Ankara Halk Emmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, fabrika olarak sadece ekmek çıkartmak yerine, bu sektörde bir öncülük yapmak istediklerini ve bir enstitü gibi çalışmak istediklerini söyledi. Ana hedeflerinin insan sağlığına hizmet etmek olduğunu belirten İlkbalar, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyecek Ar-Ge çalışmalarında ekmek çeşitleri ürettiklerini ifade etti.
İlkbahar, ''Bu çerçevede çölyak hastaları için ekmek ürettik. Şimdi biz bu hastalara un veriyoruz, ekmek veriyoruz. Bunu bile alamayacak durumda olanlara, ekonomik durumlarının kötü olduğunu ispatladıkları takdirde bedava veriyoruz. Halk ekmek olarak biz, sadece ekmek çıkartmak yerine bu sektörde bir öncülük yapmak istiyoruz. Enstitü gibi çalışmak istiyoruz'' dedi.
Ekmeğin 200 gram olduğu dönemde günlük 1 milyon 500 bin adet ekmek ürettiklerini, ancak 300 grama çıkartılmasının ardından günlük 750 bin adet civarında üretim yaptıklarını belirterek, gramaj yükseldikçe makineleri yavaşlatmaları gerektiği için üretim sayısını düşürdüklerini vurguladı.
EKMEK ÇEŞİTLERİ VE YAPILIŞLARI
Şampiyon, cabalta, çeşnibahar, halk somun, tuzsuz ekmek, kepekli ekmek, fındıklı ekmek, çavdar ekmek başta olmak üzere 15 çeşit ekmeği günlük olarak Ankaralıların beğenisine sunduklarını ifade eden İlkbahar, ekmek çeşitlerinin hikayesini şöyle anlattı:
''Tam buğday unu ile yapılan normal ekmeğe 'köy ekmeği' ya da 'köylü güzeli' diyoruz. Buğday içindeki vitamin ve mineraller, folikasit, B1, B12 vitaminleri ve mineraller buğdayın kabuk bölgesinde bulunuyor. Ancak, yıllarca buğdayın kabuk bölgesi kepekle beraber hayvan yemi olarak kullanılmış. Ayrıca 100 kilo buğdaydan 55 kilo un alınarak önemli bir kilo kaybı yaşanıyordu. Biz bu durumu değiştirdik. Hem ekmekteki vitamin ve mineraller kaybolmuyor, hem de 100 kilogram buğdaydan 95 kilo un alıyoruz. Böylece ekonomiye de büyük katkı sağlamış oluyoruz. Türkiye'de kalın bağırsak kanseri yaygın olarak görünüyor. Bu da o bölgeyi lif oranı yüksek olduğu için çok güzel temizliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile bir komisyon oluşturduk, Haziran ayından sonra kampanyalar başlatarak, bu ekmeğin tüketiminin artmasını sağlayacağız. Şu anda uzay çağı, bilgi çağı diye adlandırmalar yapıyoruz, önümüzdeki çağ, gıda çağı olacak. Bu çok önemli bir şey.
Cabalta ekmeği: Yurt dışına gittiğimde gördüğüm ve hayran olduğum bir ekmektir cabalta ekmeği. (Yurt dışından ekmek almışlar ismini değiştirmişler) demesinler diye, aynı isimle çıkarttık ekmeği. Bu ekmeğin özelliği de sızma zeytinyağıyla yapılıyor. Biz buna ''Akdeniz Güzeli'' diyoruz. Herkes bir şeye aşıktır, ben de ekmeğe aşığım, onlara böyle isimler koyuyorum.
Çeşnibahar: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Durak'ın 18 yıllık çalışması sonucunda 20'ye yakın baharat çeşidi, omega3, omega6, omega9'dan oluşan bir ekmek. Bu ekmeğin özelliği içerisindeki baharatlar, yağlar kanalıyla damarlardaki yağları eritiyor ve vücudun rahatlamasını sağlıyor.
Halk somun: Trabzon ekmeğini inceledik. İyi bir ekmeğin ölçüsü şu, ortadan kestiğinizde kabuk ne kadar inceyse gözenekler ne kadar küçük ve birbirine benziyorsa o bir numara bir ekmektir. Kabuk kalınlaştıkça ve gözenekler büyüdükçe ekmeğin kalitesi düşüyor. Hatta eğer yumurta girecek kadar ekmeğin içinde büyüklük varsa onu yemeyin tahlile gönderin. Bu bütün ekmekler için geçerli. Biz bu büyük ekmeği inceledik, bir örnek olalım, güzel bir ekmek çıkartalım dedik. Her gün büfeye gelip ekmek alamayacak insanlar var. O yüzden bu büyük ekmeği alsın, bir hafta yesinler diye düşündük.
Tuzsuz ekmek: Belli bir kesimden hastalara çıkarttık.
Fındıklı ekmek: Bu ekmeğin de çok enteresan bir hikayesi var, bütün dünyada çıkan fındık miktarı 250 bin ton. Türkiye'de çıkan fındık miktarı ise bunun iki katı yani 500 bin ton. Fakat biz yıllarca fındığı ya yurt dışına satmaya çalışmışız ya da kuru yemişçilere vermişiz. Hedefimiz fındığı bizim insanımızın yemesi. Çünkü çok faydalı bir yiyecek. Bu yüzden fındıklı ekmek çıkarttık. Biz bu ekmeği çıkarttıktan sonra Türkiye'de fındıklı ekmek yapımı yaygınlaştı. TMO'ya bağlı fındık dairesi başkanı fındık stoklarının ilk defa tükendiğini söyledi. bu çok önemli bir konu.
Şampiyon ekmek: Ben fakir bir ailenin çocuğuyum. Okul çağında beslenme çantalarımız olurdu. Durumu iyi olan ailelerin çocuklarının getirdiği yiyeceklere bakardık. Bir şey diyemezdik tabii. İçimden hep (insanlar aynı şeyleri yese) derdim. Bizim şampiyon ekmeği çıkartmamızın nedeni de budur. Benim içimde hep ukdedir. Hocalarımız bu konuda bir kaç ay çalıştı ve başarılı olduk. Okullar açıkken bu ekmekten 80 bin satılıyorsa tatil günü 15-20 bine düşüyor. Yani çocukların beslenme çantasına girdik ve hedefimize ulaştık.
Çavdarlı ekmek: Çeşit ekmek şu anda çoğaldı. Alışveriş merkezleri çoğalınca çeşit ekmeğe yönelim oldu. Eskiden tek tip ekmek yenirdi. Şimdi çeşit çok. Mesela light ekmek diye bir ekmek var. Aslında böyle bir buğday yok. Bunda kakaoyu yakıp içine katıyorlar. Aslında bu son derece zararlı. O yüzden biz istedik ki, çeşit olsun ama insan sağlığına zarar vermediği gibi sağlıklı durumunu da devam ettirsin. Light ekmek adı altında satılanlar çok sağlıklı değil, çünkü böyle bir buğday yok. Aslında hiçbir şeyin doğal yapısına dokunmamak lazım. Biz istedik ki, madem böyle bir çeşide yöneleceğiz, insanlara örnek olsun dedik ve çavdar ekmekle ilgili çalışmalarımızı tamamladık, önümüzdeki hafta bunun da üretimine başlayacağız.''
GÜNLÜK 200 TON UN, 10 TON MAYA
Ankara'da 580 tane satış noktasında Başkentlilere ekmek satışı yaptıklarını belirten İlkbahar, ''Günlük 200 ton un, yaklaşık 10 ton maya kullanıyoruz. Üretim aşamasında 315 kişi çalışıyor, satış noktalarında ve diğer aşamalarda çalışanları da dahil ettiğimizde yaklaşık 2 bin personelle hizmet veriyoruz'' dedi.
İlkbahar, ''Bu çerçevede çölyak hastaları için ekmek ürettik. Şimdi biz bu hastalara un veriyoruz, ekmek veriyoruz. Bunu bile alamayacak durumda olanlara, ekonomik durumlarının kötü olduğunu ispatladıkları takdirde bedava veriyoruz. Halk ekmek olarak biz, sadece ekmek çıkartmak yerine bu sektörde bir öncülük yapmak istiyoruz. Enstitü gibi çalışmak istiyoruz'' dedi.
Ekmeğin 200 gram olduğu dönemde günlük 1 milyon 500 bin adet ekmek ürettiklerini, ancak 300 grama çıkartılmasının ardından günlük 750 bin adet civarında üretim yaptıklarını belirterek, gramaj yükseldikçe makineleri yavaşlatmaları gerektiği için üretim sayısını düşürdüklerini vurguladı.
EKMEK ÇEŞİTLERİ VE YAPILIŞLARI
Şampiyon, cabalta, çeşnibahar, halk somun, tuzsuz ekmek, kepekli ekmek, fındıklı ekmek, çavdar ekmek başta olmak üzere 15 çeşit ekmeği günlük olarak Ankaralıların beğenisine sunduklarını ifade eden İlkbahar, ekmek çeşitlerinin hikayesini şöyle anlattı:
''Tam buğday unu ile yapılan normal ekmeğe 'köy ekmeği' ya da 'köylü güzeli' diyoruz. Buğday içindeki vitamin ve mineraller, folikasit, B1, B12 vitaminleri ve mineraller buğdayın kabuk bölgesinde bulunuyor. Ancak, yıllarca buğdayın kabuk bölgesi kepekle beraber hayvan yemi olarak kullanılmış. Ayrıca 100 kilo buğdaydan 55 kilo un alınarak önemli bir kilo kaybı yaşanıyordu. Biz bu durumu değiştirdik. Hem ekmekteki vitamin ve mineraller kaybolmuyor, hem de 100 kilogram buğdaydan 95 kilo un alıyoruz. Böylece ekonomiye de büyük katkı sağlamış oluyoruz. Türkiye'de kalın bağırsak kanseri yaygın olarak görünüyor. Bu da o bölgeyi lif oranı yüksek olduğu için çok güzel temizliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile bir komisyon oluşturduk, Haziran ayından sonra kampanyalar başlatarak, bu ekmeğin tüketiminin artmasını sağlayacağız. Şu anda uzay çağı, bilgi çağı diye adlandırmalar yapıyoruz, önümüzdeki çağ, gıda çağı olacak. Bu çok önemli bir şey.
Cabalta ekmeği: Yurt dışına gittiğimde gördüğüm ve hayran olduğum bir ekmektir cabalta ekmeği. (Yurt dışından ekmek almışlar ismini değiştirmişler) demesinler diye, aynı isimle çıkarttık ekmeği. Bu ekmeğin özelliği de sızma zeytinyağıyla yapılıyor. Biz buna ''Akdeniz Güzeli'' diyoruz. Herkes bir şeye aşıktır, ben de ekmeğe aşığım, onlara böyle isimler koyuyorum.
Çeşnibahar: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Durak'ın 18 yıllık çalışması sonucunda 20'ye yakın baharat çeşidi, omega3, omega6, omega9'dan oluşan bir ekmek. Bu ekmeğin özelliği içerisindeki baharatlar, yağlar kanalıyla damarlardaki yağları eritiyor ve vücudun rahatlamasını sağlıyor.
Halk somun: Trabzon ekmeğini inceledik. İyi bir ekmeğin ölçüsü şu, ortadan kestiğinizde kabuk ne kadar inceyse gözenekler ne kadar küçük ve birbirine benziyorsa o bir numara bir ekmektir. Kabuk kalınlaştıkça ve gözenekler büyüdükçe ekmeğin kalitesi düşüyor. Hatta eğer yumurta girecek kadar ekmeğin içinde büyüklük varsa onu yemeyin tahlile gönderin. Bu bütün ekmekler için geçerli. Biz bu büyük ekmeği inceledik, bir örnek olalım, güzel bir ekmek çıkartalım dedik. Her gün büfeye gelip ekmek alamayacak insanlar var. O yüzden bu büyük ekmeği alsın, bir hafta yesinler diye düşündük.
Tuzsuz ekmek: Belli bir kesimden hastalara çıkarttık.
Fındıklı ekmek: Bu ekmeğin de çok enteresan bir hikayesi var, bütün dünyada çıkan fındık miktarı 250 bin ton. Türkiye'de çıkan fındık miktarı ise bunun iki katı yani 500 bin ton. Fakat biz yıllarca fındığı ya yurt dışına satmaya çalışmışız ya da kuru yemişçilere vermişiz. Hedefimiz fındığı bizim insanımızın yemesi. Çünkü çok faydalı bir yiyecek. Bu yüzden fındıklı ekmek çıkarttık. Biz bu ekmeği çıkarttıktan sonra Türkiye'de fındıklı ekmek yapımı yaygınlaştı. TMO'ya bağlı fındık dairesi başkanı fındık stoklarının ilk defa tükendiğini söyledi. bu çok önemli bir konu.
Şampiyon ekmek: Ben fakir bir ailenin çocuğuyum. Okul çağında beslenme çantalarımız olurdu. Durumu iyi olan ailelerin çocuklarının getirdiği yiyeceklere bakardık. Bir şey diyemezdik tabii. İçimden hep (insanlar aynı şeyleri yese) derdim. Bizim şampiyon ekmeği çıkartmamızın nedeni de budur. Benim içimde hep ukdedir. Hocalarımız bu konuda bir kaç ay çalıştı ve başarılı olduk. Okullar açıkken bu ekmekten 80 bin satılıyorsa tatil günü 15-20 bine düşüyor. Yani çocukların beslenme çantasına girdik ve hedefimize ulaştık.
Çavdarlı ekmek: Çeşit ekmek şu anda çoğaldı. Alışveriş merkezleri çoğalınca çeşit ekmeğe yönelim oldu. Eskiden tek tip ekmek yenirdi. Şimdi çeşit çok. Mesela light ekmek diye bir ekmek var. Aslında böyle bir buğday yok. Bunda kakaoyu yakıp içine katıyorlar. Aslında bu son derece zararlı. O yüzden biz istedik ki, çeşit olsun ama insan sağlığına zarar vermediği gibi sağlıklı durumunu da devam ettirsin. Light ekmek adı altında satılanlar çok sağlıklı değil, çünkü böyle bir buğday yok. Aslında hiçbir şeyin doğal yapısına dokunmamak lazım. Biz istedik ki, madem böyle bir çeşide yöneleceğiz, insanlara örnek olsun dedik ve çavdar ekmekle ilgili çalışmalarımızı tamamladık, önümüzdeki hafta bunun da üretimine başlayacağız.''
GÜNLÜK 200 TON UN, 10 TON MAYA
Ankara'da 580 tane satış noktasında Başkentlilere ekmek satışı yaptıklarını belirten İlkbahar, ''Günlük 200 ton un, yaklaşık 10 ton maya kullanıyoruz. Üretim aşamasında 315 kişi çalışıyor, satış noktalarında ve diğer aşamalarda çalışanları da dahil ettiğimizde yaklaşık 2 bin personelle hizmet veriyoruz'' dedi.