İlişkili Haberler
Son dakika haberi! Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV yayınında, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması, Kadına Şiddet Yasası tartışması, bakanların milletvekili adaylığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploması tartışmaları, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, ABD ile F-16 görüşmeleri, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ile gündemdeki pek çok başlıktaki soruları yanıtladı.
CUMHUR İTTİFAKI'NIN GENİŞLEMESİ
Protokollerin imzaya alınması görüşmelerin belli ilkeler üzerinden yürütülmesi bunlar tabiki bu müzakerelerde hep olan şeylerdir. Adı üzerinde müzakere karşılıklı konuyu ele almaktır. Zaman zaman farklı değerlendirmeler olur. Yeniden Refah Partisi'yle ilkeler konusunda anlaşıldı. Belli ilkeler üzerinde müzakereler yapılıp sonuca varıldı. Kamuoyunda iddia edildiği gibi milletvekilliği pazarlığı ve 6284 yasası gibi konular gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanımızın Yeniden Refah Partisi'yle doğrudan bir teması oldu. Sayın Erbakan'la bir görüşmesi de oldu.
KADINA ŞİDDET TARTIŞMASI
Müzakereleri sonlandıran ve sonra tekrar başlatan konu 6284 yasası değildi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde taviz asla söz konusu olamaz ve gündeme gelmez. Konu çok yönlü olarak bütünüyle ele alınmalı. Yalnızca yasayla kadına şiddet önlenemez.
Burada belki iyileştirilebilecek sürekli nafaka gibi beyanın esas olması gibi bazı konular var. Epeydir gündemde olan artıları ve eksileri var. Kadını koruyan tarafları var, şiddeti önleyen tarafları var, güçlendirilmesi gereken tarafları var. Bunlar değerlendirilecek. Secim sonrası tekrar gündeme alınacak yasal düzenleme gerektirdiği için söylüyorum.
Perspektif olarak burada hiçbir taraf kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda en ufak bir tavizi aklından bile geçirmez. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en çok üzerinde durduğu konu bu olmuştur. Cumhurbaşkanı, kadının siyasete katılımını, temsilini birinci maddelerden biri yapmıştır.
14 MAYIS SEÇİMLERİ
Böyle büyük bir depremin ardından seçimlerin 3 ay sonra yapılması Türk demokrasisinin altyapısının güçlü olduğunun kanıtıdır. Bütün siyasi partiler her zaman sandığa sandıkta tecelli eden sonuca saygı duymuşlardır. Dolayısıyla sandık namustur.
BAKANLARIN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI
Seçimlerin birinci konusu deprem. Kampanya buna göre revize edildi. Ağırlığı olan siyasi aktörler sahada halkla buluşacak. Bu çerçevede en güçlü siyasi aktörler en fazla ihtiyacın olduğu yerde görev alacak. Bu dokunulmazlık için alınmış bir karar değil.
ERDOĞAN'IN DİPLOMASI TARTIŞMASI
Her seçim döneminde bu konu gündeme geliyor. Cevabı verilse de gündeme taşıyanlar var. Bu kadar bilgi, belge ortaya konduktan sonra hala bunun tartışılıyor olması eğer siyasi kaygıyla yapılıyorsa siyasi bir kayıptır. Buradan bir yıpratma siyaseti izleyelim, milletin zihnine bir şüphe düşürür müyüz gibi bir niyetle hareket ediyorlarsa bilgiler belgeler ortada Marmara Üniversitesi açıklama yaptı, İletişim Başkanlığı açıklama yaptı. Bu tür hamleler siyasetin seviyesini düşürüyor.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ
Finlandiya'nın bizim açımızdan NATO'ya üyeliği önünde bir engel kalmadı. Finlandiya tabiri caizse bu oyuna bir sıfır önde başladı. Finlandiya her zaman yapıcı bir tutum içinde oldu. Bizim taleplerimiz konusunda daha şeffaf ve daha yapıcı bir tutum aldı. Ondan dolayı avantajlı bir konumdaydı. Yani bu başvuruları ayırmanın ki zaten teknik olarak ayrı başvurulardı onlar, değerlendirmenin ve Finlandiya'yı onaylamanın daha makul olacağını gördük. Böyle bir süreç ilerledi.
Şimdi İsveç'e kapı kapanmış değil ama sürecin nasıl ilerleyeceği, hızı, ne zaman tamamlanacağı İsveç'in atacağı adımlara bağlı. Yeni gelen hükümet bu konuda samimi ve gayretli. Fakat hukuki olarak adım atmak için elinde yeteri kadar enstrüman yok. Konunun hukuki ve ahdi zemini henüz onlar açısından tekemmül ettirilmiş değil.
KUZEY IRAK'TA DÜŞEN HELİKOPTER
Kim almış, kime vermiş, kim kullanıyor bunların bütün detayları ortaya çıkacak. İstihbaratımız araştırıyor, detaylar netleşirse paylaşırız.
ABD'Lİ KOMUTANLARIN YPG'Yİ ZİYARETİ
ABD tarafı sadece Amerikan askerleri ile görüşüldüğünü PYD/YPG'lilerle görüşülmediğini söylüyorlar. Suriye'deki terör tehditlerini ortadan kaldırmak için bir başka terör tehditleriyle çalışmak mantıksal olarak tutarsızlıktır. Buna gerek yok. Bu Suriye halkına da saygısızlıktır. Bu rahatsızlığımızı ABD'ye ilettik.
ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ
Kongreyi ikna etmesi gereken ABD yönetimi. Biden yönetimi de F-16 programını desteklediklerini söyledi. Bu memnuniyet verici. Kongre ayağında bunu İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle şartlı hale getirmek isteyenler var. Başka formül bulunması gerekiyor, o formül ne olur bilmiyorum ABD'nin kendi iç meselesi. Biz tabii bu programı destekliyoruz. Bu program olmazsa biz hava gücünde zafiyet gösteririz gibi bir hava içerisinde değiliz. Böyle bir panik hali içerisinde değiliz. Olursa iyi olur. Ama olmazsa alternatifler üretmeye devam ediyoruz.
F-16 ayarında benzer özelliklere sahip İHA'lar yapılmaya başlandı. Özellikle Kızılelma. Orada muazzam bir gelişme var. ABD'nin nasıl hareket edeceğine bağlı. Olursa iyi olacağı kanaatindeyiz. Senatoda yaptığım görüşmelerde, 'İsveç ve Finlandiya'yı şartlı hale getirirseniz, mantıksal bir hata yaparsınız. Bunların ikisi farklı konu. Bunları birbirinden ayrıştırın. Ama siz bunu Türkiye'ye karşı bir baskı unsuru olarak kullanmaya çalışırsanız ben de size karşı teklifle gelirim. Size F-16'ları onaylayana kadar biz de İsveç'i onaylamıyoruz desem o zaman ne yapacaksınız. O zaman cevapsız kalıyorlar. İlgisiz alakasız konuları bir araya getirerek, Türkiye'ye baskı yapmayın. Bu işe yaramaz. Siz baskıyı yaparsınız biz başka çıkış buluruz.
Biz yani özellikle Ukrayna savaşı bağlamında, daha yapıcı, müzakereleri öne çıkartan, tabii ki Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliği bağlamında bu sorunu çözüme kavuşturacak bir perspektifi muhafaza etmeye devam edeceğiz. Washington'da genel olarak yönetimin bazı isimlerini bir kenara koyacak olursam, belli kanaat önderlerini de kenara koyacak olursam özellikle Ukrayna savaşı bağlamında savaş yanlısı bir iklim var. Savaş devam etsin istiyorlar. Savaşın uzamasını istiyorlar ve maalesef savaş şiddetlenerek devam edecek, öyle görünüyor. İki yıl, üç yıl bir savaştansa 10 yıl müzakere edelim. Yaptırımlar Rusya'yı Çin'e itiyor.
MISIR VE SURİYE İLE NORMALLEŞME
Tarihler üzerinde çalışıyorlar. Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde ilk defa 4'lü toplantı yapılacak. İran da toplantıya dahil olacak. İlk toplantı Moskova'da olmuştu. Onun devamı mahiyetinde Dışişleri Bakanları düzeyinde olacak ama önce Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde olacak. Bu yola çıkarken 3 temel konumuz var. Terörle mücadele daha hızlı mesafe alabilmek, siyasi sürecin ilerletilmesi-Astana sürecinin devam ettirilmesi ve Suriyeli mültecilerin onurlu bir şekilde evine dönebilmesi. Buralarda mesafe alabildiğimiz sürece bu süreç bizim için anlamlı hale gelir. Rejimden kaynaklı bir direnç var. Süreci sabote eden yaklaşımlar var. Biz bunu daha önce de gördük. Bu toplantıların amacı Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak ama aynı zamanda bizim güvenlik kaygılarımızı dikkate alan bir düzen oluşturmamız. Bunun için de siyasi müzakerenin devam etmesi gerekiyor. Haftalar içinde toplantı trafiği yeniden başlayabilir.
LİDERLER GÖRÜŞECEK Mİ?
Şu an öyle bir hazırlık yok. Ön çalışmalar ilerlesin bir görelim süreci. Bu perspektif tam oturup operasyonel hale geldikçe, diğer alternatifler değerlendirilir.
Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyareti verimli geçti. Daha önce de yardımcılar düzeyinde bir süreç devam ediyordu. Orada Doğu Akdeniz, Libya, Büyükelçilerin atanması gibi konular görüşüldü. 11 yıllık duraklama döneminden sonra bunları canlandırmak zaman alıyor. Ortada stratejik bir vizyon ortaklığı olunca aşağıya doğru bu operasyonel konuları yönetmek daha kolay oluyor. Bu ortaklık oluştu. Bunun bir neticesi olarak Dünya Kupası sırasında Cumhurbaşkanımız Sisi ile el sıkıştı. Büyükelçilerin atanması yakın vadede gerçekleşecek şeyler. Bu iyi ilişkiler bölgenin faydasınadır. Biz işbirliğini hızlandırmaktan yanayız. Bakanımızın ziyaretine kadar Mısır tarafında kısmi bir yavaş hareket etme vardı. Artık bunun aşıldığını görüyoruz. Bundan sonra sürecin hızlanacağı kanaatindeyim. Çıkarlarımızın örtüştüğü bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz. Büyükelçilerimizin atanması yakın vadede gerçekleşecek şeyler.