Ruslara 500 yıl hükmeden bir halk Tatarlar. Rusların Volga adını verdiği Avrupa’nın en uzun nehri İdil’in kıyısında bin yılı aşkın bir süredir yaşayan Türk kökenli topluluklar günümüzde İdil-Ural Tatarları olarak biliniyorlar.
“Zaman Yolcusu” bu toplulukların öyküsünü anlatmak üzere bu bölümde Tataristan’ın başkenti Kazan’a gidiyor. Onların genelekleri, dilleri ve inançları hakkında kapsamlı bir seyahat gerçekleştiriyor.
Bu bölümde ayrıca, Türk tarihinin altın sayfalarını yazmasına rağmen unutulmuş bir imparatorluk olan Altınordu’nun kuruluş süreci arkeolojik ören yerlerinde ele alınıyor. Bunlar arasında MS 922 yılında İslamiyet’i kabul eden Tatarların kadim başkenti Bulgar en önemlisi.
Moğol ordusunun işgaline rağmen, Altınordu’yu kuran ve ona devlet kimliği kazandıranlar “Bulgar Tatarları”. Altınordu zamanla bir Türk-Moğol imparatorluğuna dönüştüğünde yönetiminde söz sahibi olanlar da onlar. Bu imparatorluk Timurlenk tarafından yıkılınca ortaya çıkan 6 Tatar-Kıpçak Hanlığı günümüz Rusyası’nın etnik ve kültürel çeşitliliğine büyük katkı sağlamışlardı.
“Zaman Yolcusu”nun bu bölümünde Tatarların millet bilincine sahip oldukları 19. yüzyıla kadar olan tarihi serüvenleri uzmanların görüşleriyle ekrana taşınıyor.
“Zaman Yolcusu”nun bu bölümünde Tatarların millet bilincine sahip oldukları 19. yüzyıla kadar olan tarihi serüvenleri uzmanların görüşleriyle ekrana taşınıyor.
Ahmet Yeşiltepe’nin hazırlayıp sunduğu prodüktörlüğünü Ali Kara’nın üstlendiği “Zaman Yolcusu” belgeseli Pazar günleri saat 23:10’da NTV’de yayınlanıyor. Programın tekrar bölümleri Cumartesi günleri saat 19:10’da ekrana geliyor.