Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık işlem sona erdi

Merkez Bankası, Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işleminin sonlandırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, rezervlerin güçlendiğini belirterek, "Dış yükümlülükleri azaltıyoruz." dedi.

Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık işlem sona erdi

Türkiye Cumhuriyet (), rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerinin gözden geçirildiğini duyurdu.

Bu kapsamda, 2023 yılında Kalkınma Fonu ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemi karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldı.

Açıklamada, "Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar ABD doları karşılığı iyileşme sağlanmıştır." denildi.

5 milyar dolarlık depo işlemine yönelik anlaşma Mart 2023'te imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından TCMB'ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırmıştı.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rezervlerin güçlendiğini belirterek, "Dış yükümlülükleri azaltıyoruz." dedi.

Bakan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz.

Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek."

23 MİLYAR DOLARLIK SWAP BULUNUYOR

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu iki bankacı, 23 Temmuz tarihli bugün saat 14.30'da yayımlanan TCMB analitik bilanço verilerinde dış varlıklarda yaşanan azalışın Suudi Arabistan'a 5 milyar dolar depo geri ödemesinin dün yapıldığı anlamına geldiğini söyledi.

Bankacıların hesaplamalarına göre bu işlem sonrası TCMB'nin dış yükümlülükler altında devam eden depo bakiyesi yaklaşık 16 milyar dolara geriledi. Diğer merkez bankaları ile gerçekleştirilen swapların toplamı ise 23 milyar dolar seviyesinde.

SWAP NEDİR? SWAP ANLAŞMASI NE DEMEK?

İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas sözleşmesine swap sözleşmesi deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

Merkez bankaları, swap anlaşmaları ile yabancı para cinsinden likidite sağlarken, döviz kurlarında yaşanan ani dalgalanmalara karşı pozisyon alabiliyor.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook

Sayfa Yükleniyor...