NFT çılgınlığı büyüyor, ancak neden olduğu büyük sorunlar konuşulmuyor
Son birkaç haftadır NFT teknolojisi basının ve sosyal medyanın gündeminden düşmüyor. NFT'ler (Non Fungible Token, değiştirilemez para) en basit ifadeyle dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyon parçalarını blok zincirinde alınıp satılabilen türünün tek örneği ve doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor. Bununla birlikte, NFT’ler her yerdeler. Dijital sanatçı Beeple, son eserini 69 milyon dolardan fazla bir paraya NFT olarak sattı. Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ilk tweet'i aynı yöntemle 2,9 milyon dolar kazandı. Tesla CEO'su Elon Musk'tan tuvalet kağıdı şirketi Charmin'e kadar herkes NFT pazarında kendine bir yer bulmaya çalıştı. Türkiye’den ise NFT çılgınlığına Datça Belediyesi ve kahkahasıyla Saba Tümer dahil oldu.
Ancak ortaya çıkan herhangi bir teknoloji gibi, NFT’nin de dezavantajları bulunuyor. Bunlardan en çok öne çıkanlar ise tükettiği yüksek miktardaki elektrik enerjisiyle çevreye verdiği zarar ve merkezi bir otorite olmadığı için fikri mülkiyet hırsızlığına çok açık olması.. Bazı eleştirmenler ise NFT'lerin patlamayı bekleyen bir balon olduğunu düşünüyor. İşte NFT'lerin çok konuşulmayan sorunları...
Hazırlayan: Ayşegül Dahi/ntv.com.tr
İKİ UCU KESKİN KILIÇ
Genellikle yalnızca sanal dünyada var olan nesnelere bir değer atayan NFT'ler, özellikle dijital sanatçılar için büyük bir nimet oldu. Microsoft Word kullanarak oluşturduğu parçalarla oluşturduğu basketbolcu Kobe Bryant'ın portresini 28 bin 77 dolara satan Nijeryalı sanatçı Osinachi, "Şimdiye kadar, işim aracılığıyla masama yemek koyabileceğimi söyleyemezdim. Dijital sanat bunu gerçekten değiştirdi" dedi.