Piyasalar Fed'in faiz kararı öncesi karışık seyrediyor
Küresel piyasalar, Fed'in yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bankanın politika faizini 75 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Euro Bölgesi'nde ise yıllık enflasyon ekimde yüzde 10,7'ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı. Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi 49,2'ye çıksa da, üretimde yavaşlamanın devam ettiğine işaret etti.
Durgunluk sinyallerinin arttığı ABD ekonomisinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın vereceği mesajlar öncesi yatırımcılar temkinli duruşunu sürdürüyor.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günkü toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikleri azaltması beklenirken, bankanın yarın politika faizini 75 baz puan artırmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta Şubat 2020'den bu yana ilk kez 3 aylık hazine bonosu getirisinin altına inerken, dün kısa dönemli tahvillerde artan satış baskısıyla söz konusu fark 12 baz puana indi.
Fed'in çalışmalarında bu durum ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini gösteriyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralıkta atacağı para politikası adımlarına ilişkin belirsizlik sürerken, bankanın yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 47 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.
Öte yandan, ABD'de petrol üretiminin artabileceği ihtimaliyle yüzde 1,8 değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde yüzde 0,9 artışla 93,2 dolarda bulunuyor.
6 PETROL ŞİRKETİNİN KARI 100 MİLYAR DOLAR
Dün petrol şirketlerine çağrıda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin üzerlerine düşeni yapmadığını söyledi.
"Petrol şirketlerinin karları inanılmayacak kadar yüksek" diyen Biden, son 6 ayda en büyük 6 petrol şirketinin toplam karının 100 milyar dolardan fazla olduğuna vurgu yaptı.
Biden, söz konusu şirketlerin "yüksek karlarını" tüketiciye yansıtması halinde petrol fiyatlarının 50 sent daha aşağı düşeceğini ve ABD’deki operasyonlara yatırması durumunda ise fiyatların daha da aşağı çekilebileceğini kaydetti.
Dün bu gelişmelerle New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,75, Nasdaq endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,39 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise yükselişle başladı.
AVRUPA'DA ENFLASYON EN YÜKSEK SEVİYEDE
Avrupa tarafında enflasyon rekor seviyelerde gerçekleşmeye devam ederken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek toplantıda da 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi ihtimali güçleniyor. Buna karşın, bölge ekonomilerinin resesyona girebileceğine yönelik risklerin de olgunlaşması piyasalardaki belirsizlikleri artırıyor.
Dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde, yıllık enflasyon ekimde enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,7'ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı. Bölge ekonomisinin, yılın üçüncü çeyreğinde ilişkin büyümesi ise yüzde 0,2 ile beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2022'nin üçüncü çeyreğinde 2021'nin aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 yükseldi.
Öte yandan, bölgede artan enerji ve gıda fiyatlarının ardından hükümetler hanehalkı üzerindeki maliyetleri sübvanse edebilecek programlar üzerinde çalışıyor.
Almanya'da bağımsız Doğalgaz ve Isı Komisyonu, yüksek enerji fiyatlarına karşı haneler için Alman hükümetine gaz fiyatlarının Mart 2023'ten en az 2024'ün nisan ayı sonuna kadar kilovatsaat başına 12 euro sentle sınırlandırılması tavsiyesinde bulundu.
Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,08 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,55 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 düşüş kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.
ÇİN'DE ÜRETİM YAVAŞLIYOR
Asya'da borsalar yeni güne yükselişle başlarken, bölge ekonomilerinde durgunluk belirtileri artmaya devam ediyor.
Bugün açıklanan verilere göre Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2'ye çıksa da, üretimde yavaşlamanın devam ettiğine işaret etti.
Bölge ülkelerinden Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Malezya'nın imalat sanayi PMI verileri de ekimde 50'nin altında kalarak üretimin yavaşladığına işaret etmişti.
Öte yandan, bugün para politikası kararlarını açıklayan Avustralya Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 2,85'e çıkardı. Bankadan yapılan açıklamada enflasyonun gelecek sene bu zamanlarda yüzde 8 civarında tepe yapmasının beklendiği kaydedilirken, büyüme beklentileri de gelecek yıl için yüzde 3'ten yüzde 1,5'e indirildi.
Bu gelişmelerle kapanışta, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,6 artarak 2.969 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,8 yükselerek 2.335 puan oldu.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 artışla 27.679 puandan günü tamamladı. Japonya'da iş dünyasından para politikasının gözden geçirilmesi çağrıları gelmeye başlarken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, ekonomiyi desteklemek için ultra gevşek para politikasının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Dolar/yen paritesi, bu gelişmenin ardından 149'u test etmesine karşın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,7 altında 147,7'den işlem görüyor.
Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 4,9 primle 15.402 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4 değer kazancıyla 60.974 puanda seyrediyor.
Analistler, bugün yurt dışında İngiltere ve ABD'de imalat sanayi PMI ile ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini belirtti.