Müsilaj nedir, nasıl oluşur? Müsilaj oluşumunun nedenleri

Müsilaj yapı, son dönemlerde ülkemizdeMarmara ve Kuzey Ege’de deniz ekosistemi için önemli bir tehdit haline gelmiştir.  Peki, müsilaj nedir, nasıl oluşur? İşte müsilaj oluşumunun nedenleri...

Haberler 01.06.2023 - 10:56

Müsilaj (deniz salyası) hemen hemen tüm bitkilerin ve bazı mikroorganizmaların ürettiği kalın, yapışkan bir maddedir.

Müsilaj, denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan bitkisel planktonun (fitoplankton) bazı çevresel faktörlerin tetiklemesiyle aşırı çoğalmasının bir ürünü olarak ortaya çıkar. 

MÜSİLAJ NASIL OLUŞUR?

Müsilaj oluşumunun bazı fitoplanktonik canlılar tarafından salgılanan hücre dışı polisakkaritler ile başladığı düşünülmektedir. Ayrıca kirlilik baskısı ile ılıman kışları takip eden, sıcak bahar ve yaz aylarının; durgun su koşulları ile düşük oksijen seviyelerinin müsilaj oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir. Marmara Denizinde müsilajın deniz yüzeyi, su kolonu ve sedimandaki yoğunluğu balıkçılık faaliyetlerini etkilemiş; halk arasında tedirginliğe yol açmıştır.

Müsilaj oluşumu üç çevresel faktöre dayanmaktadır:

•Sıcaklık (iklim değişikliği etkisi ile birlikte)
•Deniz suyundaki durağanlık.
•Azot-Fosfor bolluğu
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.