İlişkili Haberler
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları söyledi: Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır."
Vize krizini aşmak için ABD heyetiyle görüşmeler yürütüldüğünü vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İki müttefik arasında bu tarz konuların olmaması gerektiğini, bu sorunu karşılıklı anlayışla aşacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"KÜRT YÖNETİMİNİN HESABI BAĞDAT'TAN DÖNDÜ"
Irak ordusunun Kerkük ve çevresinde düzenlediği operasyonla da ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "IKBY yanlış hesap yaptı ve tavsiyelerimizi dinlemedi. Oysa biz şu anda karşılaştıkları sorunların olabileceğini kendilerine söylemiştik. Fakat bu hesap tabii ki Bağdat'tan döndü. Daha fazla kazanım elde edeceğini düşündü, olmadı. Kürtleri birleştireceğini düşündü, tam tersi Irak'ta Kürtleri maalesef böldü. Şu anda büyük bir kaos var, karmaşa var" dedi.
Erbil ziyareti sırasında Kürt partilerin çoğunluğuyla görüştüklerini ve bunların çoğunun referanduma karşı olduğunu gördüklerini vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumun geçersizliğinin arazide de anlaşılmaya başladığını söyledi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Kerkük, Irak anayasasına göre merkezi hükümete bağlı. Burada bir 'de facto' durum yaratmaya çalıştılar. Kendilerine göre vali atadılar. Kendilerine göre referandumlar yapıyorlar. Esasen anayasaya göre, burası merkezi yönetimin sınırları içinde. Elbette burada meşruiyetin sağlanması doğaldır ama burada yaşayan tüm insanlar da huzur içinde yaşamalı. Önemli olan buraya huzurun gelmesidir. Oldu bittilerin olmamasıdır. Biz her zaman söylüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz, attığımız ve atacağımız adımlarda da Bağdat'ın kendi attığı adımlar ve bizden talepleri her zaman kriterdir, kriter olacaktır. Bağdat'la da temaslarımız devam ediyor."