24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı.
Bu seçimde, yeni parlamentonun yanı sıra cumhurbaşkanı da seçilecek.
Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.
Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.
27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ise AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak. BTP ve HÜDA PAR seçimlerden çekildi. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek.
Bu seçimlerle birlikte geçen yılki referandumda kabul edilen cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek.
Referandumla kabul edilen, 24 Haziran seçimleriyle hayatımıza girecek değişiklikler şu şekilde:
- Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Başbakanlık kurumu kaldırılıyor.
- Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı oluyor.
- Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabiliyor. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılıyor.
- En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getiriliyor.
- Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi oluyor.
- Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabiliyor ve milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebiliyor.
- Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarıldı. Seçilme yaşı 18'e indirildi. Yedek milletvekilliği uygulaması getirildi.
SEÇİM SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında erken seçim çağrısında bulunarak, hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerinin 26 Ağustos 2018 Pazar günü yapılmasını önermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim çağrısı yapan Bahçeli’yi Beştepe’de kabul etti. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin 24 Haziran'da yapılmasına karar verildiğini açıkladı.
Böylece seçim süreci başladı.
ERKEN SEÇİME KİM NE KADAR HAZIR?
CHP’DEN İYİ PARTİ’YE 15 MİLLETVEKİLİ
CHP'li 15 milletvekili, parti kararıyla istifa ederek İyi Parti'ye katıldı.
YSK, İYİ Parti'nin seçimlere girme hakkını elde ettiğini duyurdu. İYİ Parti lideri Meral Akşener ise CHP'nin 15 milletvekili teklifine teşekkür ederken, kendisi 100 bin imza toplayarak aday olma kararı aldı.
Ardından hem İYİ Parti'nin seçimlere girebilmesinin kesinleşmesi hem de Meral Akşener'in 100 bin imzayı geçmesinin ardından onun da Cumhurbaşkanlığı adaylığının kesinleşmesiyle bu 15 milletvekilinin CHP'ye tekrar dönmesi kararlaştırıldı.
İŞTE O 15 İSİM
İstifa ederek İYİ Parti'ye katılan milletvekilleri ise şunlar:
"Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş."
AK PARTİ – MHP’DEN ‘CUMHUR İTTİFAKI’
AK Parti ile MHP Cumhur İttifakı protokolünü YSK'ya teslim etti.
Protokolde, "Cumhur İttifakı, Türkiye'nin istiklalini ve istikbalini her şeyin üstünde tutan bir anlayışla, güçlü ve istikrarlı bir parlemento yapısının oluşturulması ve gelecek 5 yıl içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesini temin etmeyi hedeflemektedir. İttifak, Türkiye'yi zayıflatmaya yönelik operasyonların karşısında durmaya kararlıdır. Bu tarihi bir birlikteliktir. BBP ittifakın parçası konumundadır. AK Parti, MHP ayrı ayrı milletvekili listesi verecek. Erdoğan'ın seçilmesi için birlikte çalışılacak" ifadeleri kullanıldı.
MUHALEFETİN İTTİFAKI
24 seçimlerinden önce CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifak kurmakta anlaştı. İttifak milletvekili seçimleri için oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı yarışındaysa her parti kendi adayını destekliyor.
AKŞENER: SEÇİMDE SANDIKLARI KORUYALIM
Partiler tarafından aday gösterilen isimler ise şu şekilde:
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak adayı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı: Yalova Milletvekili Muharrem İnce
Halkların Demokratik Partisi'nin adayı: İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş.
Demirtaş, hakkındaki davalar nedeniyle cezaevinde bulunuyor. HDP, seçim çalışması yapabilmesi için Demirtaş'ın serbert kalması konusunda YSK'ya başvuruda bulundu.
CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI İÇİN BAŞVURULAR
Seçmen tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için YSK'ya 4 kişi başvurdu.
- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener
- Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
- Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek
- Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz
Akşener ve Karamollaoğlu ve Perinçek yeterli imzayı topladı. Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ise100 bin imza sınırını geçemedi.
KESİN LİSTELER ASKIYA ÇIKTI
Yapılan değerlendirme sonucu Cumhurbaşkanı seçimi kesin aday listesi alfabetik sıralamayla; Doğu Perinçek, Meral Akşener, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu'ndan oluştu.
Kararda, adayların doğum tarihleri ve mezun oldukları üniversitelerin bilgileri de yer aldı.
6 CUMHURBAŞKANI ADAYI YARIŞACAK
AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı gösterdi.
Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gereken 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı adayları olarak yarışacak.
Cumhurbaşkanı adaylarının pusuladaki yeri de YSK'de çekilen kurayla belirlendi. Buna göre, 24 Haziran'daki seçimde kullanılmak üzere cumhurbaşkanı adayları için hazırlanan oy pusulasında birinci sırada Muharrem İnce, ikinci sırada Meral Akşener, üçüncü sırada Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Temel Karamollaoğlu, altıncı sırada da Doğu Perinçek yer alacak.
AK PARTİ VE MHP'NİN ADAYI ERDOĞAN
MHP Lideri Bahçeli, partisinin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday göstermeyeceğini belirterek, "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır" açıklamasında bulunmuştu.
AK Parti ve MHP 24 Haziran Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aday gösterdi.
MHP ADAY GÖSTERMEYECEK, ERDOĞAN'I DESTELEYECEK
24 Haziran'da yapılacak erken seçimde, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olacak sorusu yanıtını buldu.
CHP'nin kapalı grup toplantısında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, oy birliğiyle aday olarak belirlendi.
İnce aday olarak belirlenmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Her şey güzel olacak" ifadelerini kullandı.
MUHARREM İNCE: HERKESİN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında, Muharrem İnce'nin adaylığına dair ilk yorumda bulundu.
Erdoğan, Bütün partiler genel başkanlarını aday gösterdi. Ana muhalefet partisi genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmak istemedi. Bu isim çatı aday falan da değil. CHP kongrelerinde aday olan ama bir türlü seçilmeyen bir ismi cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiler. Demek ki genel başkanlığı cumhurbaşkanlığından daha önemli.
CHP kendi cumhurbaşkanı adaylarından ekonomi bilmeye pek çok vasıf saymıştı. Bu adayda bu vasıflar çıkmadı. Seçmenlerine şimdi başka partilerin adayları için görev çıkarmışlar. Bu işin sonu CHP'nin toptan satışına kadar gider.
Seçim kampanyasında CHP'nin başındaki zata mı, öne sürdüğü garibana mı bakacağız? Ortada bir aslı var bir kuklası var. Hacivat-Karagöz'de olur ya perde önünde bir kukla vardır, konuşma ve hareketleri kuklacı yapar. Biz sopanın ucundaki figürle mi sopayı tutanla mı uğraşacağız. Bizi çıldırtacaklarını söylemişlerdi çıldırtmasalar da şaşırtmayı başardılar" dedi.
CHP'NİN 40 YIL ÖNCESİNDEN ALABİLECEĞİ DERSLER VAR MI?
HDP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI SELAHATTİN DEMİRTAŞ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP'nin adayının eski Eş Genel Başkan ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş olduğunu açıkladı.
"Selahattin Demirtaş Kürt halkının ve Kürt siyasi partilerinin ortak ittifakı olarak bugün Türkiye kamuoyuna duyurulmuştur." diyen Buldan, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi'nin başta Kürtler olmak üzere, Türk halkını yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.
SEÇİM İTTİFAKI PUSULADA NASIL OLACAK?
ADAYLARIN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ BELLİ OLDU
24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların oy pusulasındaki yeri için kura çekimi yapıldı.
Adayların oy pusulasındaki sırası şöyle oluştu:
1. sıra: Muharrem İnce
2. sıra: Meral Akşener
3.sıra: Recep Tayyip Erdoğan
4. sıra: Selahattin Demirtaş
5. sıra: Temel Karamollaoğlu
6. sıra: Doğu Perinçek
59 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK
YSK Başkanı Sadi Güven, 14 Mayıs 2018 itibarıyla yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen bulunduğunu, tahmini sandık sayısının 180 bin 896 olduğunu söyledi.
Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin oy kullanacağını bildirdi.
Yurt dışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacağını hatırlatan Güven, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 36 gümrük kapısında oy kullanabileceğini açıkladı.
Güven, gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma işleminin 7 Haziran'da başlayacağını hatırlatarak, seçmen sayısına göre bu ülkelerde 1-13 gün arası süreyle oy kullandırılacağını, 13 gün oy kullandırılan ülkelerde seçmenlerin oy kullanma işlemini son güne bırakmamalarının yoğunluk yaşanmaması için büyük önem taşıdığını vurguladı.
60 ÜLKE VE 123 TEMSİLCİLİKTE SANDIK KURULACAK
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri'nde Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler için 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7-19 Haziran tarihlerinde ve azami 13 gün süre ile oy kullandırılacak.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise yurt dışında 30 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde ve azami 5 gün süre ile oy verilecek.
Yurt dışındaki temsilciliklerde oy verme saatleri hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 olarak uygulanacak, aynı ülke içinde oy kullanma gün ve saatleri aynı olacak.
Yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da 4'er, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran ve Kazakistan'da ise 3'er temsilcilikte oy verilebilecek.
24 Haziran'da bazı ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri şöyle:
"- Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)
- Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)
- Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)
- Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)
- Belçika, Hollanda, İsviçre: 15-19 Haziran (5 gün)
- Birleşik Krallık: 16-19 Haziran (4 gün)
- KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)
- Çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, İsrail, Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)
- Azerbaycan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, Mısır, Malta, Özbekistan, Sırbistan: 17 Haziran (1 gün)"
Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşlar oylarını gümrük kapılarında da verebilecek. Gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanılabilecek. Gümrük kapılarında oy verme işlemi 24 Haziran saat 17.00'de sona erecek.
Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanabileceği gümrük kapıları şöyle:
"Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Karkamış Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Öncüpınar Karayolu, Çobanbey Karayolu, Dereköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Çardak Havalimanı, Hasan Polatkan Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Süleyman Demirel Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Çaycuma Havalimanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı ve Samsun Limanı."
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
- 18 Mayıs: İttifak yapan siyasi partiler saat 17.00'ye kadar ittifaktan vazgeçebilecek. İttifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK'ce ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere saat 18.00'e kadar bildirilecek.
- 19 Mayıs: İttifaktan vazgeçen siyasi parti veya partiler, ittifak içerisinde kalan diğer siyasi partilerin ittifak protokolünde yaptıkları değişikliği veya ittifaktan vazgeçtiklerini saat 17.00'ye kadar bildirecek.
- 20 Mayıs: İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de kura çekilecek.
- 21 Mayıs: Siyasi parti genel merkezleri seçime katılacakları seçim çevrelerine ait listeleri en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ye verecek. YSK, siyasi partilerin aday listelerini incelemeye başlayacak. Bağımsız milletvekili adaylığı için de saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapılacak.
- 22 Mayıs: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgileri YSK'nin internet sitesinde ilan edilecek.
- 25 Mayıs: Siyasi partilerin aday listeleri ve bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksikleri tamamlamalarının son günü.
- 26 Mayıs: Milletvekili geçici aday listeleri YSK'ce Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak.
- 27 Mayıs: Geçici aday listelerine itirazlar saat 15.00'te sona erecek ve 23.59'a kadar itirazlar karara bağlanacak.
- 30 Mayıs: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak. Tüm seçim çevreleri ve yurt dışı ile gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı ve dağıtımına başlanacak. YSK'ce milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete'ye gönderilecek.
- 7 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.
- 8 Haziran: İl Seçim Kurullarınca miting alanları belirlenecek Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylara duyurulacak.
- 13 Haziran: Başvuran cumhurbaşkanı adayları ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için ad çekilecek.
- 14 Haziran: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
- 17 Haziran: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmene dağıtımı tamamlanacak.
- 19 Haziran: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.
- 23 Haziran: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.
- 24 Haziran: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. (saat 23.59)
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 8 Temmuz 2018 pazar günü yapılacak ikinci oylamaya ilişkin seçim takvimi ise şöyle işleyecek:
- 25 Haziran: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesinin son günü. (Saat 17.00). İkinci oylama propaganda döneminin başlangıcı.
- 26 Haziran: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü. (Saat 17.00). İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç 23.59'a kadar karara bağlanacak.
- 28 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itiraz YSK'ce karara bağlanacak.
- 29 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.
- 30 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine başlanacak.
- 4 Temmuz: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.
- 7 Temmuz: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.
- 8 Temmuz: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.
- 9 Temmuz: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.
- 12 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE'DE SEÇİM ŞARKILARI
SEÇİM YASAKLARI
24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları 14 Haziran itibari ile başladı.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçimler için belirlediği takvim uyarınca propaganda, oy verme gününden önceki onuncu gün başlayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.
Madde madde seçim yasakları
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.
Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.
Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.
Bu sürenin dışında yapılacak yayınlar tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların ilkeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.
TEMEL ATMA TÖRENLERİNE YASAK
Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
RESMİ HİZMETE MAHSUS ARAÇLAR KULLANILAMAYACAK
Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek.
Bu süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 298 sayılı Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.
1923 SEÇİMLERİNE GİDERKEN İSTANBUL