Peynir cenneti Anadolu'nun 101 özel lezzeti
Anadolu'nun dört bir yanında birçoğu binlerce yıllık geleneği sürdürerek yapılan yüzlerce peynir türü var. Zengin doğa örtüsü, koyun, keçi, inek ve mandaları ile binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara beşiklik eden bu topraklarda, süt ürünleri kültürü çok uzun bir geçmişe sahip. Pek çok insan sayıları 200'ün üstündeki peynir çeşitlerimizin sadece üç beşini biliyor. Oysa her biri ayrı lezzette, her biri çizgi üstü peynirlerimiz en azından bilinmeyi, sık sık anılmayı hakediyor. Hangi peyniri ne zaman, nasıl yiyeceğimizi bilelim. Mutfak Magazin ekibi her biri bir değer olan, tamamı birbirinden lezzetli, peynirlerimizin arasından sizler için bir seçki yaptı. İşte peynir cenneti Anadolu'nun her biri özel lezzete sahip 101 peyniri.
AKDENİZ BÖLGESİ
ADANA KOZAN PEYNİRİ
Yapımına Adana kelle peyniri gibi
başlanan Kozan peyniri 5 günlük basılma işleminden sonra elle ovularak tuzlanır. Süt yağsız ise tereyağı da eklenen Kozan peynirine
istenirse çörekotu, kekik gibi baharatlarla aroma verilebilir. Deri tulum ya da bezlerde 5 gün daha
bekledikten sonra tekrar ovulur ve
tulumlara basılır ve 15 gün daha bekletilir. Yapımı zor ve uzun süreli olsa da bu özel lezzeti beklemeye değer.