Ben çocukken köfte, patates, beyaz peynir, sigara böreği ve ekmek dışında pek bir şey yemezdim. Bir de Zefure teyzemin yaptığı patates yemeği.Size yanında çok lezzetli yandaşlarıyla Refika’ca bir patates yemeği yapacağım. Yer fıstıklı, tel şehriyeli bir pilav ve tembel çobanın pratik ama lezzetli salatası var.
10 Dakikada En Nefis Patates Yemeği
1 parça tavuk göğsü
1 adet soğan
3 diş sarımsak
5 küçük patates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
1/2 su bardağı domates suyu
1/2 su bardağı kaynar su
2-3 dal taze kekik
2 küp tavuk suyu
En zor pişen sebzelerden olan patatesi düdüklüde hızlıca pişerebileceğiniz, pratik ve bir o kadar lezzetli patates yemeği tarifim var.
1 adet kuru soğanı mutfak robotunda kabaca çekin. 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte sığ bir düdüklü tencerede soğanı kavurmaya başlayın. Robotun içine 1 parça tavuk göğsünü, 3 diş sarımsağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağını, 1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçasını, 1 çorba kaşığı kimyonu, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biberi koyup kıyma olana dek çalıştırın. Burada tavuk kullanmamızın iki önemli sebebi var. Birincisi hem daha ekonomik oluyor ve tat olarak en az kırmızı et kadar iyi bir tatmin veriyor. İkincis ise kırmızı et yiyemeyen ama özleyenler için harika bir alternatif oluyor.
Hazırladığınız karışımı soğanların üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. İri tavla zarı boyutunda doğradığınız 5 küçük boy patatesi de ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurduktan sonra, üzerine yarım su bardağı domates suyunu, yarım su bardağı kaynar suyu ve 2 küp tavuk suyunu ekleyin. 1’er çay daha kaşığı tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edip, son olarak tencerenin ortasına 1 çorba kaşığı tereyağını ve 2-3 dal kekiği koyup düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Patates pişmez diye düşünmeyin, düdüklü tencerenin güzelliği sayesinde 5-6 dakikada içerisinde afiyetle yemeniz için hazır olacaktır
Yer Fıstıklı Tel Şehriye Pilavı
1 su bardağı tel şehriye
1 dolu avuç baharatlı yer fıstığı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1,5 çay kaşığı tuz
Kaynar su
Pilav deyince aklımıza illa ki pirinç gelir ama şehriyenin kısa sürede pişme avantajını kullanıp, bir de hafif kavrulmuş çıtırlığının lezzetini de göz önünde tutarak, yer fıstığıyla lezzetlenmiş, yapımı oldukça hızlı bir tarif vereceğim.
1’er çorba kaşığı tereyağı ve zeytinyağı tencereye koyup eritmeye başlayın. Tereyağı tam da erimeden önce 1 dolu avuç yer fıstığını, ardından 1 su bardağı tel şehriyeyi ekleyin ve yüksek ateşte kavurmaya başlayın. Ben şehriyelerin bir kısmının renk almasını bir kısmının ise beyaz kalmasını çok seviyorum. Farklı renklerde olunca hem görüntüsü çok daha etkili oluyor hem de arada çıtırlar arada yumuşaklar ağızda başka türlü bir tat bırakıyor. Şehriyeler çok da renk almadan üzerini kapatacak kadar kaynar suyu ekleyin ve kapağını kapatın. İnce olduğundan 2,5-3 dakikada suyunu çekecek ve pilavınız hazır olacaktır. Yer fıstıkları ise kıtır kıtır sürprizler olarak pilava başka bir doku katacak, yerken şehriye ile güzel bir ahenk oluşturacak.
Tembel Çoban Salatası
1 adet kırmızı soğan
10 adet çeri domates
3 adet Çengelköy salatalık
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sirke
1,5 çay kaşığı tuz
1/3 bağ frenk maydanozu
1/2 çorba kaşığı pul biber
Çok sevdiğimiz çoban salatasının, mutfak robotu sayesinde, hem hızlı hem de azıcık tembel bir halini yapacağız.
1 adet kırmızı soğanı mutfak robotuna koyup, 1-2 tur çekin. Üzerine 10 adet çeri domatesi, 1/3 bağ frenk maydanozu, 3 adet Çengelköy salatalığı, 3 çorba kaşığı zeytinyağını, 2 çorba kaşığı sirkeyi ve 1,5 çay kaşığı tuzu ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Maydanozların soğanla salatalıklar arasında sıkışmasına dikkat edin yoksa iyi doğranmayabilirler. Servis ederken üzerine yarım çay kaşığı pul biber serpebilirsiniz. Doğunun batının en tembel ama gayet lezzetli çoban salatası hazır!