Rusya’nın Ural bölgesinde görülen meteor yağmuru büyük paniğe neden oldu.
İlişkili Haberler
Kameralara da yansıyan göktaşları, atmosfere girdikten sonra alev topu halini aldı.
Olayda birçok ev ve işyeri zarar görürken, yüzlerce kişi de yaralandı.
NTV yayınına katılan Sabancı Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Göğüş, meteor yağmurunu değerlendirdi.
Ortada herhangi bir tehlike olmadığını belirten Göğüş, şu ifadeleri kullandı:
“Tehlike yoktu ve bitti. Tehlike yoktu çünkü meteor yağmurları her sene belli zamanlarda yaşadığımız olaylardır. Aslında meteorlar gelip bize çarpmıyorlar, biz gidip onlara çarpıyoruz. Dünya, Güneş çevresindeki hareketini saatte 108 bin kilometrelik muazzam bir hızla gerçekleştiriyor. Bu hızla giderken karşısına çıkan cisim, büyük bir hızla bize çarpmış oluyor.
Dünya atmosferi bizi koruyan bir kalkan. Birçok meteoru eritiyor ama bazı meteorlar uygun bir açıyla çarparsa atmosferi delip geçebiliyor. Bu geçiş esnasında da tek parça geçemiyor, parçalanıyor. O yüzden geniş bir alana yağmur gibi dökülüyorlar. Bu meteor, çok küçük ve nereden geldiği kestirilemeyen bir meteordu. Ancak Dünya’ya yaklaşacak olan gibi büyük olmasa da zarar verici olabilir. Bilimsel olarak gidip toplayamadığımız bilgiler yere kendiliğinden inmiş oldu.
Bugün geçecek olan meteor çok yakında değil ama Uzay mesafeleri düşünüldüğünde yakın; 28 bin kilometre. Dünyamızın yarıçapı yaklaşık olarak 6 bin kilometre yani 4.5 katı kadar bir mesafede bir başka cisim var. Büyüklüğü yaklaşık olarak 50 metre. Çok büyük değil ama çok hızlı hareket ettiği için büyük zararlar verebilecek bir büyüklük. Bu cisim Dünya’ya doğru gelseydi atmosfer bunu ne kadar engellerdi, bilemiyorum. Umarım bunu hiç yaşamak zorunda kalmayız.”
Dünya’ya doğru gelecek büyük bir meteoru engellemenin kolay olmayacağını vurgulayan Ersin Göğüş, “Uzay tahmin ettiğimizden çok daha az miktarda cisim barındırıyor. O yüzden bize doğru gelip bize çarpması çok çok zayıf bir ihtimal. Ama bize doğru gelseydi bugünün şartlarıyla bu cismi engellemek çok kolay olmazdı” şeklinde konuştu.
Olayın haberleşmeyi bozmayacağını ifade eden Prof. Dr. Göğüş, “O yöne doğru giden bir uydu yok. Global bir iletişim sorunu yaşanacağını sanmıyorum” diye konuştu.