İsrail, Hamas'ın askeri şefi Muhammed Deif'in öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusu, Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif'in geçen ay Gazze'deki hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, haberi henüz doğrulamadı. İsrail ordusu, 13 Temmuz'da El Mevasi bölgesine düzenlenen saldırının hedefinin Deif olduğunu açıklamıştı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Deif'in öldürülmesini, “Hamas'ın Gazze'de askeri ve idari bir otorite olarak tasfiye edilmesi sürecinde önemli bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi.

Haberler 01.08.2024 - 14:40

İsrail ordusu, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif'in geçen ay Gazze'de düzenlenen bir İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas ise haberi henüz doğrulamadı.

Ordu, 13 Temmuz'daki saldırıya ilişkin görüntüleri paylaştı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre bugün yapılan açıklamada, “IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), 13 Temmuz 2024 tarihinde IDF savaş uçaklarının Han Yunus bölgesini vurduğunu ve istihbarat değerlendirmesinin ardından Muhammed Deif'in saldırıda ortadan kaldırıldığının teyit edilebildiğini duyurdu” ifadeleri kullanıldı.

İsrail Ordusu, 13 Temmuz'da “güvenli olduğunu” iddia ettiği El Mevasi bölgesine saldırı düzenlemişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 90 kişinin öldüğünü, 289 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail Ordu Radyosu tarafından yapılan açıklamada, Han Yunus yakınlarında düzenlen saldırıda hedefin "çok önemli" olduğu vurgulanarak, "Hedef, Hamas askeri lideri Muhammed Deif'di" ifadelerine yer verilmişti.

Deif'in, Han Yunus'un batısındaki insani bölgede saklandığı öne sürülüyordu. 

GALLANT "KİLOMETRE TAŞI" OLARAK NİTELENDİRDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Deif'in öldürülmesini, “Hamas'ın Gazze'de askeri ve idari bir otorite olarak tasfiye edilmesi sürecinde önemli bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise Deif'in öldürülmesinin ardından Hamas'ın çöküşünün “her zamankinden daha yakın” olduğunu öne sürdü. 

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, "Muhammed Deif'in öldürüldüğü" iddiasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamaslı yetkili, Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünün doğrulanması ya da yalanlanmasının Hamas'ın ve Kassam Tugaylarının meselesi olduğunu vurguladı.

Rışk, bu kurumlardan herhangi biri açıklamadıkça medyada veya başka bir kişi tarafından yayımlanan hiçbir haberin doğrulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

MUHAMMED DEİF KİMDİR?

Asıl adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri olan Deif'in 1965'te Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu düşünülüyor.

İsrail'in hava saldırılarından kaçmasını da sağlayan göçebe hayat tarzı nedeniyle "Misafir" lakabıyla tanınıyor.

Deif, 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katıldı.

Yıllardır İsrail tarafından aranıyordu.

İsrail güçlerince öldürülen "Mühendis" lakaplı bomba yapımcısı Yahya Ayyaş'a yakın olan bir isimdi ve İsrailli yetkililere göre Hamas'ın ilk temel roketlerinin geliştirilmesinde rol oynadı.

2002 yılında askeri kanadın başına geçen Deif, Gazze'nin altına kazılan tünel ağının mimarı olarak biliniyor.

İsrail ordusu ve Mossad'ın gerçekleştirdiği en az yedi suikast girişiminden kurtulduğu, saldırılarda kolunu ve bacağını kaybettiği belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.