“Midesiz” demek hakaret mi? Yargıtay’dan emsal olacak karar

“Midesiz” demek hakaret sayılır mı? Yargıtay, bu konuda emsal niteliği taşıyan bir karara imza attı. Arkadaşına “midesiz” dediği için hakaret suçundan hapis cezasına çarptırılan sanık hakkındaki hükmü, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle bozan Yargıtay, sözü kaba hitap tarzı niteliğinde kabul etti.

Haberler Anadolu Ajansı 06.10.2024 - 11:23 Son Güncelleme : 06.10.2024 - 11:24

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, evleneceğini öğrendiği arkadaşına, “midesiz” dediği için hapis cezasına çarptırılan sanık hakkındaki hükmü, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle bozdu.

Dairenin kararına göre, Ankara’da yaşayan M.İ, bir arkadaşının evleneceğini öğrenmesi üzerine, “Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.” şeklinde sözler kullandı.

ARKADAŞI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Arkadaşının kendisine hakaret ettiğini savunan müşteki, suç duyurusunda bulundu.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçu kapsamında hakkında kamu davası açılan sanık M.İ, Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, sanığın atılı suçu işlediği kanaatine vararak, 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ceza, kamuya yararlı bir işte çalışma seçenek yaptırımına dönüştürüldü.

Söylediği sözlerin hakaret içermediğini ileri süren sanık M.İ, avukatı aracılığıyla karara itiraz etti.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin mahkumiyet hükmünü bozdu.
KARARIN GEREKÇESİNDEN

Dairenin kararında, TCK’nin 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun unsurlarının kişilerin onur, şeref ve saygınlığını hedef alarak eylemin kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi olduğu ifade edildi.

Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilemeyeceğine işaret edilen kararda, şunlara yer verildi:

“Sözlerin hakaret kabul edilebilmesi için açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir.

Olay günü sanığın söylediği kabul edilen ‘Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.’ şeklinde, kaba hitap tarzı niteliğindeki sözlerin muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun yasal unsurlarının somut olayda oluşmadığı gözetilmeden yetersiz gerekçeyle sanığın mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.”
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.