Pelikanlar Türkiye'den gitmek istemiyor: Uzmanlardan uyarı

Her yıl sonbahar mevsiminde Avrupa'dan Afrika'ya göç etmeye başlayan pelikanlar, bir süre Türkiye'de mola veriyor. Bu sırada balıkçıların beslediği bazı pelikanlar göç etmeyi bırakarak sürülerini terk ediyor ve Türkiye'de yaşamaya devam ediyor. Bu durumun ekolojik zincire zarar verdiğini belirten uzmanlar, pelikanların beslenmemesi uyarısında bulundu.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 19.10.2024 - 10:07

Eylül ayında başlayan sonbahar mevsimiyle birlikte Avrupa'da yaşayan binlerce pelikan, Afrika'ya göç etmek için kanat çırpmaya başlıyor.

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesi, birçok ülkede mola veren pelikanların en sık durduğu duraklardan biri olarak biliniyor.

Geçtiğimiz yıllarda göç sırasında balıkçıların yaşadığı alana gelen ve beslendikleri için Tekirdağ'ı terk etmeyerek sürüden ayrılan iki pelikan, bölgede maskot olmuş ve yerel halk tarafından "Osman ve İbo" isimlerini almıştı.

"ACİL DURUMLAR HARİCİNDE BESLENMEMELİ"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Şirin pelikanların vatandaşlar tarafından besin ihtiyacının karşılanmasından dolayı göç etme davranışının durduğunu ifade etti.

Şirin, yaban hayvanlarının acil durumlar haricinde beslenmemesi uyarısında bulundu.

Yaban hayatına müdahalenin doğru olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Şirin şunları kaydetti:

"Normalde pelikanlar kışı geçirmeleri için Afrika'ya göç ederler ancak Marmaraereğlisi'nde iki pelikan vatandaşlar tarafından beslendikleri için göç etme davranışlarını durdurmuş.

İki pelikan bu davranış yüzünden kışı burada geçirebilir ya da bir süre sonra buradan ayrılabilir. Bu durum şartlara bağlı olarak değişebilir. Canlıların doğasına mümkün olduğunca müdahale etmememiz yerinde olacaktır."

Şirin ayrıca, kış boyunca kesintiye uğrayan göç sürecinin, soğuk havalarda pelikanlar için öldürücü tehlikelere neden olabileceğinin altını çizdi.

GÖÇ ETMEYİ BIRAKIP TEKİRDAĞ'DA YAŞADILAR

Geçtiğimiz yıl yaşanan göç sırasında Marmaraereğlisi'nde mola veren 22 kişilik kuş sürüsünün arasında yer alan iki pelikan, balıkçıların kendilerini beslemelerinin ardından göç etmeyi bırakmış ve Marmaraereğlisi'nde yaşamaya başlamıştı.

Bölge halkı tarafından "İbo ve Osman" isimleri verilen ve uzun süre boyunca Tekirdağ'da yaşayan kuşlar, daha sonrasında Türkiye'yi terk etmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.