Kısırı hep çok severiz ama ancak nedense hiç ana yemek olarak düşünmeyiz. "Acaba neden?” diyerek yola çıktığımız bir kısır yapacağız. Pancarın efsane renginin ve lezzetinin bulgur ile birleştiği kısırın üzerinde çıtır çıtır ağız sulandıran susamlı tranç var.
Pancarlı Kısır
1 su bardağı bulgur
150 gr pancar turşusu
5 çorba kaşığı pancar turşusu suyu
3 dal yeşil soğan
1/2 bağ roka
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı toz yenibahar
1,5 çay kaşığı tuz
1/2 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Kaynar su
Kısır yapmak çok zor bir şey gibi düşünülür, oysa en hızlı yapabileceğiniz ve rahatça doyabileceğiniz bir yemek. Sizinle kısırın, pancar ve susamlı et ile dokunuşunu yaptığım Refika’ca bir versiyonunu paylaşacağım.
Geniş bir kaseye 1 su bardağı bulguru koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip üstünü kapatın. 3 dal yeşil soğanı ve yarım bağ rokayı doğrayın. Bulgur suyunu çekip biraz ılıyınca 150 gr pancar turşuyu -yaklaşık 3/4 su bardağı turşu 150 gr ediyor- ve 5 çorba kaşığı kadar turşu suyunu ekleyip, yoğurarak karıştırın. Pancarları elinizle parçalayabilirsiniz, büyük parçalar kalırsa da hiç sorun değil. “Ben büyük parça istemiyorum Refika, pürüzsüz olsun” derseniz de turşuyu robottan çekebilirsiniz. Üzerine 1’er tatlı kaşığı biber ve domates salçasını, 1 tatlı kaşığı kırmızı biberi, 1 çay kaşığı toz yenibaharı ve 1,5 çay kaşığı tuzu koyup karıştırmaya devam edin. Yarım limonun suyunu, 2 çorba kaşığı nar ekşisini ve 6 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın. En son da doğradığınız taze soğan ve rokayı ekleyerek yeşillikleri ezmeden karıştırın. İster bu şekilde isterseniz de orijinal tarifteki gibi, üzerine hazırladığınız “Lezzetli Tranç” tarifindeki susamlı etleri eklediniz mi kısırınız tamamdır!
Lezzetli Tranç
300 gr tranç
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
300 gr trancı ince dilimler halinde kesin. Ben önce yatay bir şekilde 4’e böldüm ardından dilimleri üst üste koyup tekrar 3’e doğradım. 2 çorba kaşığı pekmez, 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını dilimlerin üzerine döküp karıştırın. Nişasta etin yüzeyinde güzel, parlak bir katman oluşturup aynalı bir görüntü verecek ve çıtırtısını bir parça arttıracak. Baharat olarak 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve dilerseniz yarım çay kaşığı pul biber ekleyin. Son olarak 2 çorba kaşığı susamı da ekleyip iyice karıştırın.
1 çorba kaşığı zeytinyağı döktüğünüz tavaya dilimleri tek tek yerleştirip pişirin. Unutmayın tranç bonfile veya antrikota göre sert bir ettir. Bu yüzden ya çok uzun ya kısa pişirilmelidir. Arada kalırsa sertleşip lastik hissi verebilir.
Hazırladığınız kısırın üzerine pişirdiğiniz tranç dilimlerini yerleştirip afiyetle yiyebilirsiniz.