İlişkili Haberler
Bölgenin en önemli tarım ürünü olan ve "kırmızı altın" olarak anılan turp, tarladan söküldükten sonra traktörlerle yıkanmak için Savrun Çayı'na getiriliyor. Burada oluşturulan havuzlara dökülen turp, buz gibi suya giren işçilerce yıkanarak paket ve çuvallara konuluyor.
Eriyen karların suyuyla debisi yükselen ve su sıcaklığı 2 ila 3 derece olan Savrun Çayı'nda turp yıkayan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, sabahın ilk saatlerinden hava kararana kadar su içinde ekmek mücadelesi veriyor.
Yaklaşık 20 yıldır turp işçiliği yapan Emine Sarı, soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren turp yıkamaya geldiğini söyledi.
Turp sayesinde sofralarına ekmek geldiğini aktaran Sarı, "Turp olmazsa açız. Çoluk çocuğumuzun ekmeğini buradan çıkarıyoruz. Rızkımız burada. Soğuk olsa bile gelmek zorundayız. Turp bizim her şeyimiz" dedi.
İşçilerden Hatice Can da her yıl soğuk kış aylarında aile ekonomisine katkı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.
Kazandığı parayla ev ekonomisine katkıda bulunduğunu dile getiren Can, "Herkes sıcak sobasının yanında ısınırken, biz ekmek parası için buz gibi suda turp yıkıyoruz. Çok zor ve soğuk olmasına rağmen işimizi severek yapıyoruz" diye konuştu.
YEVMİYELERİ 50 TÜRK LİRASI
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise turpun kış mevsiminde 4 ay boyunca tarım işçilerinin ekmek kapısı olduğunu söyledi.
İlçede fabrikalaşmanın olmaması nedeniyle turpun Savrun Çayı'nda yıkandığını ifade eden İspir, "Türkiye'de turp denilince akla Kadirli gelir. Yöremizin 'kırmızı altını' turpun kış aylarında ülke ve ilçe ekonomisine önemli katkısı oluyor. Her yıl soğuk havada 5 bin kişiye ekmek kapısı oluyor turp. Kış aylarında binlerce insan buz gibi suda ekmeği için çalışıyor. Turp sayesinde 50 lira yevmiye ile evine ekmek götürüyorlar. Allah yardımcıları olsun" şeklinde konuştu.