Kanser hücrelerini “sonsuz uykuya yatıran ilaç” geliştirildi
Avusturalyalı bilim insanlarının, kanser hücrelerinin diğer sağlıklı hücrelerle bir araya gelip çoğalmasını önleyen ve onları “sonsuz uykuya yatıran” ilaç geliştirdiği belirtildi. Bilim insanları, hayvanlarda denenen ilacın insanlarda nasıl kullanılabileceğini söylemek için çok erken olduğunu açıkladı.
Bilim insanlarının, hayvanlarda kanser hücrelerini kalıcı bir şekilde uyutacak hale getirebilen yeni bir ilacın keşfiyle, kanser araştırmaları dünyasında dev bir adım attığı belirtildi.
Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Bilim insanlarına göre de bu ilaçlar türünün ilkleri ve kanser hücrelerinin, geleneksel kanser tedavilerinin neden olduğu yan etkiler olmaksızın çoğalmasını durduruyor.
FARELERDE KAN VE KARACİĞER KANSERİ TEDAVİSİNDE ETKİLİ OLDU
Habertürk'ün ABC News'ı kaynak göstererek verdiği habere göre; araştırmayı yürüten Walter ve Eliza Hall Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Doçent Tim Thomas, “Kanserle mücadelede tamamen yeni bir silaha sahip olma potansiyeli konusunda son derece heyecanlıyız” dedi.
Araştırmacılar, ilaçların farelerde kan kanseri ve karaciğer kanserinin ilerlemesini durdurmada ve kanser nüksetmesini geciktirmede etkili olduğunu açıkladı.
Thomas, "İlaçlar, tümör hücrelerine karşı çok güçlüydü, aynı zamanda sağlıklı hücreleri etkilemeyecek gibi görünüyorlar" açıklamasında bulundu.
“KANSERİ YAYAN SPESİFİK PROTEİNLERİN ÜRETİMİNİ DURDURUYOR”
Uzmanlar, geleneksel ilaç tedavilerinin geri dönüşü olmayan DNA hasarına neden olduğunu, aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar verdiğini ve kemoterapinin çok fazla yan etkisi olduğunu belirtti. Yeni ilaçlar ise kanserin yayılmasını sağlayan spesifik proteinlerin üretimini durduruyor.
Araştırmacılar, yeni ilaçların kanserin ilerlemesini durdurmada veya hastalık nüksünü geciktirmede etkili olabileceğini umuyor.
Thomas, “Geliştirdiğimiz ilaç bir kavram kanıtıdır. Bir sonraki adım, aynı şekilde çalışan ancak kanser hastalarında kullanılabilen daha uygun bileşikler geliştirmektir” açıklamasında bulundu.
İlaçların klinik ortamlarda nasıl kullanılabileceğini söylemek için çok erken olduğunu sözlerine ekleyen Thomas, ancak bir dizi farklı uygulama hakkında heyecan duyduklarını belirtti.
VİDEO: "SAÇIN, SAÇIM OLSUN" PROJESİ
- Etiketler :
- Haberler -
- radyoterapi
- Tıptaki Gelişmeler
- Kemoterapi
- Kanser