti, 32 sandalye daha elde etmiş oldu.

LSDP'yi toplam 28 milletvekili ile iktidardaki Anavatan Birliği-Litvanya Hristiyan Demokratlar Partisi (TS-LKD) izlerken, üçüncü sırayı 20 vekil ile antisemit görüşlerini ifade etmekten kaçınmayan Remigijus Zemaitaitis'in Nemunas Şafağı (Nemuno Ausra) partisi aldı.

Litvanya Ana Seçim Komisyonu, seçime katılım oranının 14 Ekim'de düzenlenen ilk tura nazaran yüzde 11 düşüşle yüzde 41,31 olduğunu açıkladı.

Litvanya İçin Demokratlar Birliği 14, Liberal Birlik 12, Litvanya Çiftçiler ve Yeşiller Birliği 8 milletvekili ile parlamentoya girmeye hak kazanan diğer partiler arasında yer aldı.

UKRAYNA'YA DESTEĞİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Sosyal Demokrat lider Vilija Blinkeviciute zaferin ardından yaptığı açıklamada, “Seçim sonuçları gösterdi ki Litvanya halkı değişim istiyor, tamamen farklı bir hükümete ihtiyaçları var” dedi.

Herhangi bir iktidar değişikliğinin, NATO ve Avrupa Birliği üyesi Litvanya'nın komşu Rusya'ya yönelik güvenlik kaygıları nedeniyle Ukrayna'ya verdiği güçlü desteğe dokunmaması bekleniyor.

Litvanya'nın 2,8 milyonluk nüfusunun çoğu, Moskova'nın Ukrayna'da başarılı olması halinde Baltık ülkesinin hedef alınabileceğinden korkuyor.

Almanya merkezli Kiel Enstitüsü'ne göre Litvanya, ekonomisinin büyüklüğüne oranla Ukrayna'ya yaptığı yardım açısından yüzde 1,64 ile dünya genelinde ilk üç ülke arasında yer alıyor.

Litvanya aynı zamanda NATO'nun en çok harcama yapan ülkeleri arasında. Bu yıl GSYİH'sinin yüzde 3,2'sini savunmaya ayırarak NATO hedefi olan yüzde 2'nin oldukça üzerinde bir harcama yaptı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.