İhracatçılardan kur çıkışı: Hedefe ulaşmamız zor görünüyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yüksek maliyet ile kur kıskacında sıkıştığını belirterek, "267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız zor görünüyor" dedi. Gültepe, dolar/TL'nin bugün en az 37 olması gerektiğini belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yüksek maliyet ile kur kıskacında sıkıştığını söyledi.
İhracat 2024 Raporu’nun açıklandığı toplantıda konuşan Mustafa Gültepe, "Türkiye ihracatta rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybetti, özellikle emek yoğun sektörlerde hasar büyük" dedi.
Gültepe'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"Türkiye dolar bazında rakiplerinden minimum yüzde 40 pahalı.
Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki farkı 5 puanı aşmamalı. Aksi halde sıkıntılar devam eder. Enflasyon yüzde 50 ise kurda yüzde 45 artış olsun diyoruz.
Şu anda kurun (dolar/TL) en az 37 olması lazım.
Son bir yılda üretim maliyetlerinde yüzde 100'ün üzerinde artış var, dolar kurundaki artış ise yüzde 25'te kaldı, dolayısıyla birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz.
Talebin de daraldığı bu süreçte ihracatımız yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında sıkıştı; 2024 için öngördüğümüz 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor.
Gidişata bakınca bu yıl ihracatta 264-267 milyar dolar arasında kalacağımız görünüyor.
2023'teki konkordato sayısını 2024'ün ilk 5 ayında yakaladık, yıl sonuna kadar bir önceki yılın iki kadına çıkar.
Son çeyrekte enflasyonun aşağı inme psikolojisiyle beraber rekabetçiliğimizi ön plana alacak para politikaları oluşturularak yine çift rakamlı ihracat büyüme ulaşmayı umuyorum.
İhracatçının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması hayati önem taşıyor, ekonomiyi soğutmadan enflasyonla etkili mücadele için ihracat en etkili yol.
Rekabetçiliğimizi zayıflatan, hızımızı kesen, bizi oyundan düşüren engellerin bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz.
Yurt içinde üretimi olmayan ya da talebi karşılayamayan ham madde ve ara malların ithalinde vergi yükü hafifletilmeli.
Finansmana ulaşma miktarsal olarak son 1-2 ayda normalleşti ama finans maliyetleri çok yüksek."
- Etiketler :
- Haberler -
- Dolar
- Ekonomi
- İhracat
- Döviz