"Umman’dayken gördüğümüz bu Tepeli Yalıçapkını, Umman’da büyük olay yaratmıştı. Normalde Afrika’da yaşayan bu kuş, bir şekilde kaybolmuş ve oralara gelmiş, şansımıza ben ve ekibim arazideyken karşımıza çıktı. Böyle kuşlara serseri kuşlar ya da rastlantısal konuklar deniyor. Peki kuşlar nasıl kaybolurlar ve yollarını şaşırırlar? Serseri kuşlara genelde BOMBA kuşlar denir çünkü kuş gözlemcileri arasında büyük heyecan yaratırlar, Türkiye’de daha önce görülmemiş 7 kuş türünü bu şekilde kayıt altına almıştık ve büyük olay olmuştu. Normalde oldukları dağılımın yüzlerce hatta binlerce kilometre ötesinde çıkmaları normal değil ancak bu kuşların böyle kaybolmalarının birkaç açıklaması var.
Birincisi fırtınalar. İkincisi genç tecrübesiz kuşlar, göç yolunda yollarını şaşırabiliyor. Üçüncüsü genetik bozukluklar: Kuşlar dünyanın manyetik alanını hissedebiliyorlar ancak bazı abnormal bireylerde bu yanlış yönlendirmeyle ters göçe sebep olabiliyor. Dördüncüsü gezgin kuşlar: Şaka gibi gelebilir ama tıpkı insanların bazılarının hastalık derecesinde gezmeyi sevmesi gibi, kuşlarda da daha özgür ruhlu, kafasına göre takılan bireylerle karşılaşmak mümkün ve son olarak otostopçu kuşlar!
Kafanız karışmasın. Onlar yoldan geçene kanat kaldırıp durdurmuyorlar. Ancak deniz ya da okyanusları aşan kuşlar, çok yorulduklarında deniz üzerindeki bir gemiye iniş yapıp günlerce onunla seyahat edebiliyor ve geminin gittiği yere gidebiliyor. Bu sayede normalde kat edemeyecekleri mesafeleri giden kuşlar var! Bütün bu kuşların tekrar geri dönüp dönemedikleri bir muamma ancak bizler Türkiye’deki kuş türü sayısının 500 olmasını bekliyoruz bu şekilde. Sadece 16 serseri kuş türüne ihtiyacımız var ve onları dikkatle arayan kuş gözlemci gözlerine"