Rusya SWIFT'ten çıkarılıyor: SWIFT nedir? Ne için kullanılır?
AB ve ABD, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarılması konusunda anlaştı. Peki SWIFT yaptırımı ne demek? Ne için kullanılır? Hala masada mı? İşte yanıtları...
Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya'ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı.
Batı, Rusya'ya karşı en büyük kozlarından birini oynamaya karar verdi.
Alınan kararla, bazı Rus bankalarının, uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacak.
SWIFT SİSTEMİ NEDİR? RUSYA SWIFT SİSTEMİNDEN YASAKLANIRSA NE OLUR?
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu) 1973'te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kuruldu ve merkezi ise Belçika’da bulunuyor.
Başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmak olan SWIFT sistemi yurt içi ya da yurt dışı bankalararası para transferini sağlıyor.
SWIFT'e 200'ü aşkın ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye oldu. 2019 sonu itibarıyla üye banka veya finans kurumu sayısının 11 bini aştığı ifade ediliyor. SWIFT'in 25 üyeli yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Eddie Astanin de yer alıyor.
Uzmanlar SWIFT sisteminden yasaklama gerçekleşirse uluslararası ticaretin yapılamayabileceğine dikkat çekiyordu.
- Etiketler :
- Haberler -
- Ekonomi
- Ntvpara
- Abd
- Rusya
- Ukrayna