Astana Zirvesi gergin başladı: Yüz yüze görüşme yok

Suriye sorununa siyasi çözüm bulunması için Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen görüşmeler sıkıntılı başladı. Suriyeli muhalifler, Esad rejimiyle doğrudan görüşmeyeceklerini duyurdu. Esad rejiminin temsilcisi Beşar Caferi ise, muhaliflerin Astana sürecini engellemeye çalıştığını öne sürdü. Türk diplomatik kaynakları, görüş ayrılıklarına rağmen Astana buluşmasını önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Haberler ntv.com.tr 23.01.2017 - 11:15 Son Güncelleme : 23.01.2017 - 17:36

Astana görüşmelerinin "ateşkesin devamlılığı" ve "insani yardım akışının sağlanması" için önemli bir fırsat olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Türk heyetinin toplantı açılışında bu iki konuya dikkat çektiğini belirttiler.

Türk heyeti ayrıca, rejimle muhalefet gruplarının açılışta birarada olmasını "kaydedeğer bir gelişme" olarak nitelentirdi ve bunun Cenevre'deki siyasi sürece katkı sağlayacağını vurguladı.

Esad rejiminin temsilcisi Beşar Caferi ise, muhaliflerin "El Nusra Cephesi"nin faaliyetlerini savunduklarını söyledi.

Caferi Astana'ya katılan muhalifleri "terörist delegasyonu olarak" nitelendirdi. Zirvenin ilk oturumunda, Suriyeli muhalifler, Esad rejimine bağlı güçlerin ateşkes ihlallerini sona erdirmesini ve işgal ettiği bölgelerden çekilmesini istedi.

Astana'daki görüşmeler dolaylı olarak yapılacak. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde gerçekleştirilen zirvede öncelikli konu Suriye'de ateşkesin güçlendirilmesi ve insani yardımların ulaştırılması.

TÜRK HEYETİNİN MESAJLARI

Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. Türkiye, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye ve Rusya öncülüğünde gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıya ilişkin, elde edilebilecek güven artırıcı adımların Cenevre'de yürütülen sürece katkı sağlayacağı inancında olduğunu belirtti. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye heyeti toplantının ilk bölümünde yaptığı konuşmada, muhalefetin Astana'da bulunmasının önemine dikkat çekti.

Konuşmada, "Türkiye, Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığını en başından beri dile getirmektedir. 30 Aralık'ta sağlanan ateşkesin güçlendirilmesine odaklanmak gerekmektedir. Astana toplantısının bu çerçevede adımlar atılmasına ve ihlallerin sona erdirilmesine vesile olmasını istemekteyiz. Ateşkesle beraber insani yardım akışının da sağlanması büyük önem taşımaktadır. Astana'dan elde edilebilecek güven artırıcı adımların Cenevre'deki siyasi sürece katkı sağlayacağı inancındayız. Cenevre'deki süreçle Astana arasında bu şekilde bir irtibat tesisinin yararı ortadadır. İlgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde gerçek bir siyasi geçiş yoluyla kapsamlı siyasi çözümün zaruretini Türkiye bir kez daha vurgulamaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Kaynaklar, konuya ilişkin olarak, Beşşar Esad rejimi ile muhalefet heyetinin bir arada olmasının kayda değer olduğunu vurguladı.

MUHALEFETİ 14 KİŞİLİK HEYET TEMSİL EDİYOR

Muhalifler adına masaya 14 kişilik askeri heyet oturdu. Heyette, Şam Kolordusu (Feylaku’ş Şam), İzzet Ordusu (Ceyşü’l İzza), Zafer Ordusu (Ceyşü’l Nasır), İslam Şehitleri (Şüheda el-İslam), Mücahitler Ordusu (Ceyşü’l Mücahidin), Birinci Sahil Tümeni, Şam Askerleri (Ecnadü'l Şam), Festakim Birliği (Tecemmu Festakim), Sultan Murat Tugayı, Şam Cephesi (Ec-Cephe eş-Şamiye), Özgür İdlib Ordusu (Ceyşü’l İdlib el-Hur), İslam Ordusu (Ceyşü’l İslam), Güney Cephesi (Ec-Cephe ec-Cenubiye) temsilcileri bulunuyor.

Astana’daki toplantının en önemli yönlerinden biri, Suriye askeri muhalefetinin, iç savaşın başından bu yana görüşmelere en geniş katılımı sağlaması. Diğer taraftan Astana’ya gelmeyen Ahraru’ş Şam gibi bazı gruplar ise ateşkes sürecine tam olarak uyuyor.

Astana'da BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Esad rejimi temsilcisiyle konuşuyor. 

BM SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ DE KATILIYOR 

Görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran, Suriye hükümet ve muhalefet temsilcileri ile Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura yer alıyor.

Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Görüşmelere ABD'nin Astana Büyükelçisi George Krol da gözlemci olarak katılıyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, toplantının yarın akşam saatlerine kadar sürmesinin beklendiğini duyurmuştu. Astana görüşmelerini 320 yabancı, 120 yerel basın mensubu takip ediyor. Görüşmeler basına kapalı yapılıyor. 

NAZARBAYEV, MİSTURA'YI KABUL ETTİ

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev ile Mistura’nın görüşmesinde Suriye konusu ele alındı.

Nazarbayev, kabulde yaptığı konuşmada, Suriye’deki çatışmaların durdurulması amacıyla askeri muhalefet, Beşşar Esed rejimi, Türkiye, Rusya, İran ve ABD'nin katılımıyla Astana’da yapılan toplantıya ilişkin, "Biz görüşmelerin başarılı geçmesini istiyoruz. Kazakistan’ın görüşmenin tüm katılımcı taraflarıyla güvenilir ilişki içinde olması dolayısıyla görüşmelerin normal geçmesi için tüm şartların oluşturulacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Suriye’deki durumun tüm dünyada endişeye neden olduğuna işaret etti.

Mistura, görüşmelerin Astana’da yapılmasındaki katkılarından dolayı Nazarbayev’e teşekkür ederek "Ülkeniz dünyadaki en zor sorunların çözülmesinde büyük örnek teşkil etti. Kazakistan’ın BM Güvenli Konseyi daimi olmayan üyeliği de Suriye krizinin çözülmesinde ek imkanlar sağlayacak." dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.