"Kütahya'da önlem alınmamış"

Kütahya'da incelemeler yapan Greenpeace uzmanları bölgede önlem alınmadığına dikkat çekiyorlar.

Haberler 11.05.2011 - 17:21

Greenpeace Akdeniz'den Kütahya'da gümüş madeni ile ilgili şu açıklama geldi:

Pazartesi gününden beri bölgede bulunan Greenpeace ekipleri, atık havuzundaki gelişmeleri sürekli takip etmekte. Ancak bugün başlayan şiddetli yağmur çok ciddi endişelere yol açmaktadır.

Yağmurun şiddeti devam ettiği takdirde 3 gündür çeşitli yamalarla ayakta tutulmaya çalışılan baraj duvarının, havuzda tutulan 15 milyon metreküplük siyanür ve ağır metal içeren atık yükünü kaldırması ihtimali çok düşük. Bu nedenle, olası bir felakete karşı bölgede yaşayan yüzlerce insanın hayatı için acilen bölgenin boşaltılması ve her tür acil sağlık hizmetinin getirilmesi şarttır.

Siyanürlü yöntem ile üretim yapan tesiste yaşanan vakanın tam olarak nedenini halen Bakanlık tarafından açıklanmamış durumda. Eti Gümüş AŞ. tesislerinde daha önce de ara ara sızıntıların olduğuna dair iddialar bulunuyor. Türkiye'de hala ısrarla siyanür liç yöntemi ile işletilen madenlerin devam ediyor olması ve hatta yenilerinin planlanması benzer risklerin her an devam ettiği anlamına gelmektedir.

Greenpeace Akdeniz kampanya sorumlusu Banu Dökmecibaşı: ''Böylesine ciddi bir felaket kapıdayken Çevre ve Orman Bakanlığı’nın '1 gram bile siyanür sızmadığına ve risk olmadığına dair açıklamaları son derece yanıltıcı ve umarsızcadır. Bahsedilen kimyasalların yaratacağı tehlikeyi düşününce, bir ülkenin Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın her tür hazırlığı yapmış olması gerekir. Ancak Kütahya'da tesis civarındaki köylerde böyle bir önlem ve hazırlık yok. Orada yaşayanlar tamamen kaderlerine terk edilmiş durumda'' dedi.

Siyanür, özellikle de altın madenciliğinde kullanılan serbest siyanür, son derece zehirli bir kimyasaldır ve etkisi anında kendini gösterir. Yani tesiste tek bir duvar seti ile tutulmaya çalışılan 15 milyon metreküp siyanür çevreye yayıldığı, hatta, sızdığı anda son derece ölümcül olacak ve geri dönüşü olmayan bir çevre felaketine yol açacaktır. Siyanürün anlık ölümcül etkilerinin dışında, atık çamurunda bulunan ağır metaller yayıldığı takdirde bölgede uzun vadeli çevresel ve sağlık risklerine yol açacaktır.
Greenpeace, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan acilen;

* Bölgede acil durum ilan ederek boşaltılmasını,
* Şu ana kadar olduğu bilinen sızıntıların etkisinin anlaşılması için bölge halkının sağlık kontrolünden geçirilmesini
* Ellerindeki tüm bilgileri kamuoyu ile tam şeffaflık içinde paylaşmalarını ve eylem planlarını açıklamalarını (kazanın hala belirsiz olan nedenini, yaptıklarını söyledikleri analiz sonuçlarını, şu anki durumun gerçek tablosunu)
*Tesisin tüm faaliyetlerinin durdurularak daimi olarak kapatılmasını,
*Eti Gümüş AŞ. nin böylesine büyük bir halk sağlığı ve çevre üzerinde tehlike oluşturacak yetersizliğinden dolayı cezalandırılmasını,
*Türkiye'nin pekçok yerine kurulan ve hala kurulması planlanan diğer siyanür liç yöntemi ile çalışan altın ve gümüş madenlerinin de aynı kaderi paylaştığını gözönüne alarak durdurulmalarını ve kapatılmalarını talep etmektedir.

1 yıl önce Macaristan'da , 11 yıl önce Romanya'da ve 5 yıl önce Filipinler'de yaşanan kazalar bugün Kütahya'da tekrar etmekte. Ama hala benzer yatırımlar ve umarsızca çalıştırılan işletmeler devam etmektedir. Greenpeace, tehlikeli kimyasalların canlı yaşamına ve çevreye getirdiği riskleri, tehlikeleri bilerek halen yaşamımıza sokulmasına artık son verilmesini talep etmektedir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.