IBAN'a bak cezanı hesapla

Maliye'nin, fiş ve fatura kesmek yerine IBAN'la tahsilat yapanlara yönelik incelemesi sürüyor. Müfettişler, IBAN incelemeleri için dikkate alınacak kriterleri belirlemeye başladı, yani hangi IBAN transferleri dikkate alınacak, milyarlarca liralık IBAN hareketlerinin denetiminde öncelik hangi hesaplara verilecek sorusunun yanıtı da aranıyor. IBAN yoluyla usulsüz tahsilatta, verilecek cezanın hesabında, her bir tahsilat için 3 bin 400 TL'den az olmamak üzere fatura kesilmesi gereken rakamın yüzde 10'una kadar özel usulsüzlük cezası kesilmesi yönteminin dikkate alınması bekleniyor. Örneğin, 100 bin liralık tahsilatta, en az 3 bin 400, en fazla 10 bin TL ceza olacak. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, inceleme hakkında ntv.com.tr'ye değerlendirme yaptı.

IBAN'a bak cezanı hesapla

kaçırmak için IBAN üzerinden tahsilat yapanlara yönelik özel bir ceza rakamı belirlendiğini ilişkin haberlere konuyla ilgili çevreler açıklama getirdi. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, ntv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, IBAN cezalarının belli olduğuna dair yorumların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Cezaların henüz netleşmediğini belirten Tolu, Vergi Usul Kanunu'ndaki ceza oranlarından yola çıkarak tahsinlerin yapıldığını ancak ceza rakamlarının netleşmediğini söyledi. Tolu şöyle konuştu:  

"Henüz IBAN incelemeleri için bir kriter belirlenmedi, kriterler belirlendikten sonra incelemeler yapılarak vergi kaybına neden olanlara VUK’da belirlenen cezalar kesilecek. Özel usulsüzlük cezası bunlardan sadece birisi. İBAN ile tahsilat yapıp fatura veya fiş düzenlemeyenlere her bir fatura ve fiş için 3 bin 400 TL’den az olmamak üzere fatura veya fişe yazılması gereken tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bunlara ilaveten vergi kaybına neden olan mükelleflere kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir ve kurumlar vergisi tarhiyatı yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek.Konu bundan ibaret." 

'nin denetimi IBAN’la tahsilat yapanlarla sınırlı değil, IBAN hesaplarını başkalarına kiraya verenler, IBAN hesaplarını yakınlarına kullandıran kişiler de ihbar edilmeye başlandı. Hatta, IBAN hesaplarını kiraya verenler, kiraladıkları işletmeleri ve kişileri de ihbar etmeye başladı. Vergi cezasından kurtulmak için, IBAN hesabını kiraya verdiği halde, bilgisi olmadığını iddia ederek, kiraladığı kişileri ve işletmeleri ihbar edenler çoğunlukta. , IBAN üzerinden faturasız tahsilat yapanlara KDV ve ağır vergi cezası uygulamaya başladı.

Maliye, IBAN çalışmasına nasıl karar verdi?

Maliye yaygın ve yoğun denetim çalışmalarında, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğunu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığını tespit etti. Maliye, IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor.

Hangi sektörlerde IBAN’la tahsilat daha çok kullanılıyor?

IBAN’la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.’ler yapıyor!

Alıcılar neden IBAN’a yönlendiriliyor?

İşletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor, müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil.

MALİYE ÇAĞIRIP HESAP SORACAK

Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Ayrıca, işletme sahiplerine, ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak.

Vergi mükellefi olmayıp IBAN’ına para yatanlar da sorumlu mu?

Maliye, vergi mükellefi olmadığı halde mal ve hizmet satışı yapıp bedellerini IBAN yoluyla tahsil edenleri de tespit etti. Maliye, bu kişileri de çağıracak ve izah isteyecek.

IBAN’la tahsilat yapanlara ne işlem yapılacak?

IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralaması yapanlara ceza var mı?

Tahsilat yapılan IBAN hesaplarının çoğunun işletme ile ilgisi olmayan 3. kişilere ait olduğu ve bu IBAN’ların aylık ücret karşılığında kiralandığı anlaşıldı. IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile olmuyor.

Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler.

Sayfa Yükleniyor...