Mahkemeden MHP için karar

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'nin olağanüstü kurultaya gitmesine karar verdi. Mahkemenin atadığı 3 kişilik kayyum, MHP'yi kurultaya götürecek. MHP, kararı Yargıtay'a taşıyacak.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 08.04.2016 - 16:02 Son Güncelleme : 08.04.2016 - 17:44

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde, sadece davacı muhalifler ve avukatları ile MHP'nin avukatlarının katıldığı duruşma sona erdi.

Duruşma sonunda hakim, muhaliflerin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.

HEYET BELLİ OLDU

Duruşmada, Büyük Kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar verildi.

Öte yandan, duruşmanın ardından taraflar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

''EN KISA ZAMANDA TEMYİZE GİDECEĞİZ''

Parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, mahkemenin kararına tepki gösterdi.

Mahkemenin böyle bir karar vermesini beklemediklerini belirten Yalçın, mahkemeye gönderdikleri cevabi yazıda ve yapılan savunmada mahkemenin yetkisizliğinden başlamak suretiyle, siyasi partilerde muhatabın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi olduğunu ısrarla ifade ettiklerinin altını çizdi.

Parti avukatlarının bütün savunmalarında Anayasa Mahkemesi'nin geçmiş uygulamalarından örnekler vermek suretiyle kuvvetli bir dayanağı da esasında oluşturduklarını vurgulayan Yalçın, "Dolayısıyla Türkiye'de üçüncü büyüklükteki bir siyasi parti üstelik Meclis'te temsil edilen bir partinin sadece bir dernekmişçesine kayyuma teslim edilmeye kalkılması aslında hayretle takip edilecek bir sonuç. Bu nedenle bu kararın doğru olduğu kanaatinde değiliz isabetli bulmuyoruz" diye konuştu.

Yalçın, mahkemenin kararını isabetli bulmadıkları için de tükenmemiş yargı yolunu kullanmaya devam edeceklerini söyledi. "Milliyetçi Hareket Partisi bundan sonraki süreçte temyize gitmek suretiyle Sulh Hukuk Mahkemesinin almış olduğu bu kararın düzeltilmesini talep edecek. Öncesinde bir yürütmeyi durdurma talebiniz de olacak mı?" sorusuna Yalçın, "Bu kararın düzeltilmesi adına Milliyetçi Hareket Partisi her türlü yol ve yöntemi hukuk çerçevesi içerisinde deneyecektir, teşebbüs edecektir" yanıtını verdi.

Kararın çok daha yeni olduğuna dikkati çeken Yalçın, "Hukuk büromuzla bunu değerlendirmemiz gerekir. Henüz öyle bir aşamada değiliz ama onu yaptığımız takdirde kamuoyuna açıklarız" dedi.

Parti içindeki muhaliflerin karara ilişkin ilk açıklamalarını da değerlendiren Yalçın, şunları kaydetti:

"Hukuk yolu tüketilmeden böyle bir sonuca varmanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Dolayısıyla sonucu temyiz ettiğimiz makamlarda ve mahkemelerde görmek durumundayız. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi, kongre süreci ile ilgili yol haritasını ocak ayı itibariyle zaten ortaya koymuştu. Ocak ayında aldığımız kararı alan merci Merkez Yönetim Kurulu'dur. Dolayısıyla hatırlatıyorum, Merkez Yönetim Kurulu Milliyetçi Hareket Partisinin en yetkili karar alma mekanizmasıdır ve 2015 yaptığımız büyük kongre ile ortaya çıkmıştır. Böyle bir sonucu, böyle bir iradeyi kimsenin görmezden gelmesi mümkün olmamalıdır diye düşünüyoruz. O halde ocak ayında parti genel merkezi ki bu genel merkez şu anda genel başkanlık makamı, merkez yönetim kurulu, merkez disiplin kuruluyla boşluk kabul etmeyen bir şekilde işinin başındadır zaten. Her hangi bir boşluk yok. O halde alınan kararlar yetkili kurullarımız tarafından alındığına göre bu kararın bu takvimin devamında ısrarlıyız ve bunu gerçekleştireceğiz."

"Temyiz başvurusunu ne zaman yapacaksınız" sorusuna Yalçın "En kısa zamanda" karşılığını verdi.

Karar sonrası Genel Başkan Devlet Bahçeli ile partinin yetkili kurul üyelerinin toplantı yapıp yapmadıklarına ilişkin olarak da Semih Yalçın, Genel Başkan'ın ilgili kurul üyeleriyle her zaman temas halinde olduğunu, gerekli görüldüğü takdirde belki bundan yarım saat sonra böyle bir toplantının da gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

SİNAN OĞAN'DAN AÇIKLAMA

MHP genel başkanlığına adaylığını açıklayan Sinan Oğan, ofisinde düzenlediği basın toplantısında, mahkemenin kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Biraz önce Türk milliyetçiliği hareketinin önünü açacak mahkeme kararı müspet neticelenmiştir" diyen Oğan, partilere, camialarına ve ülkeye hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Kurultayın toplanması durumunda daha önce genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Oğan, "Gönül isterdi ki bu karar mahkeme kararıyla alınmasın, gönül isterdi ki 548 delegemizin imzasıyla huzura getirilmiş kongre talebi Sayın Genel Başkanımızın isteğiyle, onayıyla işleme konulsun. Ama Sayın Genel Başkan bunu işleme koymadı ve bize mahkeme kapılarını gösterdi. Mahkeme bugün adaletli bir karar vermiştir. Bu süreç içerisinde mahkememizi baskı altına alma girişimleri netice vermemiştir. Türk adaletine olan güvenimiz bir kez daha burada tecelli etmiş ve kendisini göstermiştir" diye konuştu.

"ÜLKÜCÜ HAREKETİ ENGELLEMEYİNİZ"

Bundan sonra yapılacak işlemler için çağrı heyetine görev verildiğini anlatan Oğan, "Çağrı heyetimiz mahkemenin kararını ve gerekçeli kararını alır almaz, bir an önce kurultayımızın toplanması için işleme başlayacaktır. Bir an önce listeler çıkarılacaktır, salonlar tutulacaktır ve Allah nasip ederse 3 Mayıs Türkçülük Bayramı'nı takip eden hafta içerisinde kurultayımızı toplayacağız" ifadelerini kullandı.

Partisinin genel merkezine çağrıda bulunan Oğan, şöyle konuştu:

"Birinci merhalede bu işi siz yapmadınız, mahkeme kararıyla bu iş oldu. Şimdi bu işi engellemek için 'temyize gideceğiz, Anayasa Mahkemesine gideceğiz' gibi gerekçelerle daha fazla bu hareketin önünü tıkamayınız, ülkücü hareketi engellemeyiniz. Ülkücü hareket kurultay istiyor ve ülkücü hareket kurultayını gerçekleştirecektir. Allah nasip ederse, bir ay içerisinde kurultayımızı gerçekleştireceğiz ve ondan sonra da iktidar yürüyüşünü inşallah başlatacağız."

"TEBLİGATI ALIR ALMAZ BÜTÜN İŞLEMLER BAŞLAYACAKTIR"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Oğan, kurultayın tarihi konusunda, 3 Mayıs'ı takip eden hafta sonunun kurultay için gerekli işlemleri yapmak için yeterli bir süre olduğunu bildirdi.

"Genel Merkezin temyize gitmesi durumunda ne yapacaklarına" ilişkin bir soru üzerine ise Oğan, temyizin, bu kararın uygulanmasını ve harekete geçilmesini engellemediğini ifade etti.

Genel Merkezin temyize de gidebileceğini ancak bunun kurultay sürecini kesintiye uğratmayacağını belirten Oğan, "Çağrı heyetinin görevi o anlamda temyizden bağımsız olarak devam edecektir. Tebligatı alır almaz bütün işlemler başlayacaktır" yanıtını verdi.

Oğan, bir gazetecinin "Yargıtay'dan durdurulması yönünde bir karar çıkabilmesi durumunda nasıl bir yol izleyeceksiniz " sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Yargıtay'a Genel Merkezin müracaat edeceği anlaşılıyor. Yargıtay'ın da bu süreç içerisinde yürütmeyi durdurmak için bir gerekçesinin olması lazım. Yani MHP'nin bütün toplam kurultay delegelerinin yarısı 'kurultay istiyoruz' diyor. Yargıtay, ülkücü iradenin kurultay talebini ne diye engelleyecektir Mahkemenin yetkisizlik talebi o anlamda kabul görmemiştir, mahkeme kararını vermiştir. Daha önce Koray Aydın'ın da benzer bir davası söz konusuydu. Yargıtay kendisini o anlamda yalanlamayacaksa, Yargıtay'ın vereceği bir karar yok. Bu çerçevede Yargıtay daha önce bir karar vermiş durumdadır."

Bu sürece, hukuki açıdan hiç bir açık bırakmayacak şekilde hazırlandıklarına dikkati çeken Oğan, "Bizim ülkücü, milliyetçi avukatlarımızın hazırladığı bu süreç içerisinde hukuka tamamen uygun kararlar alınıyor. Yargıtay'ın içtihatlarına uygun kararlar alınıyor. Biz patrikhane avukatlarından görüş falan da istemedik bu çerçevede onu da ifade edeyim" değerlendirmesinde bulundu.

"TEK BİR GENEL BAŞKANLA ÇIKACAĞIZ"

Oğan, MHP'nin demokratik bir yarışa sahne olacağını belirterek, genel başkanlığa aday olmanın herkesin hakkı olduğunu, birleşmelerin ikinci, üçüncü turda olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

MHP tüzüğüne göre ilk turda salt çoğunluğa ihtiyaç olduğunu, ikinci turda da birinci turun benzer bir şekliyle devam edeceğini ve üçüncü turda en çok oyu alanın kazanacağını vurgulayan Oğan, "Dolayısıyla birleşmeler muhakkak olacaktır ama asıl birleşmeyi delege, kurultay salonunda yapacaktır. Devlet Bey'in kazandığı seçim de benzer bir �ekilde olmuştu. Biz ülkücü iradeye güveniyoruz, kendimize güveniyoruz. Biz bu yarışa hazırlandık. Bu yarışın neticesinde de kurultaydan başarıyla çıkacağımıza inanıyoruz" dedi.

Oğan, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den bir randevu taleplerinin olup olmadığına" ilişkin bir soru üzerine ise şunları kaydetti:

"Sayın Genel Başkanım bu çerçevede bir randevu talebinden ziyade, bizim büyüğümüzdür, Devlet Ağabeyimizdir. Bu karardan sonra Devlet Ağabeyin bizi, bütün adayları çağırıp, sükunetle, suhuletle bir kongrenin yapılması için danışma mekanizması oluşturmasını bekliyoruz. Genel Merkezimizden böyle bir çağrı, Sayın Genel Başkanımızdan böyle bir çağrı geldiği takdirde, seve seve bunu kabul edecek ve kurultayımızı hep beraber gerçekleştireceğiz. Her ne olursa olsun biz kurultay salonuna çok adayla gireceğiz ama tek bir genel başkanla çıkacağız. Hiç kimse ülkücü hareketi bölmek, parçalamak gibi bir düşünce, bir beklenti içinde olmasın, kurultayımızda bir kavga bir dövüş asla olmayacaktır. Ülkücü harekete yakışır bir şekilde kurultayımızı yapacağız ve bundan sonra artık iktidar yürüyüşü için hazırlıklarımıza başlayacağız."

MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de kararın parti ve ülke için hayırlı olmasını dileyerek, "Sayın Genel Başkanın bu karara uymasını bekliyoruz. İnşallah bir problem çıkarmadan bu şekilde hallolur, hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

AKŞENER’DEN İLK YORUM

Başkan adaylarından Meral Akşener de Twitter aracığıyla açıklama yaptı.

Adaleti temsil eden, elinde terazi ve kılıç tutan gözleri bağlı kadın fotoğrafı kullanan Meral Akşener, büyük harflerle “Adalet mülkün temelidir” diye yazdı.

DAVA SÜRECİ

MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk, Kilis İl Başkanı Arif Amoca, Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses, Kırklareli İl Başkanı Kürşad Yamaner, Ardahan İl Başkanı Taşkın Polat, Bayburt İl Başkanı Süleyman Burç, Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol, Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, Uşak İl Başkanı Ali Kurt, Çorum İl Başkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açmıştı.

Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtilmişti.

PARTİNİN AVUKATLARI TALEPLERİ REDDETMİŞTİ

Dava dilekçesi, 12 Şubat Cuma MHP Genel Merkezi'ne ulaşmıştı. MHP'nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart'ta cevap verilmiş, usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunularak, dava dilekçesinin kabul edilmediği bildirilmişti.

Muhaliflerin avukatları da buna 9 Mart'ta yazılı cevap göndermiş, davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğunu, genel merkezin partinin olağanüstü kongreye davet edilmesi hususunda takdir yetkisinin bulunmadığını savunmuştu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.