Fed kararı sonrası küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek toplantılarda daha yumuşak adımlar atılabileceği mesajının ardından pozitif bir seyir izleniyor. Piyasaların gözü bugün yine ABD'deydi. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte de daralarak resesyona girdi.

Fed kararı sonrası küresel piyasalarda son durum

Son 41 yılın zirvesine çıkan enflasyonla birlikte şahin tutumu ile dikkati çeken , dün de politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti.

Fed'den yapılan açıklamada, son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı belirtilerek, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı aktarıldı.

Fed Başkanı Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda ekonomisinin henüz resesyonda olduğunu düşünmediğini belirterek, artışlarının bir noktada yavaşlaması gerektiğini ancak bu duruma gelecek veriler ışığında karar vereceklerini dile getirdi.

İş gücü piyasasının aşırı derecede sıkı ve enflasyonun çok yüksek olduğuna dikkati çeken Powell, "Tüketici harcamalarındaki artış, kısmen düşük harcanabilir reel gelir ve daha sıkı finansal koşullar nedeniyle önemli ölçüde yavaşladı." diye konuştu.

Powell, bazı emtia fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşe rağmen ham petrol ve diğer emtia fiyatlarında Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan artışın benzin ve gıda fiyatlarını artırarak enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı yarattığını kaydetti.

Para piyasalarında Powell'ın açıklamalarının ardından Eylül toplantısı için yüzde 66 ihtimalle 25 baz puan faiz artışı yapılacağı öngörülmeye başlarken, yılın kalan toplantıları için de faiz artışlarının 25 baz puan şeklinde yapılacağı tahminleri öne çıkıyor.

ABD RESESYONA GİRDİ

Fed kararının ardından piyasaların gözü bugün yine ABD'deydi. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,5'lik büyüme beklentisine karşın yüzde 0,9 daraldı. ABD böylece iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girdi.

Söz konusu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 2,62, Dow Jones endeksi yüzde 1,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 4,06 değer kazandı. ABD'de endeksler güne artışla başladı.

AVRUPA'DA 'GAZ' SIKINTISI

Avrupa'da enerji arz probleminin bölgenin ekonomik aktivitesine zarar verebileceği endişesi güçlenirken, Rusya'dan olumsuz haber akışı da devam ediyor.

Avrupa'da doğalgaz fiyatı megavatsaat başına 223,85 euroyla rekor seviyeye ulaşırken, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya'dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmakta uzlaştı.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,53, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,52 değer kazandı. Avrupa'da  FTSE 100 endeksi hariç artış görülüyor. 

ÇİN VE JAPONYA'DA YÜKSELİŞ

Asya'da pay piyasaları Hong Kong borsası hariç alış ağırlıklı bir seyir izledi.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,21 değer kazanarak 3.282 puana, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,82 artışla 2.435 puana çıktı.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,36 değer kazancıyla 27.815 puana yükselirken, dolar/yen paritesi yüzde 0,9 azalışla 135,4'e indi.

Kapanışa yakın Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,8 yükselişle 56.820 puan ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 034 azalışla 20.599 puan oldu.

Sayfa Yükleniyor...